Header bij het artikel. Op de foto staat Birsen, een Turkse vrouw, met op de achtergrond bloesem.

Hoe is het om te werken als ervaringsdeskundig begeleider met autisme? – gastblog door Birsen Başar

Birsen is een autistische vrouw van 35. Op 21-jarige leeftijd werd bij haar de diagnose klassiek autisme gesteld. Ze geeft al meer dan tien jaar presentaties over autisme. Birsen is op zoek naar haar plek op de arbeidsmarkt. Lees je deze blog en denk je: ik wil Birsen wel een kans geven in een functie in de hulpverlening in de regio Amsterdam, of heb je andere tips? Neem dan contact op met Birsen via birsen.basar@live.nl.

Mijn drijfveer om als ervaringsdeskundige te werken

Tijdens mijn presentaties in Turkije stelden ouders vragen over hoe zij hun kind het beste konden helpen. Ik wist niet altijd hoe ik daar het beste antwoord op kon geven. Ik wilde deze ouders graag kunnen helpen. Ik wilde ook graag mensen met autisme verder helpen in hun leven. Tegelijkertijd wilde ik weer eens iets nieuws doen dan alleen presenteren. Ik heb enorm veel interesse in autisme. Ik wilde daarom als begeleider andere mensen met autisme begeleiden. Dat is mijn missie geworden.

Hoe het is om als persoon met autisme andere mensen met autisme te begeleiden

Ik vind het leuk om andere mensen met autisme te begeleiden. Ik vind het belangrijk dat ik zorg verleen waar mijn cliënten wat aan hebben. Ik wil niet iemand zijn die komt en gaat, maar iemand die iets doet waar de cliënt wat aan heeft. Ik leer daarnaast veel van het autisme van mijn cliënten. De ene persoon met autisme is de andere niet. Dat heb ik nu wel ingezien. Ik ben open over mijn autisme bij mijn cliënten. Dat zie ik als voordeel. Als ze iets vertellen kan ik ze denk ik sneller begrijpen dan een begeleider die geen autisme heeft. Ik luister en geef bruikbare tips.

Ik heb ook gesprekken met ouders. Ik werk met mensen die mij echt willen voor wie ik ben. Ik voel mij daarom welkom bij die gezinnen. Niet iedere cliënt en/of ouder staat open voor een begeleider dat autisme heeft. Dat is soms wel eens lastig maar ik heb geleerd dat andere begeleiders ook om andere redenen kunnen worden afgewezen. Het is leuk om iemand te begeleiden die je goed begrijpt, die ook door jou geholpen wil worden. Niet alleen in de thuissituatie maar ook met werk en school. Zo’n persoon die je dan achteraf dankbaar is. Ik vind het leuk en interessant.

Welke opleidingen ik gedaan heb om als ervaringsdeskundige te kunnen werken

Ik heb als eerste de opleiding autismespecialist in België gedaan. Dat heb ik gedaan om als eerste te leren wat autisme is. Ik heb daarbij ook stagegelopen bij een dagbesteding en gewerkt met mensen met autisme en een verstandelijke beperking en/of andere comorbiditeiten. Ik heb daarna NLP Practitioner en NLP Master Practitioner gedaan. Ik heb in deze opleidingen geleerd om andere mensen te kunnen coachen. Ik studeer momenteel de HBO-opleiding SPH tot Jeugdzorgwerker. Binnenkort ben ik afgestudeerd.

Sommige mensen raden mij ook een opleiding aan op het gebied van ervaringsdeskundigheid, maar ik weet niet of dat per se meer een kans oplevert voor een baan. Ik denk dat ik voor nu genoeg opleidingen heb gevolgd. Ik wil graag aan de slag en toepassen wat ik heb geleerd op mijn opleidingen.

Welke rol mijn autisme speelt in mijn werk en het stigma dat erbij komt kijken

Ik vind het moeilijk om iets te schrijven over waar ik tegenaan loop in mijn werk. Ik ervaar soms dat toekomstige werkgevers die dit lezen, dan ook schrikken en twijfelen of ze mij aan moeten nemen. Ik vind dat er nog veel vooroordelen zijn over het werken met autisme in de hulpverlening. Tegelijkertijd wil ik er wel eerlijk over zijn.

In dit werk loop ik eigenlijk de hele tijd tegen alle kenmerken van mijn autisme aan. Ik moet constant kunnen socialiseren, communiceren met collega’s en cliënten en tegelijkertijd mijzelf kunnen aanpassen aan de veranderende situaties. Soms kunnen er zomaar veranderingen plaatsvinden, omdat afspraken opeens niet doorgaan.

Het kost veel energie maar als ik er gewend aan ben is het een heel goede manier om te oefenen met mijn autisme. Van ieder gesprek, contact kan ik leren en weer meenemen voor nieuwe ervaringen. Het helpt wel als je een werkgever heeft die je begrijpt en daarmee probeert te helpen.

Waar ik goed in ben

Omdat ik zelf Turks ben en me verdiept heb in autisme in andere culturen, denken de meeste mensen bij mijn specialisatie aan autisme in andere culturen maar ik ben inzetbaar bij alle culturen. Ik heb momenteel eigenlijk alleen Nederlandse cliënten. Ik kreeg een paar jaar geleden de kans om aan de slag te gaan in de jeugdzorg. Ik begeleid sinds een jaar of drie jongeren en jongvolwassenen met autisme. In de afgelopen jaren heb ik ook veel ervaring opgedaan in de coaching van ouders van jeugdigen met autisme.

Ik investeer enorm veel tijd in het leren kennen van mijn cliënten. Zo krijg je namelijk een band en kun je doelen beter bereiken. Ouders hebben vragen over hun kind en vinden het soms moeilijk om te verwerken dat hun kind autisme heeft. Ik ondersteun deze ouders door naar ze te luisteren en tips te geven.

Ik zou graag verder willen gaan in de begeleiding van jongeren met autisme. Ik zou ook volwassenen met autisme willen begeleiden. Ik zie mijn autisme als mijn kracht. Ik ben een hulpverlener die daarvoor heeft gestudeerd en heb autisme waardoor ik mijn cliënt van binnenuit goed kan begrijpen. Ik wil mij voor de volle 100% inzetten om cliënten verder te helpen. De cliënten waar ik heb gewerkt waren tevreden over mij.

Mijn toekomst: als zzp’er aan de slag gaan?

Ik werkte hiervoor bij een zorginstelling. Ik had daar stagegelopen en ik mocht daar werken maar helaas is de proeftijd anders verlopen dan ik had verwacht. Sindsdien solliciteer ik bij bedrijven, maar ik word afgewezen omdat ik niet voldoende ervaring heb. Of ze hebben andere redenen waardoor het niet lukt. Ze zeggen wel altijd dat ze van mij kunnen leren. Waarom geven ze mij dan geen kans? Ik denk dat ze aan de een beetje bang zijn voor mijn autisme. Waarom kunnen ze wel mensen met autisme begeleiden, maar geen collega met autisme aannemen?

Sommige mensen adviseren mij om als zzp’er aan de slag te gaan. Maar ook dat is niet makkelijk want dan dien je zelf cliënten te vinden. Ik weet niet of ik dat wel kan. Het is dus nogal een verkenning. Ik weet nog niet echt wat ik moet doen. Na alles wat ik in de afgelopen maanden heb meegemaakt heeft het mij meer energie gekost dan gegeven. Ik probeer de moed niet op te geven, maar het is deprimerend om steeds afgewezen te worden. Ik dacht dat als ik een SPH-opleiding had gedaan dat er dan geen verschil meer zou zijn tussen mij en de andere begeleiders. Ik heb mij hierin vergist. Wat ik wel weet is dat ik in ieder geval mijn droom niet opgeef. Mijn droom is om in de toekomst mijn eigen zorginstelling voor autisme op te richten.

Gespreksgroep voor jongeren met autisme

Op eigen initiatief wil ik een gespreksgroep opstarten voor jongeren met autisme. Als ik de kans niet krijg om te begeleiden, kan ik op een andere manier proberen om andere jongeren te ondersteunen. Ik heb al een naam voor mijn project gevonden. Zo doe ik ondertussen op deze manier ervaring op. Ben of ken je een jongere met autisme die hier interesse in heeft? Mail dan naar birsen.basar@live.nl.

Lezingen over autisme

In de autismeweek heb ik elke avond een presentatie over een autisme gerelateerd onderwerp gegeven. Dat was een groot succes. Wereldwijd wordt april gezien als de maand voor autisme en worden er in de gehele maand activiteiten georganiseerd. Ik heb om die reden besloten om met deze presentaties door te gaan. Ik zal drie nieuwe presentaties geven over:

  • Werken met autisme (13 april)
  • Autisme in andere culturen (14 april)
  • Autisme en prikkelverwerking (15 april).

Een week erna zal ik drie onderwerpen uit de autismeweek herhalen:

  • Hoe kunnen ouders empowered worden (20 april)
  • Genderidentiteit en vrouwen met autisme (21 april)
  • Autisme en stress (22 april)

Voor de deelname wordt een kleine bijdrage gevraagd van 7,50 euro. Via deze link kun je meer informatie vinden over de lezingen en kun je je opgeven.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud