Twee profielen van gezichten in zwart wit

Onderzoekers ontwikkelen vragenlijst om compensatiestrategieën van mensen met autisme te signaleren

Steeds meer mensen met autisme krijgen hun diagnose pas op volwassenen leeftijd. Voor hulpverleners kan het lastig zijn om het autisme dan nog te zien, omdat volwassenen met autisme (zeker met een hoge intelligentie) zichzelf vaak allerlei strategieën aangeleerd hebben om te kunnen overleven in de maatschappij. Aan het gedrag is dan nauwelijks iets te merken, maar ze ondervinden wel last van de autistische manier van denken. Bovendien kost dat compenseren vaak heel veel energie.

Ervaringen van mensen met autisme

Onderzoekers van de universiteit in Cardiff stelden daarom de ‘Compensation checklist’ op. Hiervoor vroegen ze volwassenen met autisme naar hun meest gebruikte strategieën in alledaagse sociale situaties. Door het afnemen van de vragenlijst zou het mogelijk moeten zijn om erachter te komen of een volwassene strategieën inzet die ervoor kunnen zorgen dat signalen die wijzen op autisme verborgen blijven. Dit geeft een beeld van hoe hard iemand moet werken om mee te komen. Dat zou er uiteindelijk weer voor kunnen zorgen dat autisme bij volwassener (specifiek bij vrouwen) sneller ontdekt kan worden.

Compensation checklist

De checklist bestaat uit een aantal stellingen, die gescoord kunnen worden met een 0 of een 1. Een 0 betekent dat iemand geen gebruik maakt van deze compensatiestrategie; een 1 wel. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar het van tevoren uitdenken of in je hoofd oefenen van gesprekken, geleerde regels over (non-)verbaal gedrag toepassen in contact, en proberen te voorspellen wat iemand anders denkt op basis van logica. Door de checklist in te laten vullen door mensen met en zonder autisme, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat mensen met autisme in hogere mate compenseren dan mensen zonder autisme. Het hele onderzoek is hier te lezen.

Afbeelding door Gordon Johnson van Pixabay.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud