Op de achtergrond een zwart-wit foto van een trap met ijzeren leuningen

Je hebt een beperking en/of chronische ziekte en wil starten als ondernemer: waar kun je terecht?

Sinds 2015 ben ik naast mijn Wajong actief als ondernemer. A-typist is mijn eenmanszaak. Als je een beperking hebt is het vaak moeilijker om een geschikte baan te vinden en te behouden. Een mogelijkheid is dan om een bedrijf te beginnen, zodat je je eigen werkomgeving kunt creëren. Je denkt erover, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Waar kun je terecht voor informatie of ondersteuning?

KNAB heeft een overzicht gemaakt van welke financiële voorzieningen je gebruik kan maken als je een bedrijf start met een beperking.

De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst

Bij de KvK kun je terecht voor algemene informatie over het starten van een bedrijf. Er worden vaak gratis startersdagen georganiseerd. Ook hebben ze een pagina specifiek over het ondernemen met een beperking.

Ik heb zelf een jaar als resultaatgenieter gewerkt, zonder me in te schrijven bij de KvK. Dit kan handig zijn om uit te proberen of freelancen iets voor je is. Je inkomsten geef je dan op als overige inkomsten. De kosten die je maakt kun je ook gewoon aftrekken.

Bij een arbeidsbeperking geldt een lager urencriterium voor de startersaftrek. Informatie hierover, en natuurlijk alle andere belastingzaken die komen kijken bij het opzetten van een bedrijf, vind je bij de Belastingdienst.

Ondernemen naast een uitkering

Als je een uitkering ontvangt van het UWV kun je hier terecht voor informatie en ondersteuning. Wat betekent het voor je uitkering als je gaat ondernemen? Met deze vraag kun je terecht bij het UWV, hoewel het antwoord niet altijd eenduidig is. Bij je arbeidsdeskundige kun je terecht met je plan voor het opzetten van je bedrijf. Daar moet je ook zijn voor het aanvragen van bijvoorbeeld jobcoaching. In het geval van een Wajong kun je deze hulp vaak alleen krijgen als je arbeidsvermogen hebt.

Bij het UWV kun je ook een starterskrediet aanvragen (let op: het gaat hier om een lening).

Jiska Ogier, ervaringsdeskundige en jurist, heeft een uitgebreid artikel geschreven over de verrekening van inkomsten bij elke uitkering.

De Facebookgroep ‘Ondernemen met een beperking of chronische ziekte’

Deze Facebookgroep is door mijzelf opgestart en er bleek behoefte aan te zijn! Er zijn inmiddels meer dan 800 leden en er worden veel ervaringen en informatie uitgewisseld. Je bent ook welkom in de groep als je je afvraagt of ondernemen iets voor je is. De groepsleden helpen je graag om verder te komen met je dilemma’s. We hebben het zelf immers allemaal meegemaakt. 

Onbeperkt aan de slag

Bij Onbeperkt aan de slag kun je terecht voor hulp bij het opzetten van je onderneming.

Het bikkeljaar van de Bart de Graaff foundation

De Bart de Graaff foundation biedt je de mogelijkheid om een jaar lang ondersteuning te krijgen bij het opzetten van je onderneming. Je krijgt hierbij hulp van mentorbedrijven bij alle aspecten van je bedrijf.

Bartiméus en Incluvisie

Deze twee organisaties hebben het project ‘Onbeperkt ondernemen’ opgezet. Zij bieden een steuntje in de rug aan ondernemers met een beperking, bijvoorbeeld door middel van workshops.

Centrum Chronisch Ziek en Werk

Bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk kun je bijvoorbeeld terecht voor ervaringsdeskundige begeleiding bij werk. De coaches hebben zelf ook te maken met ziekte.

Je eigen omgeving

De mensen om je heen hebben waarschijnlijk al veel kennis in huis. Misschien ken je iemand die ook ondernemer is? Je zou eens kunnen vragen naar zijn/haar ervaring met ondernemen. Of misschien ken je iemand die verstand heeft van boekhouding of rechten? Hier kun je specifieke vragen over die onderwerpen kwijt.

Je omgeving kent je het best. Wat zijn je sterke en zwakke punten en welke ondernemersvaardigheden heb je al of zou je nog moeten ontwikkelen volgens hun?

Ik heb veel ervaring opgedaan met het ondernemen vanuit een uitkering en met een beperking. Heb je vragen? Stel ze hieronder of mail naar info@a-typist.nl

2 gedachten over “Je hebt een beperking en/of chronische ziekte en wil starten als ondernemer: waar kun je terecht?”

  1. Pas gestart met een traject bij een arbeidsdeskundige van het UWV. Ik had geen idee dat ik dit ook met haar zou kunnen bespreken, maar ga het zeker onthouden voor het volgende gesprek.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud