Voorkant van het boek Autisme en het voorspellende brein. De voorkant is lichtblauw en staat vol met letters.

Nieuw boek van Peter Vermeulen: Autisme en het voorspellende brein

Begin juli komt het nieuwe boek van de Vlaamse pedagoog Peter Vermeulen uit: Autisme en het voorspellende brein. Het boek is nu al te reserveren. Peter Vermeulen is een autoriteit op het gebied van autisme, die al vele boeken heeft geschreven en vele lezingen heeft gegeven over dit onderwerp. Hij is medewerker van Sterkmakers in autisme, die ook het magazine Sterk! In autisme uitgeven.

Het voorspellende brein

In de neuropsychologie is inmiddels doorgedrongen dat het brein geen passieve ontvanger van informatie via de zintuigen is, maar dat het brein voorspellend is. Het brein heeft te weinig tijd om alle prikkels te verwerken en er betekenis aan te verlenen, dus gaat het brein gokken en voorspellen wat er zal gebeuren.

Er is echter nog weinig bekend over hoe dit invloed heeft op hoe we denken over autisme. Dus wat als je autistisch bent en je brein, zoals de ondertitel van het boek zegt: absoluut denkt in een relatieve wereld?

Autisme en het voorspellende brein

Dat is waar het nieuwste boek van Peter Vermeulen over gaat. Zou autisme het gevolg kunnen zijn van een verstoring in de voorspellende breinprocessen? Het vermoeden is dat het autistische brein minder goed is in voorspellen, daar minder soepel mee om kan gaan en kan bedenken wat je moet doen met voorspellingsfouten in functie van de context. Dat kan invloed hebben op hoe we denken over een aantal autismekenmerken, bijvoorbeeld het baat hebben bij voorspelbaarheid, prikkelverwerking en emotieherkenning. Het heeft ook invloed op hoe we in de praktijk om kunnen gaan met autisme.

3 gedachten over “Nieuw boek van Peter Vermeulen: Autisme en het voorspellende brein”

  1. Deze gaat zekers op mijn boeken lijst. Opbasis van mijn eigen ervaring zou het zo maar eens kunnen en ben ik benieuwd wat Peter ons daarover kan vertellen of wat zijn idee-en daarover zijn.

    Beantwoorden
  2. Je maakt me heel nieuwsgierig. Ik merk dat ik zelf altijd allerlei voorspellingen doe (om mezelf op alle scenario’s voor te bereiden). Ik denk altijd dat dit een gevolg is van mijn autisme, maar ik lees hier nu al heel veel boeiende dingen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud