Header blog over ondernemen

Werken in loondienst gaat niet; is ondernemen de oplossing?

Je hebt een chronische ziekte of beperking, waardoor het niet mogelijk is om elke dag om 9.00 uur op kantoor aanwezig te zijn. Of om überhaupt op een kantoor te werken met collega’s. Of het reizen van en naar je werk kost je teveel energie. Het lijkt dan aantrekkelijk om als freelancer te gaan werken. Maar is dat wel zo aantrekkelijk als het lijkt? Ik maakte de stap natuurlijk en kan je vertellen dat je als ondernemer weer hele andere kwaliteiten nodig hebt die ook lastig kunnen zijn in combinatie met een beperking of ziekte. Is ondernemen de oplossing voor jouw probleem? Je leest het in deze blog.

Het UWV heeft verschillende tests op een rijtje gezet, waarmee je kunt testen of ondernemen een uitkomst kan zijn voor jou.

Jezelf kennen

De belangrijkste vaardigheid die je wat mij betreft moet hebben als je wil gaan ondernemen is dat je jezelf goed moet kennen. Weet je wat je sterke en zwakke punten zijn? Weet je wat je zelf kunt en waar je hulp bij nodig hebt? Als freelancer krijg je er een aantal taken bij die je niet hebt als je voor een baas werkt. Je moet er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dát je werk hebt; je moet zelf op zoek naar opdrachten. Ook doe je je eigen administratie en boekhouding. Dat zijn natuurlijk taken die je uit kunt besteden, maar heb je daar geld voor in het eerste jaar? Allemaal dingen waar je over na moet denken.

Je eigen tijd indelen

Een groot voordeel van ondernemen dat vaak genoemd wordt door mensen met een beperking of chronische ziekte is dat je zelf je tijd in kan delen. Maar… dat moet je dus ook écht zelf doen. Je moet een hoop zelfdiscipline hebben om aan het werk te gaan als er geen opgelegde structuur is. Wanneer werk je wel en wanneer vooral niet? Pauzes en vakanties moet je zelf inplannen en die zijn erg belangrijk als je toch al energie tekort komt. Als je voor jezelf werkt is het erg aanlokkelijk om continu bereikbaar te zijn, maar voor je gezondheid is dat wat minder goed.

Andere dingen waar je over na moet denken als je wil gaan ondernemen

Voor UWV Perspectief schreef ik eerder al een blog over de voor- en nadelen van je eigen baas zijn.

  • Je moet natuurlijk iets kunnen wat je als zelfstandige uit zou kunnen voeren, of je moet een goed idee hebben voor een bedrijf.
  • Zijn er investeringen nodig en hoe ga je die dan financieren?
  • Als je geen uitkering hebt is freelancen een onzeker bestaan. Het (tijdelijk) niet kunnen vinden van werk kan veel stress geven.
  • De verantwoordelijkheid die komt kijken bij ondernemen kan ook veel stress geven, zeker als je een ziekte hebt waarmee je regelmatig kunt uitvallen (omdat je ziekte in aanvallen komt of omdat je veel operaties nodig hebt bijvoorbeeld).
  • Je moet veel initiatief kunnen nemen en zelf dingen kunnen uitzoeken en uitvoeren. De regels en wetten zijn niet altijd even eenduidig, zeker als je ook nog met een uitkeringsinstantie te maken hebt.
  • Je moet overtuigingskracht hebben: je dienst of product kunnen verkopen aan de klant of opdrachtgever.
  • Een tegenslag raakt vaak jou persoonlijk en een fout is meestal jouw verantwoordelijkheid. Daar moet je tegen kunnen.

Ik ben zelf natuurlijk heel positief over het ondernemen naast een uitkering, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn veel voordelen, maar ook net zo goed nadelen, vergeleken met het werken in loondienst. Dus zoek van tevoren goed uit of de voordelen in jouw persoonlijke situatie opwegen tegen de nadelen.

 

2 gedachten over “Werken in loondienst gaat niet; is ondernemen de oplossing?”

  1. Interessant om te lezen over deze test van het UWV. Ik kan mij voorstellen dat zelfstandig ondernemen een goede uitkomst kan zijn voor iedereen die zijn of haar eigen werktijd wil inrichten. Ook is de fysieke belasting vaak minder wanneer men gewoon thuis kan blijven. Daarnaast goed dat alle voor- en nadelen op een rijtje zijn gezet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud