ondernemen, ondernemer, onderneming, beperking, chronisch ziek, resultaatgenieter, freelancen

Starten als ondernemer met een beperking: freelancen als resultaatgenieter

Drie jaar geleden besloot ik te stoppen met mijn werkervaringsplaats op een kantoor en verder te gaan als freelancer. Hoe ik dat deed, en ondertussen rekening hield met mijn beperkingen, lees je in dit artikel. Iedere situatie is natuurlijk weer anders, dus zoek goed uit wat voor jouw situatie geldt. Ik geef je de termen en links waar je mee verder kunt.

Starten als freelancer

Toen ik stopte met mijn werkervaringsplaats had ik meteen twee fotografie-opdrachten in het vooruitzicht. Ik mocht onder andere een sieradenlijn fotograferen, gemaakt door vrouwen met autisme. Ik had geen idee of er dat jaar nog meer opdrachten zouden komen. Ik wist ook niet hoeveel uur ik thuis zou kunnen werken. Op kantoor werkte ik acht uur, maar zou ik thuis misschien meer kunnen? Of juist minder omdat de structuur weg was? Ik wilde een jaar de tijd nemen om goed uit te zoeken wat ervoor nodig was om een eigen bedrijf te beginnen, en hoe het me zou bevallen als freelancer te werken.

ringen, foto, zilver, dubbel, set
Foto uit de sieradenlijn van mijn eerste betaalde opdracht.

Resultaatgenieter

De oplossing daarvoor was in mijn geval werken als ‘resultaatgenieter’. Op het moment dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting vergaar je ‘resultaat uit overige inkomsten’. Waar je aan moet voldoen om ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting lees je hier. Als je net start, zeker als ondernemer met een beperking of chronische ziekte, gaat het vaak om incidentele klusjes en kan het zijn dat je voor de belastingdienst als resultaatgenieter wordt gezien. Je hebt dan bijvoorbeeld niet de plicht om een administratie bij te houden, maar je moet wel gegevens bewaren. Voor mij was het de ideale manier om uit te proberen of freelancen iets voor mij was.

Het kan overigens zo zijn dat je voor de inkomstenbelasting resultaatgenieter bent, maar door de omzetbelasting (BTW) wel als ondernemer gezien wordt. Hoe dat zit lees je hier.

Ik kan het helaas niet veel minder ingewikkeld makenĀ en de regels zijn ook niet heel eenduidig. Daarom een aantal tips voor als je erover denkt om te gaan ondernemen met een beperking of chronische ziekte:

 • Vraag hulp: van het UWV, de belastingdienst, een jobcoach of iemand in je omgeving die kennis heeft van dit soort zaken.
 • Neem de tijd om dingen uit te zoeken: voor je start is het handig om te weten waar je aan toe bent. Als je eenmaal opdrachten hebt is er misschien geen tijd meer om daarnaast ook nog informatie op te zoeken. Ik heb zelf een jaar genomen, naast incidentele opdrachten, om me voor te bereiden.
 • Het voordeel van ondernemen is dat je zelf je tijd in kunt delen, maar bedenk je ook dat niet al die tijd aan betaalde opdrachten besteed kan worden. Je moet ook zelf je adminstratie en marketing doen bijvoorbeeld (als je daar niemand voor inhuurt).

5 gedachten over “Starten als ondernemer met een beperking: freelancen als resultaatgenieter”

 1. Interessant. Jammer dat ik het voor mezelf niet kan gebruiken, vermits ik Belg ben šŸ™‚ Ik ben wel van plan om het eens uit te zoeken, want wie weet wat de toekomst brengt… Momenteel heb ik geen ene euro inkomen dus het zou wel fijn zijn om op Ć©Ć©n of andere manier wat te kunnen verdienen op mijn niveau.

  Beantwoorden
 2. Bedankt voor het delen van je verhaal hier.

  Ik ben al lange tijd aan het zoeken wat mijn mogelijkheden zijn, en jij geeft hier duidelijke informatie over welke stappen een ieder kan nemen, die ook meer wilt doen, maar toch zelf de regie wilt houden in zijn of haar leven.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud