autisme, onderzoek, wetenschappers, ass, lijstje

10 Nederlandse wetenschappers die onderzoek doen naar autisme

Een maand geleden stelde ik een lijstje op van Nederlandse mensen met autisme die iets betekenen voor de beeldvorming; mensen die iets hebben betekend voor de beeldvorming van autisme in Nederland. Dit is het tweede lijstje uit de serie. Ook in ons eigen kikkerlandje wordt veel onderzoek gedaan naar autisme. Welke mensen zitten daar achter? Je leest het in deze blog. De namen staan op willekeurige volgorde en de lijst is natuurlijk niet compleet, maar ik hoop dat ik de belangrijkste namen verzameld heb.

  • Annelies Spek: is hoofd van het Autisme Expertisecentrum en is gespecialiseerd in autisme bij vrouwen, autisme en eetproblemen en prikkelverwerking. Op haar website zijn veel artikelen te vinden. Annelies is schrijfster van Autismespectrumstoornissen bij volwassenen en Mindfulness bij volwassenen met autisme.
  • Marcia Goddard: ontdekte dat de hersenen van verschillende groepen kinderen met autisme ook verschillend werken en pleit er daarom voor dat die verschillende oorzaken ook anders behandeld moeten worden. Een artikel over dit onderwerp lees je hier en veel meer informatie over Marcia en haar onderzoek vind je op deze pagina. Marcia Goddard is schrijfster van het boek Anders denken: de verborgen valkuilen en talenten van autisme.
  • Hilde Geurts: is neuropsycholoog en is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeken richten zich op de ontwikkeling van cognitieve functies en executieve functies bij autisme en ADHD. Hilde is projectleider van Reach-Aut; de academische werkplaats van de UvA en het Leo Kannerhuis.
  • Maretha de Jonge: is cognitief gedragstherapeut bij het UMC Hersencentrum en doet dan ook onderzoek naar het gedrag en de cognitie van mensen met autisme. Ook doet ze onderzoek naar de toepasbaarheid van een aantal diagnostische testen in de Nederlandse samenleving.
  • Inge van Balkom: doet epidemiologisch onderzoek en haar specialisatie zijn syndromale aandoeningen met autistische eigenschappen. Haar proefschrift daarover is hier te vinden.
  • Bram Sizoo: is psychiater en is verbonden aan Dimence als hoofd centrum ontwikkelingsstoornissen. Hij heeft vooral onderzoek gedaan naar verslaving bij mensen met autisme. Zie onderaan deze pagina voor publicaties.
  • Martine Delfos: is biopsycholoog en doet momenteel onderzoek naar autisme en doen-alsof spel, ASS en cognitieve processen, hulp bij autisme in Bosnië-Herzegovina en Ecuador, autisme en hechting. Martine schreef mee aan het boek Leven met autisme, dat veel gebruikt wordt bij psycho-educatiecursussen.
  • Cees Kan: schreef Diagnostiek van autismespectrumstoornissen bij volwassenen en Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van autismespectrumstoornissen bij volwassenen.
  • Jan Buitelaar: doet onderzoek naar de samenhang van autisme en andere stoornissen met de structuur en het functioneren van de hersenen.
  • Jeanet Landsman: doet onderzoek naar prikkelverwerking en levensloop bij autisme. Publicaties zijn hier te lezen.

Dit artikel bevat gesponsorde links. Dit betekent dat als je het product achter de link koopt ik daar een klein percentage van krijg. Ik gebruik deze inkomsten om deze website in de lucht te houden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content