Foto van de verzwaringsdeken die nog in de tas zit. Daarnaast staat de tekst: 'Litollo verzwaringsdeken met bamboevezels'

Productreview: verzwaringsdeken van Litollo

Mijn oude verzwaringsdeken was alweer een jaartje of vijf oud, en dus was ik blij toen ik een mailtje kreeg met de vraag of ik een verzwaringsdeken wilde reviewen. Ik koos voor de Litollo verzwaringsdeken. De deken heb ik gekregen in ruil voor deze review. Er is me wel gevraagd, en dat is ook altijd mijn eigen eis, om mijn eerlijke mening te geven.

Een zware deken oefent diepe druk uit. Het kan het effect van een knuffel nabootsen en kan helpen bij overprikkeling, bij slecht slapen, bij concentratieproblemen, bij angst en onrust.

Specificaties van de deken

De verzwaringsdeken van Litollo is 150 cm breed en 200 cm lang. Iets groter dan een gangbaar eenpersoons dekbed dus. De deken is gevuld met bamboevezel en glazen kogeltjes. De bamboevezel zou ervoor moeten zorgen dat de deken in de winter warm genoeg is, en in de zomer het lichaam juist koel houdt.

De verzwaringsdeken kan met de hand gewassen worden of tot 30 graden in de wasmachine. Ook kan de deken in de droger. Als je hem wil gaan wassen met de wasmachine en drogen in de droger, moet je wel even uitzoeken of je machines dit gewicht aankunnen.

Uitpakken

De Litollo verzwaringsdeken komt in een doos en zit ook nog in een tas. Tot mijn verrassing zat er ook een hoes bij waar de deken in kan. Deze moet je er normaal gesproken zelf bij kopen. Ik zou wel aanraden om er een hoes bij te kopen. De deken zelf is van een enigszins glimmende, gladde stof. Zelf vind ik dat niet fijn direct op mijn huid. Er zijn verschillende hoezen te koop, bijvoorbeeld van fleece of van katoen.

Ik vind het zelf best een leuke hoes die bijgeleverd werd: een witte met grijze sterretjes.

In de hoes zitten lintjes, en aan de deken zitten lusjes. De lintjes kun je vastbinden aan de lusjes, waardoor de deken goed in de hoes blijft zitten. Dit is wel even een klusje trouwens, om alle lintjes aan de lusjes vast te maken. Ik heb het zelf alleen aan de boven- en onderkant gedaan (niet aan de zijkant) en zo blijft het ook goed zitten.

Litollo review

De Litollo deken is lichter dan mijn vorige verzwaringsdeken, die elf kilo woog, en wat ik uiteindelijk wat te zwaar vond. Vooral het verplaatsen van de deken vormde een drempel, want ik gebruik ‘m niet altijd, en niet altijd op dezelfde plek. Ook omdraaien was lastig, en ik draai nogal veel voor ik in slaap val. Bij de Litollo gaat dat beter.

Mijn kat vond de verzwaringsdeken ook wel leuk, maar het risico bestaat natuurlijk dat hij gaatjes maakt in de stof en dat de glasparels er dan uit gaan vallen. Dus dit mocht één keer, maar niet weer.

Hiervoor had ik een verzwaringsdeken van katoen, die alleen gevuld was met granulaat. Dat had voordelen: doordat de deken verder geen vulling had, was hij heerlijk koel. Een nadeel, wat ik nu merk in vergelijking met de Litollo-deken, is dat het geluid maakt als je de deken beweegt, van de korrels die over elkaar heen vallen. De Litollo maakt nauwelijks geluid door de bamboevezels die erbij in zitten.

Doordat ik verder geen hoes gebruikte om mijn vorige deken, werd hij redelijk snel vies en elf kilo wassen in de wasmachine gaat niet echt. Ik heb hem af en toe op de hand gewassen, maar dan moet het vervolgens nog gedroogd worden? Mijn wasrek zou eronder bezwijken…

Doordat de deken naast glasparels ook gevuld is met bamboevezels, is de deken vrij warm. Ik kan er nu, met tien graden buiten en zo’n achttien graden in mijn slaapkamer, zeer comfortabel onder slapen. Ik vraag me daardoor wel af of de deken in de zomer ook nog fijn gaat zijn, of dat het dan te warm is. Nou heb ik het niet snel koud, dus ik vermoed dat het voor andere mensen wel mee gaat vallen.

Over het algemeen vind ik de Litollo verzwaringsdeken dus een fijne deken, die ik zeker vaker ga gebruiken.

2 gedachten over “Productreview: verzwaringsdeken van Litollo”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud