Patrick van patrick-allen.nl had mijn artikel voor UWV Perspectief gelezen over de voor- en nadelen van eigen baas zijn. Hij heeft zelf ook autisme en vraagt zich af hoe het mij gelukt is om een eigen bedrijf te starten met behoud van uitkering. Omdat ik vermoedde dat meer mensen weleens geïnteresseerd zouden kunnen zijn in het antwoord, heb ik in overleg met Patrick besloten er een blog aan te wijden.

Sprong in het diepe

Er is weinig concrete informatie te vinden over ondernemen naast een uitkering, en tot overmaat van ramp krijg je van je arbeidsdeskundige ook niet altijd consequente informatie. Wat er precies met je uitkering gebeurt is van tevoren slecht in te schatten. Om die reden startte ik de Facebookgroep voor ondernemers met een beperking of chronische ziekte op, zodat we van elkaar kunnen leren.

Jezelf onderwijzen

Ik nam een jaar de tijd om te lezen over het ondernemerschap. Ik las startersgidsen voor zzp’ers, zocht uit hoe ik het qua boekhouding wilde gaan aanpakken, en schreef een bedrijfsplan. Allemaal voordat ik me daadwerkelijk inschreef bij de Kamer van Koophandel. Ik ben van de goede voorbereiding. ­čśë

Transparant zijn

De basis van ondernemen naast een uitkering is: geef alle veranderingen door. Veranderingen in werkzaamheden, aantal werkuren en inkomsten geef je door. Als je transparant bent kun je nooit voor verrassingen komen te staan, tenzij je verkeerde informatie krijgt van het UWV, wat nog weleens schijnt te gebeuren. Bij mij is het tot nu toe allemaal goed gegaan. Momenteel ontvang ik nog een volledige WAjong, omdat ik maar acht uur per week werk en daardoor nauwelijks winst heb. Ik hoop op mijn eigen tempo op te kunnen bouwen naar een winstgevend bedrijf.

Zelfstandig zijn en initiatief nemen

Zelf heb ik mijn bedrijf zonder hulp van het UWV opgezet. Ik zou dat niet iedereen aanraden. Ken jezelf goed en weet waar je hulp bij kan gebruiken! Ik heb het overigens niet helemaal zelf gedaan. Ik had hulp van een trajectbegeleider vanuit de ggz. Zij heeft mij geholpen om mijn gedachtegangen te structureren en me te ondersteunen bij het bewaken van mijn grenzen.

Startkapitaal

Voor ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel werkte ik een jaar als resultaatgenieter. Hoe dat werkt beschreef ik in een eerder artikel. Ik had dat jaar een aantal opdrachten en het geld dat ik daarvan overhield gebruikte ik als ‘startkapitaal’ voor mijn onderneming. Als fotograaf (die al een camera had) en tekstschrijver is er natuurlijk geen enorm kapitaal nodig. Ik stak het in het laten ontwerpen van een logo, drukken van visitekaartjes, en het abonnementsgeld van een goed boekhoudingsprogramma.

Voor het verkrijgen van een startkapitaal zijn natuurlijk wel andere mogelijkheden, hoewel ik daar geen ervaring mee heb. Je moet dan wel een heel goed businessplan hebben om te kunnen laten zien dat je bedrijf echt iets op gaat leveren.

Dus ja, hoe heb ik het voor elkaar gekregen… Door:

  • Enthousiasme
  • Nauwkeurig zijn
  • Goede voorbereiding
  • Doorzettingsvermogen
  • Hard werken (binnen mijn grenzen)
  • Mezelf goed kennen: weten waar ik hulp bij nodig heb en wat ik zelf kan

Nogmaals bedankt voor je vraag Patrick! Heb jij ook een vraag aan mij over bijvoorbeeld ondernemen met een beperking of wil je dat ik een blog schrijf over een bepaald onderwerp? Mail dan naar lezersvraag@a-typist.nl.