Soms heb ik geen zin om er met mijn grote camera opuit te gaan. Mijn smartphone (iPhone 6) neem ik toch wel mee als ik naar buiten ga en ik kan de foto’s direct op social media plaatsen. Mijn mening is dat je met elke camera goede foto’s kunt maken, als je de (on)mogelijkheden maar kent. Smartphonefotografie vind ik daardoor interessant, omdat de camera van een telefoon een aantal beperkingen heeft, maar ook een aantal mogelijkheden.

Afgelopen winter heb ik niet mogen fietsen als gevolg van een operatie, maar lopen ging prima. Ik heb dus heel wat wandelingetjes in de buurt gemaakt om toch in beweging te zijn en het resultaat daarvan zien jullie in deze blog.

Vooral de weersomstandigheden maakten deze winter erg fotogeniek:

smartphone, iphone, fotografie, rijp, winter, fiets, stuur, handvat
Rijp op het handvat van een stuur van een fiets
zonsondergang, winter, lucht, roze, uitzicht, westen
De zonsondergangen met hun prachtig gekleurde luchten
mist, schommel, spookachtig, griezelig, zwart-wit
De mist maakt dit plaatje van een schommel een beetje spookachtig
avond, nacht, fotografie, smartphone, boom, schaduw, reflectie, regen, nat
De natgeregende straat maakte dat er prachtige schaduwen te zien waren in de avond
zon, schaduw, lijnen, bomen, park, smartphone, iphone, fotografie, winter
De laagstaande zon zorgde uiteraard ook voor prachtige lijnen
smartphonefotografie, grijs, zwart-wit, fotografie, smartphone, iphone, distels, grauw, winter, lucht
En een grauwe winterlucht kan ook heel mooi zijn als je er gebruik van maakt

Tip voor het fotograferen van sneeuw met je smartphone

De problemen met sneeuw op de foto zetten is dat de witte vlakken vaak overbelicht raken of dat de witbalans niet natuurlijk overkomt, waardoor de sneeuw blauw of grijs lijkt. Op je smartphone heb je natuurlijk niet veel geavanceerde opties om dit op te lossen, hoewel sommige smartphones de optie bieden om de witbalans aan te passen. Je kunt experimenteren met scherpstellen. Dit doe je bij de meeste smartphones door op de betreffende plek het beeldscherm aan te raken. Kijk bijvoorbeeld of het helpt om op de sneeuw zelf scherp te stellen, of juist niet. De camera past dan automatisch de belichting aan om dat gebied goed op de foto te krijgen.

Mijn smartphonefoto’s deel ik via Instagram. Leuk als je me volgt!