Header bij de blog met het logo van de academische werkplaats autisme

Resultaten Academische Werkplaats Autisme gepresenteerd

Eind november werden de resultaten van de Academische Werkplaats Autisme (AWA) gepresenteerd op een slotbijeenkomst. Vanaf 2018 werkten verschillende partijen (met wetenschappers en ervaringsdeskundigen) aan thema’s, waarbinnen gewerkt werd aan producten die in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Kennisagenda Autisme

Eerst werd onderzocht waar eigenlijk behoefte aan is: naar welke thema’s willen mensen dat er onderzoek wordt gedaan. Hier kwamen vier projecten uit voort: Omgaan met (het eigen) autisme, Hulp, behandeling en medicatie, Sociale inclusie op school, en Beeldvorming en inclusie. Tijdens de slotbijeenkomst werden een aantal producten die hieruit voortgekomen zijn gepresenteerd. Het gaat bijvoorbeeld om flyers, infographics en podcasts.

Producten voortgekomen uit de Academische Werkplaats Autisme

  • De projectgroep Omgaan met (je eigen) autisme formuleerde vier hoofddoelen: zelfkennis, zelfacceptatie, zelfregulatie en zelfrealisatie. Hier gaan maar liefst tien producten uit voortkomen. Eén van die producten is een podcast.
  • De projectgroep Hulp, behandeling en medicatie richtte zich aan de ene kant op autisme en maag- en darmklachten. Aan de andere kant werd er nagedacht over hoe de huisartsenzorg aan autistische mensen verbeterd kan worden. De twee flyers die hier bij horen, vind je hier.
  • De projectgroep Sociale inclusie op school werkte aan het Schoolpleinproject. Ze onderzochten hoe je schoolpleinen inclusiever maakt, zodat ze daarover advies kunnen uitbrengen naar scholen. Hier lees je meer over het project.
  • De projectgroep Beeldvorming en inclusie ontwikkelde de Brain on wheels; een Autisme Experience. In de roze caravan kunnen bezoekers het levensverhaal van een ervaringsdeskundige bekijken, die zelf ook aanwezig is om vragen te beantwoorden. Ook maakten zij de cursus Leef je eigen leven, waarin jongeren met en zonder autisme op zoek gaan naar hoe ze een betekenisvol leven kunnen leiden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud