Foto van een verzwaarde deken met vakjes

Autistische mensen slapen beter onder een verzwaringsdeken

Volgens een recent Zweeds onderzoek vallen autistische kinderen en volwassenen sneller in slaap onder een verzwaarde deken, en neemt ook de kwaliteit van de nachtrust toe. Zo’n 45-86% van de mensen met autisme heeft slaapproblemen. Dit is dus veelvoorkomend. Wat hiervan de oorzaak is moet nog nader onderzocht worden. Een verzwaringsdeken zou mogelijk uitkomst kunnen bieden. Een verzwaarde deken geeft door de diepe druk een geborgen gevoel, waardoor het bijvoorbeeld kan helpen bij angstgevoelens.

Zweeds onderzoek naar verzwaringsdekens

In het onderzoek van Baric werden 48 kinderen en 37 volwassenen geïnterviewd die via een regionaal medisch centrum een verzwaringsdeken voorgeschreven hadden gekregen (in Nederland worden voor zover ik weet verzwaringsdekens niet voorgeschreven en zeker niet vergoed. Wel kun je advies vragen bij bijvoorbeeld een ergotherapeut). Het ging om kinderen en volwassenen met autisme, maar ook met ADHD. De verhouding was ongeveer 50% autistische mensen en 50% mensen met ADHD. Het aandeel volwassenen met autisme (37,8%) was groter dan het aandeel kinderen met autisme (12,5%).

De resultaten van het onderzoek

In een gestructureerd interview werd de deelnemers gevraagd naar waarom ze de deken waren gingen gebruiken, wat de invloed was op in slaap vallen, doorslapen, wakker worden en de ochtendroutine, en wat de invloed was op dagelijkse taken, zoals gaan werken. De deelnemers aan het onderzoek bleken de verzwaringsdeken om verschillende redenen te gebruiken:

 • Moeilijk in slaap kunnen komen (81%)
 • Moeilijk kunnen doorslapen (66%)
 • Overdag moeilijk kunnen ontspannen (11%)

89% van de deelnemers gaf een verbetering aan in de bovenstaande problemen.

 • 59% viel makkelijker in slaap
 • Ongeveer de helft gaf aan dat de routines in de avond en ochtend (inslapen, doorslapen, opstaan) verbeterden. De onderzoekers geven aan dat hier nog wel meer onderzoek naar nodig is om er conclusies uit te kunnen trekken.

Een groot deel van de deelnemers gebruikte de deken elke nacht. Hierbij moet opgemerkt worden dat de effectiviteit van de deken af kan nemen bij veelvuldig gebruik, omdat je gewend kunt raken aan het gewicht en het effect dan niet meer hetzelfde is.

Verder lezen over verzwaringsdekens

Wil je weten waar je op moet letten als je overweegt om een verzwaringsdeken te kopen? Lees dan dit artikel over de verschillende soorten dekens, de voordelen, maar ook de risico’s.

Ben je al toe aan het aanschaffen van een verzwaringsdeken? Kijk dan hier voor een lijstje met aanbieders.

1 gedachte over “Autistische mensen slapen beter onder een verzwaringsdeken”

 1. Goed artikel! Dank je wel!

  Ik ga in mijn gemeente inspreken bij de gemeenteraad om aandacht te vragen voor het feit dat hulpmiddelen voor mensen met psychische klachten, waaronder verzwaringsdekens, niet vergoed worden. Ik hoop dat er in de toekomst in ieder geval voor minima mogelijkheden komen want ik denk dat veel mensen met bijv autisme er heel erg bij gebaat zouden zijn.

  Ik neem dit zeker mee!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud