Jullie kennen me natuurlijk voornamelijk van de natuurfotografie. Foto’s waar vaak ook een verhaal achter zit, maar misschien niet bewust. Die foto’s leggen gewoon de wereld vast, zoals ik die zie.

Maar wat ik ook erg leuk vind om te doen is om van tevoren een concept uit te werken en daar een foto van te maken. Ik leerde dat op de middelbare school al. Bij het vak Beeldende Vorming werden we voorbereid op de kunstacademie en leerden we concepten uit te werken voor we aan het definitieve werk begonnen. Een aantal keer heb ik daar al met fotografie gewerkt.

Buitenkunst

Tijdens mijn studie ben ik drie keer naar Buitenkunst geweest. Je gaat een week kamperen en ondertussen volg je workshops in het door jou gekozen kunstveld. Je werkt daar dus naar aanleiding van opdrachten van de docenten. Dit was één van de eerste conceptuele foto’s die ik maakte:


De opdracht was om een stilleven te maken met voorwerpen die je op straat kunt vinden. Ik struinde over de camping en kwam tot het idee om de tegenstelling van de verdorvenheid van de sigaretten en het glas en het tere van de madeliefjes vast te leggen.

Op Buitenkunst maakte ik ook deze foto. De opdracht was om een krantenkop uit te kiezen en die uit te beelden op een foto.


Helaas weet ik de precieze krantenkop niet meer, maar het was iets in de strekking van: ‘Dodelijk ongeval tweeling vastgelegd op camera’. Op het campingterrein lagen allemaal platgereden kikkertjes. Ik wist dat mijn tante, die ook op Buitenkunst was, er daar twee van had bewaard en ik vroeg haar of ik ze mocht gebruiken voor mijn foto.

Fotovoice

Na mijn studie had ik niet direct werk en besloot ik een fotocursus te volgen vanuit de RIWB waar ik begeleiding kreeg. Dit was een fotocursus, waarin je aan de hand van fotografie kon onderzoeken wat de begrippen stigma en kwaliteiten voor jou betekenen. Voor mij kwam deze cursus als geroepen! Ik kon tegelijkertijd werken aan mijn fotografie en aan zelfontwikkeling. Fotovoice wordt nog door verschillende instellingen gegeven, bijvoorbeeld door HEE. Tijdens Fotovoice maakte ik deze twee foto’s:

stigma, autisme, asperger, ass, stempel, etiket, etiketje, autist, barbie
Stigma: als mensen weten dat je de ‘stempel’ autisme hebt gaan ze vaak van alles daaraan koppelen (‘Jij hebt toch geen gevoel, want je bent autistisch’). Dat heb ik proberen uit te beelden met deze foto.

vertrouwen, kat, kwaliteit, hand, poot, lief
Kwaliteit: kunnen genieten van kleine dingen, waarbij ik het vertrouwen tussen mij en mijn kat uitgebeeld heb. Dat helpt me erg in periodes dat het wat minder goed gaat.

Eigen werk

Door de cursussen die ik volgde kreeg ik de smaak te pakken en begon ik ook in mijn eigen tijd concepten te bedenken. Onderstaande foto beeldt uit dat ik uit een depressie kwam en dat ik mensen weer dichterbij durfde te laten komen. Het kan dus ook erg therapeutisch werken om conceptueel te fotograferen. 😉

knuffel, dichtbij, vertrouwen, hand, conceptuele fotografie, concept, fotografie, idee, verhaal
Binnenkort open ik een shop op werkaandemuur.nl! Het wordt daardoor veel makkelijker om een foto van mij te kopen en in allerlei maten of materialen aan je muur te hangen. Ik ben momenteel druk bezig met het inrichten van de winkel. Als het klaar is horen jullie het uiteraard.