Als het over migraine gaat hoor je het woord ‘trigger’ regelmatig voorbij komen. Een trigger kan een migraineaanval uitlokken. Bijvoorbeeld: je eet chocola en een uur later komt de migraine op. Toch bestaan er nog veel misverstanden over migrainetriggers, waar ik me als migrainepatiënt regelmatig over moet verdedigen. Ik zet er vijf op een rijtje:

1. Triggers zijn de oorzaak van migraine

De oorzaak van migraine en triggers zijn twee verschillende dingen. De oorzaak ligt aan de basis van het ontwikkelen van migraine (als chronische ziekte op zich), een trigger kan een aanval van migraine uitlokken. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld door genetische aanleg een lage migrainedrempel. De migrainedrempel kan ook tijdelijk verlaagd zijn, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie. Triggers lokken dan extra snel een aanval uit.

2. Iedereen heeft triggers

Migraine is een stoornis die ontstaat door de manier waarop je hersenen aangelegd zijn. Er hoeven dus niet per se triggers te zijn om een migraineaanval te laten ontstaan. Wat we weten is dat er bij een migraineaanval een bepaald proces in de hersenen op gang komt van opeenvolgende reacties, die de hoofdpijn en de andere symptomen doet ontstaan. Maar wat dat proces in gang zet weten we nog niet precies.

3. Iedereen kan zijn triggers identificeren

Bij het vinden van triggers kan een hoofdpijndagboek helpend zijn. Daarmee kunnen patronen ontdekt worden. Bijvoorbeeld: je hebt altijd in het weekend migraine, omdat je dan ontspant na een week werken. Bij veel mensen zit dit veel ingewikkelder in elkaar. Vooral als iemand al jaren meerdere keren per week migraine heeft kan het heel lastig zijn om uitlokkende factoren te vinden. De drempel om migraine te krijgen is dan blijkbaar zo laag dat allerlei kleine details een aanval uit kunnen lokken. Ikzelf heb mijn triggers bijvoorbeeld nooit gevonden.

4. Door triggers te vermijden kun je migraine voorkomen

Er zijn mensen waarbij migraine ontstaat door één specifieke trigger, bijvoorbeeld de hormonen die in de anti-conceptiepil zitten. Als zo iemand dan stopt met de pil, kan migraine volledig uitblijven. Maar bij de meeste mensen is migraine een hersenstoornis, die ook zonder triggers naar boven komt. Het aantal aanvallen kan misschien verminderd worden door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, maar het zal zelden helemaal overgaan.

5. Chocola, stress en hormonen zijn de enige triggers

Het zijn de vragen die ik het vaakst krijg: ‘Krijg je een aanval als je veel stress hebt? Eet je veel chocola? Heeft jouw migraine niet met je cyclus te maken?’ Was het maar zo simpel… Er zijn misschien wel honderd dingen die migraine uit kunnen lokken, van te weinig of juist teveel slapen, tot het eten van een bepaalde voedingsstof of juist je eetmoment te lang uitstellen.

Welke fabels hoor jij regelmatig over migraine?

Disclaimer: dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen ervaring met migraine en naar aanleiding wat ik van andere migrainepatiënten hoor. Het kan zijn dat die ervaringen afwijken van wat er in de wetenschap over geschreven wordt of van wat een individu ervaart.