Het is een tijdje geleden dat ik een fotografieblog plaatste! De lente is mijn favoriete tijd van het jaar om te fotograferen dus deze blog gaat over één van de eerste fotografie-uitjes die ik dit jaar maakte. Normaal gesproken fotografeer ik met een Sony Nex-systeemcamera, maar ik vind het ook een uitdaging om mooie foto’s te maken met een telefoon, aangezien ik mijn systeemcamera niet altijd bij me heb. De camera van mijn vorige telefoon voldeed niet meer aan wat ik ermee wilde en bovendien zat het geheugen steeds vol en duurde het opstarten van apps (én de camera) minstens een halve minuut. Even snel een foto schieten was er dus niet meer bij.

Nieuwe telefoon

In mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon stuitte ik al snel op de Huawei P20 Pro, die belooft één van de beste camera’s op de markt te hebben. Drie camera’s aan de achterkant, waarvan eentje met 40 megapixels. Tot nu toe heb ik alleen maar iPhones gehad, maar het was vooral de camera, de hoeveelheid geheugen, de betere batterij en het feit dat ik dat allemaal kreeg voor bijna 200 euro minder dan bijvoorbeeld een iPhone 8, die me deden besluiten om over te stappen op Android. Ik heb de telefoon nu anderhalve week en tot nu toe bevalt het me zeer goed! De camera voldoet zeker aan mijn verwachtingen en vooral de snelheid waarmee alles opstart vind ik fijn. Dit is overigens geen samenwerking met wie dan ook. Ik heb de telefoon zelf gekocht en wil laten zien wat er mogelijk is met smartphonefotografie.

Oude Hortus, Utrecht, Huawei P20 Pro, slak, blad
Camera testen in de Oude Hortus

Om een beetje gewend te raken aan de mogelijkheden van de camera (dat zijn er nogal wat namelijk) ben ik een ochtendje naar de Oude Hortus in Utrecht geweest. Ik hou erg van het fotograferen van planten en bloemen en de Oude Hortus is mijn favoriete plek om middenin de stad even de rust op te zoeken en gedetailleerd bloemen en planten te fotograferen.

Oude Hortus, Utrecht, Huawei P20 Pro, smartphonefotografie, varen, groen
Artificial Intelligence

Je hoeft overigens geen gebruik te maken van alle functies die de camera biedt, want de camera werkt met AI om de beste foto’s te krijgen in bepaalde omstandigheden. Zo geeft het scherm een waarschuwing als je per ongeluk je vingers voor de lens houdt. Maar de camera herkent ook wat je aan het fotograferen bent en past daar de instellingen op aan. In de Oude Hortus zag ik dan bijvoorbeeld in beeld steeds ‘vegetatie’ of ‘bloemen’. Met één druk op de knop maak je zo een mooie foto van wat je voor je lens hebt.


Ik kwam die ochtend heel veel slakken en lieveheersbeestjes tegen in de Oude Hortus. Een goede manier om uit te proberen hoe dichtbij ik zou kunnen komen en hoe de camera omgaat met macrofotografie. De telefoon maakt op minder dan tien centimeter afstand nog scherpe foto’s en geeft het bovendien aan als je te dicht bij het onderwerp bent om een goede foto te maken. Overigens zijn de foto’s echt ragscherp, maar door het verkleinen en uploaden lijken ze een beetje wazig. 🙁 Ik ben in ieder geval erg blij met de resultaten tot nu toe.

Huawei P20 Pro, slak, Oude Hortus, blad, bloem, fotografie, natuurfotografie

Huawei P20 Pro, lieveheersbeestjes, varen, blad, Oude Hortus, Utrecht, botanische tuin

Lieveheersbeestje, bloem, Oude Hortus, Huawei P20 Pro, telefoon, smartphone

Huawei P20 Pro, macro, smartphonefotografie, natuurfotografie, druppels, plant, Oude Hortus, Utrecht