Header bij blog met lijstje van films en series over autisme die op Netflix staan

Lijstje: autisme op Netflix (series en films)

Onderstaande titels kun je vinden op Netflix Nederland. Voor mensen die geen abonnement hebben, heb ik een linkje naar de dvd of Pathé Thuis toegevoegd als ik die kon vinden. Een complete lijst met fictiefilms over autisme tot 2020 vind je hier. In onderstaande lijst geef ik alleen weer wat er op Netflix te vinden is. Ik ben het niet per definitie eens met hoe autisme weergegeven wordt in onderstaande titels.

Series

 • Atypical: over een middelbare scholier die verlangt naar meer zelfstandigheid en een vriendin. Ik schreef al eerder een blog over deze serie, waarin ik onderzocht hoe stereotiep de weergave van autisme in Atypical is.
 • Love on the Spectrum: documentaireserie over autisme en de liefde. Aan de ene kant worden autistische mensen gevolgd die nog op zoek zijn naar een partner. Aan de andere kant worden twee stellen gevolgd die elkaar al hebben gevonden.
 • The Bridge: Zweedse politieserie met in de hoofdrol een autistische vrouw. De serie heeft vier seizoenen en is wat mij betreft echt een aanrader!
 • Modus: Zweedse serie over een psychologe die een aantal moorden probeert op te lossen. Haar autistische dochter is getuige en ze moet erachter zien te komen wat zij gezien heeft.
 • The Victims’ Game: een Taiwanese serie uit 2020. Een forensisch rechercheur met autisme ontdekt dat zijn dochter iets te maken heeft met een aantal mysterieuze moorden. Hij gaat uitzoeken wat er gebeurd is.
 • De Twaalf: Vlaamse serie met een puberdochter met autisme, die net de diagnose heeft gekregen. Het gaat om een redelijk kleine rol.
 • Community: comedyserie over een bijzondere vriendengroep die elkaar ontmoeten op community college. Abed is autistisch.
 • It’s okay not to be okay: Koreaanse serie over twee mensen die allebei emotionele problemen hebben, maar die elkaar proberen te helpen. De oudere broer van één van de twee heeft autisme.
 • Move to Heaven: Koreaanse serie over een autistische man die veel oog voor detail heeft en plaatsen delict schoonmaakt.
 • Good Doctor: originele, Koreaanse versie van de serie The Good Doctor, over een autistische chirurg.

Fictiefilms

 • The Lighthouse of the Orcas/El Faro de las Orcas: een moeder reist met haar autistische zoon van Spanje naar Argentinië om te kijken of wilde orca’s haar zoon kunnen helpen meer in verbinding te komen met zijn gevoel.
 • Madre: thriller over een moeder die een nanny inhuurt om voor haar autistische zoon te zorgen. De nanny blijkt dubieuze bedoelingen te hebben.
 • Tully: Marlo heeft drie kinderen, waaronder de autistische Jonah. Het wordt haar allemaal teveel en ze huurt een nanny in. Nanny Tully lijkt in eerste instantie de ideale nanny, maar blijkt dan toch niet te zijn wie ze zegt dat ze is. Ook te bekijken via Pathé Thuis.

Documentaires

 • The Speed Cubers is een documentairefilm over twee Rubik’s Cube-kampioenen die ook bevriend zijn met elkaar. Eén van de twee, Max Park, is autistisch.
 • Asperger’s Are Us: vier vrienden met autisme vormen een cabaretgroep en de documentairemaker volgt ze in de aanloop naar hun grootste optreden tot dan toe.
 • Hannah Gadsby- Douglas: opname van een cabaretshow van Hannah Gadsby, die zelf autistisch is en in deze show vertelt over haar leven met autisme.

Veel kijkplezier! Heb je één van deze al titels gezien? Laat hieronder weten wat je ervan vond!

16 gedachten over “Lijstje: autisme op Netflix (series en films)”

 1. In de serie Bron heeft de praktisch ingestelde agente Saga duidelijke kenmerken van het syndroom van Asperger. Ook een echte aanrader!

  Beantwoorden
   • Ik denk dat hier het zelfde als bij Saga in Bron geldt. Daarvan is ook nooit gesteld dat ze op het spectrum zit, maar “Suggested, but never stated, to have Asperger’s syndrome, she is portrayed as completely oblivious to social norms, but a brilliant and devoted police investigator.”
    Deze suggestie vind ik bij Kari Sorjonen net zo sterk aanwezig, In seizoen 3 lijkt die suggestie ook bij zijn dochter te spelen.

    Beantwoorden
 2. Mijn persoonlijke favoriet: Scorpion. Serie over 5 genieën die iedere aflevering de wereld redden, maar een ‘normale’ vrouw nodig hebben om te communiceren met de opdrachtgevers.
  Hielp mij vooral om ook positieve kanten in te gaan zien van ASS.

  Beantwoorden
 3. Move to Heaven, een Koreaanse dramaserie kan er ook bij. De hoofdrolspeler krijgt een nieuwe kijk op het leven als hij voor een autistisch neefje moet zorgen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud