Ik vroeg laatst hulp op een Facebookgroep voor fotografie. De achtergronden van mijn foto’s werden namelijk altijd zo druk en ik vroeg me af hoe dat kon, aangezien ik in principe een laag genoeg diafragmagetal gebruikte om de achtergrond wazig te krijgen. Volgens iemand die reageerde kwam dat door de brandpuntsafstand van de lens, dus ik besloot daar wat mee te gaan experimenteren.

Favoriete lens

Nou heb ik een sterke voorkeur voor één van mijn lenzen, die ik eigenlijk altijd gebruik, tenzij ik wil kunnen zoomen. Het is een 30mm-macrolens, waarmee je heel dichtbij op het onderwerp kan scherpstellen en die echt prachtig kleuren weergeeft. Dus het deed ergens een beetje pijn om er een andere lens op te moeten zetten. Maar wat er gebeurde heeft me echt verrast!

tulp, roze, natuurfotografie, natuur, details
Ik kwam een eenzame tulp tegen. Even wat anders dan in de Keukenhof. Deze foto is ook te koop op Werkaandemuur.

Andere lens

Naast mijn favoriete lens heb ik nog twee zoomlenzen. Eentje die 18-55mm overbrugt, en eentje van 70-210mm. Ik koos ervoor om de laatste mee te nemen, omdat de theorie was dat ik daar de beste resultaten mee zou behalen voor mijn doel.

Ik had niet zo’n hoge pet op van die lens, want hij is niet zo lichtsterk. Ik gebruik hem dus alleen als ik denk zoveel zoom nodig te hebben. Bijvoorbeeld als ik naar een dierentuin ga. Ik heb hem in drie jaar tijd denk ik vijf keer gebruikt, en nog nooit voor het onderwerp waar ik hem nu voor ging gebruiken.

Gelukkig scheen die dag de zon volop, dus licht was er genoeg.

Volledig scherpe voorgrond/volledig wazige achtergrond

Al snel zag ik het verschil met mijn favoriete lens (op een positieve manier!). Bij deze foto heb ik volledig ingezoomd en je ziet dan dat de voorgrond scherp is, terwijl de achtergrond bijna egaal zwart is. Een mooi effect als je het mij vraagt!

detail, close-up, bloemknop, scherp
De scherpte van de lens verraste me! Dat kwam voor een groot gedeelte doordat er veel licht was, maar ik ben zeker van plan vaker deze lens in te gaan zetten voor de natuurdetails die ik vaak fotografeer.


Vlinders

Als de achtergrond heel dicht bij het onderwerp is, krijg je natuurlijk alsnog een drukke achtergrond. Wat je in deze foto ziet. Het voordeel van de zoomlens is dat je op twee meter afstand kan gaan staan en de vlinder dus minder snel schrikt. Wie ik bewonder op het gebied van vlinders fotograferen is Caroline Verhees. Ik hoop dat ik in de toekomst wat vaker vlinders tegenkom, zodat ik ermee kan oefenen.


Natuurdetails in zwart-wit

Toen ik thuiskwam besefte ik dat ik tijdens dit experimenteerrondje door mijn buurt misschien wel originelere foto’s had gemaakt dan in de Keukenhof (waar ik drie uur voor gereisd had). Ik vind het leuk om het bijzondere te zoeken in een omgeving die ik al heel vaak gezien heb.

Deze foto is ook te koop op Werkaandemuur.
Deze foto is ook te koop op Werkaandemuur.

Wat vind jij van de foto’s? Moet ik deze lens vaker gaan gebruiken?