Lijst van fictiefilms waar een personage met autisme in voorkomt

Fotografie en schrijven, wat ik nu als werk doe, daar ben ik ingegroeid. Eigenlijk ben ik opgeleid als film- en televisiewetenschapper. Mijn interesse voor beeld is dus gebleven, alleen op een andere manier. Hoewel ik zakelijk gezien nu niks meer met film en televisie doe, vind ik het wel nog steeds leuk om mijn kennis in te zetten om bijvoorbeeld iets te zeggen over de beeldvorming van autisme.

Scriptie over autisme in film

Mijn scriptie ging over de representatie van autisme in fictiefilms tussen 1988 en 2010. Oftewel, van Rain Man tot Mozart and the Whale. Ik bestudeerde vier films en gaf mijn mening over de beeldvorming. De besproken films zijn dus niet eens zo actueel meer, maar de bestudering van de beeldvorming wel. Het is een vrij droog en wetenschappelijk verhaal, maar mocht je geïnteresseerd zijn is mijn scriptie online te lezen. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit onderwerp… het boek Autism and Representation van Mark Osteen is dan een aanrader om te lezen. Ik gebruikte het ook als naslagwerk voor mijn scriptie.

lijst, films, autisme, autisme in film, ass in film, asperger in film
Voorbeeld van de lijst. Download hem hieronder in groter formaat en met klikbare titels.

Lijst met fictiefilms over autisme

De lijst ontstond ook als onderdeel van mijn scriptie. Hij zat er als bijlage bij. De originele lijst bevatte wetenschappelijke noteringen en liep maar tot 2010. Na een aantal herzieningen heb ik nu een actuele en geperfectioneerde lijst gemaakt met klikbare titels. Als je op de titel klikt ga je naar de betreffende pagina op IMDB. Zo kom je bij de juiste film uit en niet eentje met dezelfde titel bijvoorbeeld.

Mijn aanraders

Mensen vragen me vaak wat mijn aanraders zijn qua beeldvorming van autisme. Dat zijn de volgende films:

 

 

Vul hieronder je e-mailadres in en je kunt de lijst downloaden (er verschijnt direct een blauwgekleurde link onder het invulveld). Door het invullen van je e-mailadres ga je akkoord met het ontvangen van mijn nieuwsbrief die ik verstuur als er een nieuwe blog online komt.

3 gedachten over “Lijst van fictiefilms waar een personage met autisme in voorkomt”

  1. Dank je voor het delen, ik ga je scriptie met veel plezier lezen! Vraag: hoort Forrest Gump ook in de lijst? In de film wordt er niks over autisme gezegd, maar in het boek waarop de film gebaseerd is wel… telt dat ook 😉 ?

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.