boeken over autisme, boeken over ass, header, non-fictie boeken over autisme

De non-fictieboeken over autisme die in mijn kast staan

In de tien jaar dat ik mijn diagnose heb, heb ik behoorlijk wat boeken over autisme verzameld. Gekocht, of gekregen omdat ik eraan meegewerkt had. Hieronder een lijstje van de boeken die ik in mijn bezit heb. Dit zijn uiteraard ook meteen boeken die ik aan zou raden. Het zijn allemaal boeken waar ik iets aan heb gehad in het omgaan met mijn autisme.

 • Niet ongevoelig van Henny Struik: de schrijfster van dit boek heeft zelf autisme en vertelt vanuit haar eigen ervaring over de problemen waar vrouwen met autisme tegenaan lopen. Ik ben een van de vrouwen die haar ervaringen deelde voor dit boek en ik vond het een erg fijn boek om te lezen als vrouw met autisme. Veel herkenning.
 • Leven met autisme van Martine Delfos en Marijke Gottmer: dit boek moest ik aanschaffen voor de psycho-educatiecursus die ik volgde net nadat ik mijn diagnose had gekregen. Het boek is een soort gids voor volwassenen met autisme en hun omgeving. Het geeft veel informatie over wat het betekent om autisme te hebben en is dus erg fijn om te lezen als je net een diagnose hebt of iemand in je omgeving een diagnose heeft gekregen.
 • Geef me de 5 van Colette de Bruin: een boek gericht op het opvoeden en begeleiden van kinderen met autisme. Waarom heb jij het als volwassene dan in huis, zul je je misschien afvragen. Nou, dit boek heeft me erg geholpen bij het begrijpen van mezelf en het aangeven wat ik nodig had van de hulpverlening om een startpositie te creëren van waaruit ik nieuwe dingen kon leren.
 • Auti-communicatie van Colette de Bruin: het vervolg op Geef me de 5. Het gaat in dit boek over de communicatie met iemand met ASS. Zowel voorbeelden van kinderen als volwassenen komen aan bod. Dit boek heeft me ook veel over mezelf geleerd.
 • Autismespectrumstoornissen bij volwassenen van Annelies Spek: de schrijfster beschrijft wat we op dit moment weten over volwassenen met autisme. Eerder was er meer aandacht voor kinderen met autisme, maar inmiddels komen we ook steeds meer te weten over hoe het zich bij volwassenen uit. Dit boek geeft de laatste inzichten weer.
 • Brein bedriegt van Peter Vermeulen: de eerste druk van Brein Bedriegt kwam al in 1998 uit. Bijzonder, omdat het boek gaat over autisme met een normale begaafdheid en er toen nog niet zoveel bekend was over dat onderwerp. In de laatste druk komen nieuwe inzichten aan bod, omdat we inmiddels weten dat autisme veel vaker voorkomt bij een normale tot hoge intelligentie.
 • Meer rust en minder stress bij autisme van Marja Boxhoorn: de schrijfster van dit boek is coach voor mensen met (een vermoeden van) autisme. Het boek bevat een hele praktische handleiding (inclusief oefeningen) om te leren waar stress vandaan komt en minder last van stress te hebben als je autisme hebt. Bij mij helpt kennis en bewustwording altijd al heel erg om ergens minder last van te hebben. Daarbij had ik veel aan dit boek.
 • Hulpgids Asperger-syndroom van Tony Attwood: dit boek is inmiddels tien jaar oud en de diagnose ‘Aspergersyndroom’ bestaat inmiddels niet meer, maar het is één van de meest uitgebreide boeken over dit onderwerp. Tony Attwood is echt een expert op het gebied van autisme met een normale intelligentie.
 • Vrouwen met autisme van Bronja Prazdny: in dit boek staan dertien portretten van vrouwen met autisme, in woord en beeld. Zij vertellen over hoe hun autisme nauwelijks zichtbaar is, maar hoe het onder de oppervlakte allesbepalend is. Ik ben nog bezig in dit boek en het is heel herkenbaar voor mij. Een aantal van de vrouwen ken ik ook persoonlijk en het is leuk om hun achtergrondverhaal te kennen.

Edit: toegevoegd op 01-09-2019

 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps: blogger en fotografe Bianca Toeps kaart in dit boek de vooroordelen over autisme aan, en legt uit wat het wél betekent om autisme te hebben, door middel van haar eigen verhaal en dat van een aantal andere mensen met autisme. Mijn recensie van dit boek kun je hier vinden.
 • Dit is autisme van Colette de Bruin: het derde boek dat ik in mijn bezit heb van deze schrijfster. Voor Dit is autisme heeft Colette samengewerkt met neurobioloog Fabienne Naber. Samen leggen ze uit hoe de informatieverwerking in het brein van iemand met autisme werkt, en hoe dat leidt tot bepaald gedrag.
 • Allemaal autistisch van Gerrit Breeuwsma: de schrijver van dit boek is ontwikkelingspsycholoog. Hij beschouwt in dit boek de kennis die er is over autisme in de maatschappij. In korte tijd is autisme tot de verbeelding gaan spreken, maar dat is niet altijd positief. Hij beschrijft de ontwikkeling van het begrip autisme en hoe het tot dit punt gekomen is.

 

3 gedachten over “De non-fictieboeken over autisme die in mijn kast staan”

 1. Ik bedenk me nu dat de boeken over autisme die ik heb, best alweer oud zijn. Het is inmiddels alweer 13 jaar geleden dat ik mijn scriptie schreef over autisme in het mbo. Heb daar een aantal boeken van Peter Vermeulen toen voor gebruikt.
  Ben dus wel nieuwsgierig naar het boek van Annelies Spek, ik kan wel een update gebruiken. ?

  Beantwoorden
  • Haha, dat had ik ook toen ik deze blog schreef. Ik kreeg mijn diagnose tien jaar geleden, dus zo oud zijn sommige boeken ook. Gelukkig zijn er van een aantal boeken nog vrij recente versies gemaakt. Er is in tien jaar tijd alweer zoveel veranderd op het gebied van autisme!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content