Links de voorkant van het boek. Het is een blauwe kaft met daarop een tekening van een vogelbekdier. Rechts staat: recensie.

Boekrecensie: Inside the Autside van Martine Mussies

Inside the Autside is het eerste boek van Martine Mussies. Het is uitgegeven in eigen beheer en verkrijgbaar via Amazon. Het boek is in het Engels geschreven en er is (nog) geen Nederlandse vertaling van.

Martine Mussies

Martine is autistisch, muzikant, desigNerd en PhD-kandidaat. Ze schrijft haar scriptie over de Cyborg Mermaid, waar je op haar website meer over leest. Martine woont samen met haar kat in Utrecht.

De titel

De titel van het boek zegt genoeg: Martine wil van binnenuit een kijkje geven in het autistische brein en de autistische kijk op de wereld.

Een duidelijke titel dus, maar er zijn de laatste tijd wel heel veel variaties op inside en out/autside.

Leesbaarheid

Martine heeft een speciale interesse voor de Engelse taal en wilde daarom proberen of het haar zou lukken om een boek in het Engels te schrijven. Dat is zeker gelukt en vind ik heel knap. Wel is het niveau van het taalgebruik ingewikkelder dan de meeste Engelstalige boeken die ik lees over autisme. Het boek is daardoor niet voor iedereen geschikt. Ten eerste niet voor mensen die het Engels niet goed beheersen, maar ten tweede had ik er met mijn academische achtergrond ook nog moeite mee. Martine gebruikt prachtige woorden, die waarschijnlijk precies betekenen wat ze ermee wil vertellen, maar van sommige woorden had ik nog nooit gehoord.

Martine gebruikt PFL en IFL door elkaar heen. Ze legt in het boek uit dat ze dit doet vanwege de leesbaarheid en het respect naar beide groepen. In een Nederlandstalig boek is dat op dit moment een goede keuze, maar in een Engelstalig boek is deze keuze best opvallend! Ik heb al lang geen Engelstalig boek mee gelezen, waarin PFL voorkwam. In Nederland ligt de verhouding qua voorkeur namelijk ongeveer 50/50 met soms een voorkeur voor PFL, maar in Engelstalige landen kiest tot wel 90% van de autistische mensen voor IFL.

Vormgeving

In het boek staan verschillende illustraties die door Martine zelf getekend zijn en alle hoofdstuktitels zijn handgeschreven. Erg leuk.

Op de voorkant van het boek staat een vogelbekdier. Deze staat symbool voor ‘misfitting’ (lees meer hierover bij de inhoud van het boek). Martine ziet namelijk verschillende overeenkomsten tussen het vogelbekdier en de niet-neurotypische mens.

Inhoud

Martine wil met haar boek duidelijk maken dat de neurotypische norm een negatief effect heeft op de levens van autistische mensen, maar ook van neurotypische mensen zelf. Er zijn twee punten die steeds in het boek naar voren komen:

  • Autisme gaat voor Martine over ‘misfitting’: ‘For me, autism is mainly about misfitting, and I especially notice this in social contacts. I just don’t understand how neurotypical people think – and I fear that this goes both ways.’
  • Autisme is een natuurlijke variant binnen het menselijke spectrum, en dus geen stoornis.

Mijn mening

Het interessantst in het boek vond ik de verhalen die echt over Martine zelf gaan, die ze schrijft vanuit haar eigen ervaring. Daarbij is haar beeldende taalgebruik een voordeel, waardoor je helemaal snapt hoe deze situatie voor haar geweest moet zijn.

Met een prijs van 10,85 euro inclusief verzending, is het boek zeer zacht geprijsd. Je krijgt voor deze prijs dus een echt boek in handen, een paperback, en dat zie je niet vaak meer.

Met de inhoudelijke punten van het boek ben ik het min of meer eens. Zeker met het eerste punt van ‘misfitting’. Als mensen mij vragen wat ik het moeilijkst vind aan mijn autisme, dan is dat toch het sociale gedeelte. Het continue gevoel van er niet bij horen. Met het tweede punt ben ik het niet per se níet eens, maar ik stoor me er gewoon niet zo aan als mensen het een stoornis noemen. Als je je kunt vinden in de inhoudelijke punten, dan is Inside the Autside een heel herkenbaar en versterkend boek.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud