Lijst van fictiefilms waar een personage met autisme in voorkomt

Fotografie en schrijven, wat ik nu als werk doe, daar ben ik ingegroeid. Eigenlijk ben ik opgeleid als film- en televisiewetenschapper. Mijn interesse voor beeld is dus gebleven, alleen op een andere manier. Hoewel ik uiteindelijk niet bij de tv ben gaan werken, zoals mijn plan was, vind ik het wel nog steeds leuk om mijn kennis in te zetten om iets te schrijven over de beeldvorming van autisme. Op deze website vind je verschillende artikelen over autisme in films of series. Een selectie:

Scriptie over autisme in film

Mijn scriptie ging over de representatie en stereotypering van autisme in fictiefilms tussen 1988 en 2010. Oftewel, van Rain Man tot Mozart and the Whale. Ik bestudeerde vier films en gaf mijn mening over de beeldvorming. De besproken films zijn dus niet eens zo actueel meer, maar de bestudering van de beeldvorming wel. Het is een vrij droog en wetenschappelijk verhaal, maar mocht je geïnteresseerd zijn is mijn scriptie online te lezen. Het boek Autism and Representation van Mark Osteen is ook een aanrader om te lezen. Ik gebruikte het als naslagwerk voor mijn scriptie.

Dit is een voorbeeld van de lijst. Klik op de link hieronder om een pdf te downloaden.

Lijst met fictiefilms over autisme

De lijst ontstond ook als onderdeel van mijn scriptie. Hij zat er als bijlage bij. De originele lijst bevatte wetenschappelijke noteringen en liep maar tot 2010. Na een aantal herzieningen heb ik nu een actuele en geperfectioneerde lijst gemaakt met films over autisme tot 2020.

Mijn aanraders

Mensen vragen me vaak wat mijn aanraders zijn qua beeldvorming van autisme. Dat zijn de volgende films:

Download de lijst hier:

Klik op deze link om de filmlijst te downloaden (163 downloads)

Je mag de lijst gerust doorsturen naar bekenden. Zolang de bronvermelding er maar op blijft staan. Veel plezier ermee!

Als je denkt dat je een film weet die er nog niet op staat, dan hoor ik het heel graag! Hou daarbij wel even de volgende aspecten in gedachten, zodat ik niet heel veel onnuttige tips door moet nemen:
1. Staat hij er écht niet tussen? (sommige films hebben meerdere titels, bijvoorbeeld de Engelse en de originele)
2. Is het een fictiefilm? (voor documentaires en series komen misschien ook nog eens lijsten, maar in deze concentreer ik me op fictiefilms)
3. Blijkt duidelijk uit de film dat het om een personage met autisme gaat? (als ik alle personages waar vermoedens van zijn ook moet meenemen, wordt het een eindeloze lijst waar veel discussie over mogelijk is)

3 gedachten over “Lijst van fictiefilms waar een personage met autisme in voorkomt”

  1. Dank je voor het delen, ik ga je scriptie met veel plezier lezen! Vraag: hoort Forrest Gump ook in de lijst? In de film wordt er niks over autisme gezegd, maar in het boek waarop de film gebaseerd is wel… telt dat ook 😉 ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content