Ik kwam erachter dat er nog veel meer te fotograferen tuinen zijn in Nederland en daarom bezocht ik op een bloedhete dag de Trompenburg tuinen & Arboretum in Rotterdam. Vanaf Rotterdam Centraal is het nog zo’n 40 minuten met de tram. Voor mij dus een behoorlijke reis vanuit Utrecht! Maar gelukkig ben ik een stuk mobieler nu ik bijna hersteld ben van mijn operatie.

Ik vond de tuinen wel te vergelijken met de Botanische tuinen in Utrecht, waar ik eerder een blog over schreef. Allebei liggen ze dichtbij de universiteit en wandel je opeens door een ontzettend rustige omgeving, terwijl je op de achtergrond de snelweg hoort. De Botanische tuinen zijn wel veel ruimer opgezet. Grote, lege velden zal je in Trompenburg niet tegenkomen.

Wat je wel tegenkomt zijn veel romantische bruggetjes over de sloten, die je in de Botanische tuinen dan weer niet hebt.


In de 19e eeuw werd achter het huis van de familie Hoey Smith een tuin aangelegd in Engelse landschapstuin, met daarbij een Arboretum (bomenverzameling). In 1950 werd het beheer van de tuin overgenomen door J.R.P. Hoey Smith die vooral van eiken, beuken, rododendrons en cactussen en vetplanten hield. Die kom je ook nu nog veel tegen in Trompenburg. Vanaf 1958 werd de tuin langzaam maar zeker opengesteld voor publiek.


Trompenburg staat bekend om de 700 verschillende soorten rododendrons die in het park staan. Ik was precies op het juiste moment, want deze planten bloeien volop in mei.


Zelf vond ik de collectie met cactussen in de kas erg mooi. Er stonden veel cactussen die ik nog nooit had gezien.
Ook de blauwe regen die in bloei stond was indrukwekkend.


Welke tuinen kennen jullie nog die ik kan gaan fotograferen (en goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer)?

Een aantal van de foto’s uit deze blog zijn te koop op Werk aan de muur. De andere foto’s zijn ook te koop. Vul daarvoor mijn contactformulier in.