Wel of niet vertellen tijdens mijn sollicitatiegesprek? Willen ze dan nog wel met me werken als ze weten dat er dingen zijn die ik niet kan? Of waarderen ze mijn openheid en zien ze mijn kwaliteiten?
Dit zijn vragen die je als arbeidsbeperkte hebt, en waarvan je eigenlijk nooit kunt voorspellen hoe ze uit gaan pakken. Het ligt er maar helemaal aan wie je tegenover je krijgt. Ik vertel je in dit artikel hoe ik het aangepakt heb en hoe dat uitwerkte.
Participatiewet
Toen ik zeven jaar geleden afstudeerde was de situatie anders dan nu. Ik kan me in ieder geval niet meer herinneren dat er toen zoveel aandacht was voor bijvoorbeeld autisme op de werkvloer. Er zijn zelfs ICT-bedrijven waar je alleen kan komen werken als je een autismediagnose hebt! Vanwege de Participatiewet kan het extra aantrekkelijk zijn om iemand met een beperking aan te nemen.
Toch zag ik ook zeven jaar geleden geen andere optie dan er open over te zijn. Ik zou immers bepaalde dingen niet uit kunnen voeren en door mijn migraine was het mogelijk dat ik me vaker dan gemiddeld ziek moest melden. Ik vond het een prettiger idee als dat van tevoren al duidelijk was. Dan zou ik ook geen druk voelen als ik een keer een grens aan moest geven.
Solliciteren voor vrijwilligerswerk
Ik heb nooit gesolliciteerd voor een betaalde baan. Daar ben ik nooit aan toegekomen voor ik ondernemer werd. Ik zag mezelf niet in een ‘functie’ passen.
Wel heb ik meerdere keren gesolliciteerd voor vrijwilligerswerk of werkervaringsplaatsen. Bewust of onbewust was dat allemaal bij instellingen die iets met de zorg te maken hadden. Ik had daardoor een ingang om te beginnen over mijn eigen moeilijkheden, en te zeggen dat ik me dus goed in kon leven in cliënten van de instelling.
In alle gevallen pakte dat goed uit. Ik kreeg de ruimte om te oefenen en voelde ook de ruimte om mijn grenzen aan te geven. Na een tijdje was ook bekend waar ik goed in was. Een tekst voor social media? Dan moet je bij Anne zijn. Een foto voor bij een artikel? Misschien heeft Anne nog iets in haar archief.
Openheid als ondernemer
Ook als ondernemer kies ik nog steeds de weg van openheid. Ik vind het fijn dat mijn klanten weten waar ze aan toe zijn, en ik hoop dat zij dat ook op prijs stellen. Klanten kiezen mij voor mijn kwaliteiten en doordat ik duidelijk maak wat ze kunnen verwachten ondervinden ze hopelijk geen last van mijn beperkingen.
Wat daarin heel belangrijk is, is jezelf goed kennen. Als ik weet waar mijn grenzen liggen en hoeveel ik aankan, kan ik daar ook duidelijk over communiceren met mijn klanten (of werkgever). Ik denk dat dat op prijs gesteld wordt: het is niet erg als een deadline verschoven wordt, als je daar maar over communiceert, zodat de klant weet waar hij aan toe is.
Tips!
Mijn tip is: vertel je werkgever of klant wat de voordelen zijn van het werken met jou, mét je beperkingen. Je ondervindt er al genoeg last van toch? Dus ik vind dat je het best een keer in je voordeel mag gebruiken.
- Misschien ben je bijvoorbeeld extra gemotiveerd, omdat je al zolang moeite hebt met het vinden van een baan, dat je er echt voor wil gaan.
- Of heb je je doordat je bepaalde dingen niet kan, enorm gespecialiseerd op een gebied waar je wel mee uit de voeten kunt.
- Ben je extra goed in klantcontact, doordat je door je beperking begrip op kunt brengen voor mensen die een probleem hebben.
Op deze pagina vindt je een lijstje met links van pagina’s waar je terecht kunt als je vragen hebt over werken met een beperking.
Martine, die vorige week een gastblog schreef voor a-typist.nl, heeft een gratis minicursus ontwikkeld die je helpt om makkelijker te praten over je beperkingen.
Gerelateerde Berichten
- Gastblog iksimij: Hoe doe jij dat? Overwegingen om wel of niet te werken met autisme
Zelf heb ik besloten om een bedrijf te starten, maar dat is zeker niet voor…
- Gastblog Martine: Hoe doe jij dat? Trainingen geven als je blind bent
Zelf heb ik een super scherp zicht. Door mijn autisme zie ik ook nog eens…
- Ondernemen met een beperking: 'Hoe ga je om met deadlines?'
Een Twittervolger vroeg me hoe ik met deadlines omga in combinatie met mijn beperkingen, aangezien…
3 gedachten over “Openheid over je beperkingen op het werk: hoe ik het aanpak + tips!”
En toch denk ik dat het makkelijker is om er open over te zijn als al op papier staat dat je een arbeidsbeperking hebt.
Ik heb pas geleden een sollicitatiegesprek gehad en twijfelde heel erg of ik mijn wandelstok of rolstoel zou gebruiken om daar te komen. Ik gokte erop dat ik dichtbij kon parkeren en koos voor de wandelstok. En op het moment dat je er open over bent, gaan ze toch ook doorvragen. Dat maakte me wel aan het twijfelen: vertel ik niet teveel?
Op het moment dat je op papier een arbeidsbeperking hebt, krijgt de werkgever er subsidie voor om jou in dienst te nemen. Maar om je met beperkingen in dienst te nemen, waarbij er dus ook aanpassingen nodig zijn zonder dat daar een financiële vergoeding tegenover staat… tja dan is er al snel een andere kandidaat die net iets meer geschikt is.
Met ‘op papier’ bedoel je dan een Wajonguitkering? Mensen die geen uitkering hebben/arbeidsongeschikt zijn verklaard, maar wel een beperking hebben vallen inderdaad tussen wal en schip. Daar is in deze regelgeving slecht over nagedacht.