Netwerken als ondernemer met autisme

Het klinkt waarschijnlijk een beetje tegenstrijdig: netwerken en autisme. Is het eigenlijk ook. ­čśë Tenminste, ik vind netwerken het moeilijkste onderdeel van ondernemen, omdat ik er niet heel bewust mee bezig ben. Ik ben er de laatste maanden echter wel achtergekomen hoe belangrijk het is (veel belangrijker dan ik dacht). Dus ik zal jullie meenemen in die zoektocht en hoe ik het aanpak.

Persoonlijke netwerk

Wat tot nu toe denk ik de meeste vruchten afgeworpen heeft is ‘iemand die iemand kent die foto’s nodig heeft’, bijvoorbeeld. Mond-tot-mondreclame dus eigenlijk. De meeste van mijn opdrachten ┬áen verkopen zijn op die manier tot stand gekomen. Het is dus voor je bedrijf ook belangrijk om je persoonlijke netwerk te onderhouden.

Van netwerkbijeenkomsten naar netwerken via internet

Ik krijg het idee dat de meest voor de hand liggende weg van netwerken nog steeds is om naar netwerkbijeenkomsten te gaan of om af te spreken met mensen waarmee je ‘iets voor elkaar kunt betekenen’. Maar ik heb er simpelweg geen energie voor om het op die manier aan te pakken. Bovendien vergt het veel sociale vaardigheden, die ik steeds beter onder de knie krijg, maar het blijft zeer inspannend om alle regeltjes die ik in mijn hoofd heb in de praktijk toe te passen.

Ik zie wel een ontwikkeling van steeds meer netwerken via internet, waar ik geluk mee heb. Het liefst begeef ik me dus op internet om te netwerken. Ik heb geen CV of portfolio meer. Als iemand iets van me wil zien, stuur ik een link (naar LinkedIn of mijn website).

Social media

Op een of andere manier snap ik online de sociale regels beter. Misschien omdat non-verbale informatie bijna compleet mist. Aan de ene kant wil ik me ook ontwikkelen in netwerken in real life, maar waarom niet gebruik maken van waar ik goed in ben?!

Dus maak ik (voor mijn bedrijf) gebruik van de volgende kanalen:
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Pinterest

Als je me wil volgen of met me wil linken, graag. ­čÖé Er zijn al zoveel leuke samenwerkingen voortgekomen uit het gebruik van deze kanalen.

Nieuwe zoektocht

Vorig jaar september ben ik een traject gestart met een trajectbegeleider, die me ondersteunt bij mijn ondernemerschap. Zij is heel goed in netwerken, waar ik veel van leer. Ik heb ontdekt dat het werkt om mensen direct te benaderen met wat ik te bieden heb. Dan onthouden ze me misschien ook beter voor een volgende keer. Mensen van bedrijven waarmee ik contact heb gehad, zet ik direct in mijn relatiebestand, zodat ik ze makkelijk terug kan vinden. Hiervoor gebruik ik mijn boekhoudprogramma Acumulus. Of ik nodig ze uit op LinkedIn. Ik hoop dat hier op den duur nog veel meer leuke samenwerkingen uit voortkomen!

Wat zijn jouw netwerktips?

5 gedachten over “Netwerken als ondernemer met autisme”

 1. Ik boek mijn netwerk activiteiten in als sociale momenten. Priv├ę heb ik (als ik veel netwerk bijeenkomsten heb) weinig momenten waarin ik met anderen contact heb, moet luisteren en afstemmen, en adequaat moet reageren. Zo hou ik energie over voor de professionele contactmomenten. En die vind ik dan nog leuk ook.

  Beantwoorden
 2. Mooi artikel, Anne. Ook ik merk dat ik als professional steeds beter in staat ben om aan te sluiten bij anderen en ook anderen iets te bieden. Het maakt dan niet uit of ik dat doe als trainer, werkgroeplid of via de sociale media.
  De logica en het balans van wederkerigheid is mij in die rol ook duidelijk. Daar haal ik dan ook veel plezier uit.

  In mijn priv├ę tijd heb ik vooral compensatietijd nodig voor mijn vermoeidheid en prikkelverwerking. Het autisme is altijd iets waar ik rekening mee zal moeten houden. Door die verschillen in functioneren te accepteren werkt dat voor mij goed. Anders volgens de norm, maar ik weiger dit langer als foutief te zien.
  Marian

  Beantwoorden
  • Hoi Marian, mooi om te lezen hoe het netwerken bij jou gaat. Ik denk dat autisme zeker ook voordelen kan bieden. Bijvoorbeeld oprechtheid en eerlijkheid bij wat je te bieden hebt, wordt denk ik vaak op prijs gesteld, hoewel je er misschien niet de meeste klanten mee binnen zal halen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud