Ondernemen met een beperking, zzp'er met een chronische ziekte, tips

Vier jaar als ondernemer met een beperking en chronische ziekte: wat ik geleerd heb

Vier jaar geleden begon ik mijn bedrijf A-typist. Ik had al een jaar als freelancer gewerkt en in dat jaar had ik ook ontzettend veel gelezen over ondernemen. Ik stapte er dus goed voorbereid in. Beter dan de meeste mensen die een eenmanszaak beginnen, vermoed ik. Toch, als ik nu terugkijk, wist ik nog zo weinig over wat erbij komt kijken als je een succesvolle ondernemer wil zijn! De theorie wist ik, maar verder was het natuurlijk een kwestie van uitproberen, bijstellen, uitproberen, en weer bijstellen. In deze blog lees je mijn ervaringen. Hopelijk heb je er wat aan als je erover denkt om een bedrijf te starten.

Nog steeds heb ik een volledige Wajong en kan ik dus niet met mijn bedrijf in mijn eigen onderhoud voorzien. Wat overigens meer aan mijn gezondheid ligt dan aan hoe succesvol ik ben binnen die acht uurtjes per week dat ik kan werken. Mijn omzet groeit, en flink ook! Tijd voor een overzichtje van wat ik geleerd heb in de afgelopen vier jaar.

Starterskrediet

Als ik terugkijk ben ik er ontzettend trots op dat ik met 200 euro budget een bedrijf uit de grond heb weten te stampen en om dan te zien waar ik nu sta. Die 200 euro ging op aan:

  • De inschrijving bij de Kamer van Koophandel
  • Visitekaartjes
  • Abonnementsgeld voor een boekhoudpakket

Geld voor een boekhouder had ik niet, dus ik wilde in ieder geval investeren in een goed programma om zelf mijn boekhouding mee te kunnen doen. Toch kan ik het niemand aanraden om met zo’n klein budget te beginnen (en ook niet om je eigen boekhouding te doen eigenlijk). Een vliegende start ga je er niet mee maken in ieder geval. Met een Wajong als achtervang had ik de tijd om rustig op te bouwen, maar wil je binnen korte tijd winstgevend zijn, dan kun je beter met meer geld beginnen.

Ik startte bijvoorbeeld met een gratis website met beperkte mogelijkheden. Als ik zie hoeveel meer bereik en conversie ik nu heb met mijn huidige website had ik misschien iets meer risico genomen.

Wat ik in 2015 bijvoorbeeld niet wist is dat het UWV de mogelijkheid biedt voor een starterskrediet als je een bedrijf wil beginnen vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Op deze pagina vind je andere manieren om financiële hulp te krijgen bij het starten van een bedrijf.

Netwerken

Mijn eerste opdrachten vond ik via Twitter en in eerste instantie dacht ik dat het me zou lukken om al het netwerken via social media te doen; lekker makkelijk en energiebesparend vanuit huis. Gaandeweg kwam ik erachter dat men je toch echt beter onthoudt als ze je gezicht gezien hebben. Het maakt meer impact en er komt meer uit voort. Nog steeds doe ik het grootste deel via social media, maar zo eens per twee maanden ga ik bijvoorbeeld naar een congres of een netwerkbijeenkomst. De mensen die ik daar ontmoet gaan me meestal ook meteen volgen via social media, en dat zijn volgers die vaak veel interactie creëren, omdat ze het je gunnen om vooruit te gaan. Ik heb zelf ook echt moeten leren om mensen die ik ontmoet meteen toe te voegen op LinkedIn bijvoorbeeld. Ik heb een trajectbegeleidster van de gemeente die me er steeds aan herinnert om dat te doen als ik een nieuwe naam noem. Op die manier breidt je netwerk zich uit.

Ik schreef eerder een blog over netwerken met autisme en hoe je dat aan kunt pakken.

Ondernemersvaardigheden

Vorig jaar deed ik een uitgebreide loopbaanscan. Niet dat ik nog zoekende ben in mijn loopbaan of iets anders wil gaan doen; ik doe wat ik het liefste wil. Maar ik was wel op zoek naar meer richting en focus binnen mijn bedrijf. Omdat ik er niet financieel afhankelijk van ben pak ik gewoon op wat ik leuk vind, maar marketingtechnisch gezien zet dat weinig zoden aan de dijk, omdat klanten dan niet goed weten waarvoor ze bij je terechtkunnen. Het moet voor de klant in één oogopslag duidelijk zijn wat je ze de bieden hebt.

De conclusie van de loopbaanscan was dat ik vanuit mezelf weinig ondernemersvaardigheden bezit. Ik ben niet iemand die makkelijk contact legt, die risico’s durft te nemen, die zichzelf goed kan verkopen, en ik ben ook niet zo iemand met autisme die heel goed is in één ding en dus kan bouwen op zo’n talent of interesse. Maar… ik ben wel ontzettend leergierig. Ik ontwikkel mezelf graag en ik bedenk graag nieuwe dingen. De vaardigheden die ik mis heb ik mezelf inmiddels dus wel aangeleerd. Ook dat bleek uit de test. Door mijn bedrijf heb ik meer vertrouwen gekregen in mijn eigen kwaliteiten en zo kan ik mezelf dus ook steeds beter verkopen.

Op de website van de KvK kun je een test doen om erachter te komen of je over ondernemersvaardigheden beschikt. Verder vind je bij Lancelots een uitgebreide lijst met vaardigheden en waarom die belangrijk zijn bij het ondernemen.

Marketing en eigenwaarde

Het moeilijkste aan het hebben van een onderneming vond ik in het begin om mezelf te verkopen. Ik had geen opleiding in wat ik deed, ik had ook nauwelijks werkervaring en mijn zelfvertrouwen is sowieso niet denderend, want ik ben in het verleden vaak afgewezen in sociaal contact. Eigenlijk greep ik alle argumenten aan om het niet groots aan te pakken en om mezelf voldoende te laten betalen. Bijvoorbeeld het excuus: ik heb een Wajong dus ik ben er niet financieel afhankelijk van. Met geld komen verwachtingen en verantwoordelijkheid over wat je aflevert en ik was juist een bedrijf begonnen om wat minder druk te ervaren.

Mijn product (De Steuntje in de rug-kaarten) laat mooi zien hoe ik vooruit ben gegaan. Begin 2016 bracht ik de eerste set uit. Ik durfde het niet groots bekend te maken en liet in eerste instantie 100 sets drukken. Al snel moest er een tweede druk komen en uiteindelijk verkocht ik bijna 200 sets. Het duurde wel drie jaar, maar het gaf zelfvertrouwen en ik leerde een hoop over hoe ik het beter aan kon pakken. Begin dit jaar bracht ik de tweede set uit met een nieuw ontwerp. Ik liet meteen 250 sets kaarten drukken en 750 flyers. Met dat risico nemen zit het dus wel goed en het dwingt me om niet alleen reclame te maken bij particulieren, maar ook bij bedrijven en media. Spannend, maar ik ben zeker in voor de uitdaging.

Wat ik ook gemerkt heb is dat het me helpt om duidelijk naar buiten te brengen wat klanten wel en niet van me kunnen verwachten. Dat begint al op deze website, maar ook in het eerste contact met de klant zal ik meteen aangeven dat ik bijvoorbeeld graag contact heb via de mail in plaats van via de telefoon, en dat ik maar zo’n acht uur per week beschikbaar ben. Ik kan natuurlijk niet precies zeggen hoeveel klanten er afhaken om die reden, maar tot nu toe heb ik er altijd positieve reacties op gekregen. Het geeft namelijk duidelijkheid, voor beide kanten. Ik hoor vaak terug dat ik zeer goed communiceer over bijvoorbeeld deadlines. Dat vind ik een groot compliment, want het is iets dat ik bewust heb moeten aanleren door de situatie waar ik in zit. Om terug te horen dat het op prijs gesteld wordt is heel fijn om te weten.

Ondernemen met een beperking en chronische ziekte

Gaat het lukken? Kan ik het aan? Waar vind ik informatie specifiek voor ondernemers met een beperking? Vertel ik het aan mijn opdrachtgevers? Allemaal vragen die ik had toen ik A-typist inschreef bij de KvK.

Ik schreef een aantal blogs die antwoord kunnen geven op deze vragen, mocht je daar ook mee zitten:

Omdat er in de tijd dat ik startte nog geen plek was voor ondernemers met een beperking of chronische ziekte om zich te verenigen, heb ik die zelf gemaakt in de vorm van een Facebookgroep. Ik merkte dat er veel interesse was in dit onderwerp en dat steeds meer mensen met een beperking het ook als optie zagen om te gaan ondernemen. Als je in het bedrijfsleven geen op jou aangepaste baan kunt vinden, moet je die zelf maar creëren toch?

Dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar of geschikt. Om dat te kunnen moet je heel goed weten wat je sterke en zwakke kanten zijn, wat je zelf kan en waar je hulp bij nodig hebt. Een interessant boek over dit onderwerp is Ondernemen(d) met autisme van Marijn Bon. Zeker ook inspirerend voor mensen met een andere beperking dan autisme.

Ondernemen vanuit de Wajong

Regelmatig krijg ik mails met min of meer hetzelfde verhaal erin: ik heb een Wajong en ik zou een bedrijf willen beginnen, maar ik weet niet wat er dan met mijn uitkering gaat gebeuren. Ik vind dat het UWV hier meer duidelijkheid over zou moeten geven en het aantrekkelijker zou moeten maken om te gaan ondernemen. Op deze manier gaan veel mensen niet aan de slag, terwijl ze dat wel zouden kunnen en willen. Toen ik begon met mijn bedrijf was me dat ook totaal niet duidelijk en voelde het als een enorm risico. Wat als ik er financieel zelfs op achteruit zou gaan?!

Inmiddels ben ik door ervaring wijzer geworden en vermoed ik dat het UWV op dit gebied ook iets beter georganiseerd is, maar daar heb ik weinig ervaring mee, omdat ik zelf nooit hulp heb gehad vanuit het UWV. Mijn tip is altijd: probeer in contact te komen en te blijven met het UWV en geef al je wijzigingen door. Daarnaast is het ook altijd fijn om een gespecialiseerde boekhouder in te schakelen die weet wat de regels zijn met betrekking tot het ondernemen vanuit een uitkering. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een boekhouder die zelf ook vanuit de Wajong begonnen is! In de Facebookgroep die ik opgezet heb kun je er een aantal vinden. Jij krijgt een boekhouder die verstand heeft van jouw situatie, en de boekhouder krijgt er een klant bij die begrijpt dat dingen soms wat langer kunnen duren, omdat fulltime werken bijvoorbeeld niet haalbaar is.

Heb je wat aan dit artikel gehad en wil je me helpen mijn bedrijf verder uit te breiden? Dat kan door mijn Steuntje in de rug-kaarten te kopen of door me te trakteren op een ‘koffie’. Daarnaast kun je me helpen door deze blog of mijn kaarten te delen via je socialmediakanalen.

 

3 gedachten over “Vier jaar als ondernemer met een beperking en chronische ziekte: wat ik geleerd heb”

  1. Dit is een heel duidelijk en volledig stuk.
    Ooit ben ik voor mezelf begonnen, omdat men mij volledig wilde afkeuren. IK wilde geen uitkering. Het is altijd goed gegaan.maar niet voor iedereen geschikt
    Ik als oud-ondernemer ga op een of andere manier weer zelf beginnen, het liefst weer samen met anderen.
    Voor een aantal mogelijke projecten is al een businssplan gemaakt

    Deze week heb ik mijn boek af gekregen. Het gaat heten:
    ‘Asperger Een stoornis gemaskeerd door succes, is dat wel een stoornis?’
    Ik zal via liked-in contact met je opnemen.
    Ik wil je bellen, omdat mijn ogen slecht zijn.
    groet, andreas-

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud