Met mijn trajectbegeleidster kwam ik een tijdje terug tot de conclusie dat ik twee soorten foto’s maak:

  • Details uit de natuur (bloemen, bladeren, spinnenwebben, enzovoort)
  • Abstracte foto’s (meestal in zwart-wit, van lijnen of structuren)

Ik besloot mijn werkaandemuur-shop daarom in twee albums op te delen en deze blog komt dus ook in twee delen. 🙂 Dat even ter introductie

De Botanische tuinen gehuld in druppels

Ik had een vrije dag in het vooruitzicht, maar er was slecht weer voorspeld. Toen ik opstond kon ik de flat tegenover die van mij niet zien, vanwege de mist. En toen ik eenmaal naar buiten stapte, veranderde mijn haar in een pluisbol door de miezerregen. Die miezer vond ik wat minder, want je wil niet dat je camera nat wordt. Maar verder vond ik het wel best, want ik hoopte op druppeltjes op de planten! Ik had geluk, want na een kwartiertje in de tuin stopte het miezeren en werd het droog. Mijn voorspelling over de druppels bleek juist:

druppels, druppel, bloemetje, knop, bloemknop, paars, botanische tuinen
Na een uur fotograferen had ik nog niet eens een kwart van de tuinen gehad (dit is even iets anders dan de Oude Hortus, waar ik eerder een fotoblog over schreef). Aangezien mijn energie niet onuitputtelijk is, besloot ik een beetje door te lopen. Ik liep langs het water richting de achterzijde van de tuinen. Langs het water maakte ik deze foto’s.

druppel, miezer, mist, botanische tuinen, bloem, roze, rood

wilg, wilgenkatjes, katjes, boom, tak, water, gracht
Het was heerlijk rustig op een donderdagochtend. Ik kwam voornamelijk wat tuinmannen tegen. Het enige geluid kwam van vogels en van de snelweg, want tja, je zit toch in een stad, ook al doen de foto’s iets anders vermoeden.

De kassen van de Botanische tuinen

Langs de ontdektuin liep ik naar de kassen. De kassen staan er middenin de zomer het mooist bij is mijn ervaring. Dan is ook altijd het Tropisch Vlinderfestival. Eén kas is dan omgebouwd tot vlinderverblijf. Maar ook nu, net na de opening van het seizoen, was er genoeg te fotograferen in de kassen.

blauwe, blauw, bloem, blaadjes, botanische tuinen, utrecht, kassen
Dit bloempje stond onder een kunstmatige lamp, waardoor de foto (ondanks het blauw), een warme gloed krijgt.

cactus, bloem, groen, grijs, roze, botanische tuinen, utrecht, kassen
In de grote kas ging ik even op een bankje zitten. Ik had inmiddels een flink stuk gelopen. Het aangelegde watervalletje maakte een kabbelend geluidje en ook de patrijzen die in de kas rondlopen bleken erg rustgevende geluidjes te maken.

Even wat drinken…

Ik liep weer terug naar de ingang, waar ik besefte dat ik best dorst had. Omdat het de laatste koude en miezerige dag zou zijn, ging ik voor misschien wel de laatste warme chocolademelk tot komende winter. De man die achter de bar stond knoopte een gesprekje aan.
‘Tevreden met het resultaat?’
‘Ja,’ zei ik. ‘Het is prachtig met alle druppeltjes.’
‘Wat ga je met de foto’s doen?’
‘Ik heb een eigen bedrijf,’ legde ik uit (balend dat mijn visitekaartjes op waren). ‘Mensen kunnen mijn foto’s kopen om ze aan de muur te hangen.’
We praatten nog even verder en terwijl ik zat te genieten van mijn chocolademelk drong ineens tot me door wat er zojuist gebeurd was: ik had zomaar een praatje gemaakt! Iets wat voor mij niet vanzelfsprekend was en is. En daarbij… ik had spontaan besloten om dit uitje te maken, was in mijn eentje op de bus gestapt en ik zat daar nu in een café in mijn eentje wat te drinken! Allemaal zonder angst! Iets wat een aantal jaar geleden ondenkbaar was geweest.

‘Zo, ik ga nog even verder,’ zei ik tegen de barman, nadat ik betaald had.
‘Je bent nog niet klaar?’
‘Nee, ik moet de rotstuin nog.’
‘Nou, ik moet ook maar eens naar binnen, want ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet weet wat de rotstuin is.’
‘Erg mooi,’ verzekerde ik hem, en ik ging weer terug de tuin in.

De rotstuin

Ok, mijn foto’s gaan niet helemaal representatief zijn voor de rotstuin. In de blog van volgende week zul je foto’s zien die meer een beeld geven van de rotsen en de planten die daarop groeien.

Nu kwam ik vooral bloemknoppen tegen.
‘Hé, je bent te vroeg!’ riep één van de tuinmannen me toe. ‘Ze bloeien nog niet!’
‘Neuh, maar dat is helemaal niet erg. Dit worden ook mooie foto’s.’
‘Ja, je hebt ook gelijk. Misschien nog wel mooier.’

Zeker na de miezer had hij daar gelijk in.

knop, bloem, druppels, druppeltjes, botanische tuinen, miezer, natuur, fotografie, details

bloem, knop, druppels, druppeltjes, natuur, fotografie, details, fotograaf, autisme
Moe, maar voldaan kwam ik weer thuis. Nog meer voldaan toen ik de foto’s op mijn computer zag.

Een aantal van deze foto’s zijn nu ook te koop in mijn werkaandemuur-shop. Staat je favoriet er niet bij? Stuur me even een berichtje, dan regel ik dat voor je.

Weet je nog mensen die iets zoeken voor aan hun muur, thuis of op kantoor? Stuur ze de link van mijn shop dan even toe. Je helpt me daar erg mee. 🙂