Header bij nieuwsbericht over stress autism mate met het logo van de app erop

Nieuwe autisme-app: Stress Autism Mate

De app Stress Autism Mate (SAM) is nu beschikbaar in de Play Store en Apple Store. De app is bedoeld voor autistische mensen om beter te leren omgaan met stress. De app is ontwikkeld door TNO samen met een psychiater en haar cliënten van Emerhese; het autismecentrum van GGz Centraal.

De app gaat ervan uit dat mensen met autisme vaker stress ervaren en dit bovendien moeilijker herkennen. Op de website van de NVA vind je daar meer informatie over. De app SAM is een hulpmiddel om stress beter te kunnen signaleren en er meer regie over te krijgen.

Hoe werkt SAM?

De app vraagt elke vier uur door middel van een vragenlijstje naar je activiteiten en de mate van stress die je ervaren hebt, bijvoorbeeld door middel van de vragen: ‘voelde je je prikkelbaar?’ of ‘had je last van een vol hoofd’?

Vervolgens beoordeelt de app hoeveel stress je hebt ervaren in de afgelopen vier uur. Je kunt daarbij zelf ook nog aangeven of dat klopt of niet. Na het afronden van de vragenlijst kun je kiezen of je een stresstip wil zien voor thuis of voor als je niet thuis bent. Je krijgt dan een advies te zien uit een lijstje van tips waaruit je zelf hebt kunnen kiezen als je de app voor het eerst gebruikt. Ook kun je zelf tips toevoegen.

In een ander tabblad kun je inzicht krijgen in je dag en in je week: hoeveel stress had je en bij welke activiteiten voelde je je goed of juist niet?

Autistische mensen zijn betrokken bij het ontwikkelen van SAM

De vraag om de app kwam vanuit cliënten van Emerhese, die behoefte hadden aan ondersteuning bij het (eerder) leren herkennen van stress. Bij het hele ontwikkelingsproces van SAM zijn mensen met autisme betrokken. Bijvoorbeeld bij de taal en de vormgeving, omdat deze vanwege prikkels belangrijk kunnen zijn voor de gebruikers. Je kunt in de app bijvoorbeeld kiezen voor een rustiger kleurgebruik of voor het wel of niet gebruiken van emoticons in de vragenlijst.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud