Header bij blog over ondernemen met een beperking

Je hebt een beperking en wil gaan ondernemen: waar kun je terecht?

Al twee jaar ben ik naast mijn Wajong actief als ondernemer. A-typist is mijn eenmanszaak. Als je een beperking hebt is het vaak moeilijker om een geschikte baan te vinden en te behouden. Een mogelijkheid is dan om een bedrijf te beginnen, zodat je je eigen werkomgeving kunt creëren. Je denkt erover, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Waar kun je terecht voor informatie of ondersteuning?

De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst

Bij de KvK kun je terecht voor algemene informatie over het starten van een bedrijf. Er worden vaak gratis startersdagen georganiseerd.

Ik heb zelf een jaar als resultaatgenieter gewerkt, zonder me in te schrijven bij de KvK. Dit kan handig zijn om uit te proberen of freelancen iets voor je is.

Bij arbeidsongeschiktheid geldt een lager urencriterium voor de startersaftrek. Informatie hierover, en natuurlijk alle andere belastingzaken die komen kijken bij het opzetten van een bedrijf, vind je bij de Belastingdienst.

UWV

Als je een uitkering ontvangt van het UWV kun je hier terecht voor informatie en ondersteuning. Wat betekent het voor je uitkering als je gaat ondernemen? Met deze vraag kun je terecht bij het UWV, hoewel het antwoord niet altijd eenduidig is. Bij je arbeidsdeskundige kun je terecht met je plan voor het opzetten van je bedrijf. Daar moet je ook zijn voor het aanvragen van bijvoorbeeld jobcoaching.

Emma at Work

Bij Emma at Work kun je terecht voor ondersteuning bij de ondernemersdroom. Ze bieden ondersteuning bij het onderzoeken of ondernemen iets voor jou is, en om aan meer opdrachten te komen als je al ondernemer bent. Door middel van trainingen en workshops kun je jezelf ontwikkelen, en netwerken met andere ondernemers.

De Facebookgroep ‘Ondernemen met een beperking of chronische ziekte’

Deze Facebookgroep is door mijzelf opgestart en er bleek behoefte aan te zijn! Er zijn inmiddels meer dan 600 leden en er worden veel ervaringen en informatie uitgewisseld. Je bent ook welkom in de groep als je je afvraagt of ondernemen iets voor je is. De groepsleden helpen je graag om verder te komen met je dilemma’s. We hebben het zelf immers allemaal meegemaakt. Over deze lijst hebben leden uit de groep ook meegedacht, waarvoor dank. 🙂

Het bikkeljaar van de Bart de Graaff foundation

De Bart de Graaff foundation biedt je de mogelijkheid om een jaar lang ondersteuning te krijgen bij het opzetten van je onderneming. Je krijgt hierbij hulp van mentorbedrijven bij alle aspecten van je bedrijf.

Centrum Chronisch Ziek en Werk

Bij het Centrum Chronisch Ziek en Werk kun je bijvoorbeeld terecht voor ervaringsdeskundige begeleiding bij werk. Je vindt er bijvoorbeeld een lijst van aangesloten coaches.

Je eigen omgeving

De mensen om je heen hebben waarschijnlijk al veel kennis in huis. Misschien ken je iemand die ook ondernemer is? Je zou eens kunnen vragen naar zijn/haar ervaring met ondernemen. Of misschien ken je iemand die verstand heeft van boekhouding of rechten? Hier kun je specifieke vragen over die onderwerpen kwijt.

Je omgeving kent je het best. Wat zijn je sterke en zwakke punten en welke ondernemersvaardigheden heb je al of zou je nog moeten ontwikkelen volgens hun?

De afgelopen twee jaar heb ik veel ervaring opgedaan met het ondernemen vanuit een uitkering en met een beperking. Wat zou je nog meer willen weten over dit onderwerp?

1 gedachte over “Je hebt een beperking en wil gaan ondernemen: waar kun je terecht?”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content