Zelfmanagement bij autisme: een handreiking en boek

Het NIPA bracht afgelopen week samen met Lister en Parnassia een publicatie en een handreiking uit over zelfmanagement bij autisme. Maurits Beenackers (Lister) en Thijs van der Rol (Parnassia) interviewden 20 professionals die zelf autistisch zijn. Het gaat om mensen die zich al jarenlang inzetten voor meer begrip rondom autisme. In de interviews werd hen gevraagd hoe zij naar de ggz kijken en wat hun geholpen heeft in het omgaan met autisme.

Zoektocht naar jezelf

Uit dit project zijn twee publicaties voortgekomen. Ten eerste een boek met de titel Zoektocht naar jezelf. Ervaringsdeskundige professionals over zelfmanagement en autisme. Beleidsaanbevelingen voor de ggz. De geïnterviewden werden bevraagd over vier onderwerpen: autisme, de ggz, zelfmanagement en het inzetten van ervaring. Elk hoofdstuk begint met een beschrijving van het onderwerp, daarna komen de ervaringsdeskundigen aan het woord, en aan het einde volgen aanbevelingen voor onder andere professionals die werkzaam zijn binnen de ggz.

Handreiking Zelfmanagement bij autisme

Ten tweede is er een handreiking zelfmanagement samengesteld. Hierin zijn boeken, online bronnen, netwerken, organisaties en hulpmiddelen gebundeld die door de geïnterviewden genoemd werden. De genoemde bronnen hebben hen geholpen in de zoektocht naar zichzelf en hoe om te gaan met autisme. De lijst kan gebruikt worden door volwassenen met (een vermoeden van) autisme die meer te weten willen komen over zichzelf en hun autisme.

NIPA

NIPA staat voor Netwerk Innovatie en Productontwikkeling Autisme. Het is een landelijk netwerk van (ervaringsdeskundige) autismeprofessionals, die werkzaam zijn bij ggz-organisaties. Het NIPA komt voort uit het voormalige Leo Kannerhuis Nederland en is ontstaan uit de wens om specialistische kennis over autisme te borgen op een centrale plek. Dit omdat er steeds minder gespecialiseerde autismeteams zijn en de kennis op die manier versnipperd kan raken. Hier vind je een lijst met organisaties die lid zijn van het NIPA.

Zowel het boek als de handreiking zijn gratis te downloaden.

3 gedachten over “Zelfmanagement bij autisme: een handreiking en boek”

  1. Hallo,

    de link bij gratis downloaden werkt niet (meer). Geeft een niet gevonden melding.
    De zoekfunctie van die site geeft in zijn resultaten ook niet het boek waar hier over gepraat wordt.

    Beantwoorden
  2. Helaas werkt de gratis link voor het boek niet. Kan dit verholpen worden of is het boek op een andere manier te downloaden. Ik zou het nl graag willen hebben.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud