Plaatje van het keycord. Het is een groen keycord met daarop plaatjes van zonnebloemen. Daaraan kun je een kaartje hangen, waar in mijn geval op staat 'I am autistic'

Het Hidden Disabilities Sunflower Keycord

De Hidden Disabilities Sunflower kun je dragen om aan andere mensen te laten zien dat je een onzichtbare beperking hebt en dat je mogelijk wat extra steun, hulp of tijd nodig hebt. In het Verenigd Koninkrijk is het op vele plaatsen bekend, maar ook in Nederland wordt het steeds bekender. Op Schiphol kun je het keycord bijvoorbeeld aanvragen bij de Assistance balie, waardoor medewerkers weten dat je soms wat extra hulp nodig hebt. Via Anouschka Schutte op Twitter laat Kees Hoekstra (van de Nederlandse afdeling van Hidden Disabilities) weten dat ze ook met diverse pretparken in overleg zijn.

In 2016 werd de Hidden Disabilities Sunflower geïntroduceerd en ik wist ook al een tijd van het bestaan, maar ik heb nu eindelijk de tijd genomen om een bestelling te plaatsen. Ik bestelde wat producten voor mezelf, waar ik in deze blog een review van zal schrijven. Ik bestelde ook wat producten om aan jullie weg te geven. Onderaan deze blog lees je wat je moet doen om daarvoor in aanmerking te komen. Dit is trouwens geen samenwerking met Hidden Disabilities. Ik heb de producten uit eigen beweging aangeschaft.

De zonnebloem

Op de website staat te lezen waarom het bedrijf koos voor de zonnebloem: ze wilden een discreet teken dat van veraf goed zichtbaar is. Ook straalt de zonnebloem geluk, positiviteit, kracht, groei en vertrouwen uit.

Je kunt verschillende producten kopen met de zonnebloem erop. Eerst was er het keycord, maar inmiddels heb je ook een armbandje, een uittrekbare ID-badgehouder, en meer.

Kaartjes

Voor aan het keycord zijn kaartjes te koop, waarop je beperking staat. Deze hoef je niet te gebruiken. Het keycord zelf zegt ook al dat je een onzichtbare beperking hebt. Voor autisme zijn er verschillende opties qua kaartjes:

 • Ik heb autisme
 • Ik heb een aandoening in het autismespectrum
 • I am autistic

Ik koos voor het Engelse ‘I am autistic’, omdat dit het enige kaartje was dat identity-first language gebruikte, maar ook omdat het internationaal gebruikt kan worden.

Je kunt ook een leeg kaartje kopen, waar niet op staat wat je beperking is, maar waar je wel wat gegevens op in kunt vullen. Of je kunt een kaartje kopen die je helemaal zelf kan ontwerpen, en waarop je met behulp van icoontjes kunt aangeven welke beperkingen je hebt of welke hulp je nodig hebt.

Keycord of uittrekbare ID-badgehouder?

Zelf kocht ik het keycord, maar ook de uittrekbare ID-badgehouder. De badgehouder is speciaal bedacht voor mensen die bijvoorbeeld geen keycord om hun nek kunnen verdragen. Dat is inderdaad iets waardoor ik het kopen uitgesteld heb. Ik was dus blij om te zien dat er een alternatief beschikbaar was.

Ze hebben allebei voor- en nadelen, waardoor ik beide gekocht heb, zodat ik kan kiezen wat voor de situatie het beste is.

 • Het keycord valt meer op. Dit kan handig zijn als je hulp nodig hebt zonder dat je het wil uitleggen.
 • Het keycord hoeft in principe niet met verklarend kaartje gebruikt te worden, want het staat op zich.
 • De uittrekbare ID-badgehouder is wat minder herkenbaar. Er staat maar één zonnebloem op. Hierdoor kun je het beter in combinatie met een kaartje gebruiken, maar ik vind dat mensen niet per se hoeven te weten welke beperking ik heb, dus die zal ik misschien minder snel gebruiken.
 • De zonnebloem op de uittrekbare ID-badgehouder is een stickertje. Dit kan dus snel verslijten.

De producten zijn trouwens erg betaalbaar. Een keycord kost 94 cent en een kaartje kost 85 cent. Een plastic houder waar je het kaartje in kunt doen kost 1,16 euro. De uittrekbare ID-badgehouder is wel wat duurder, maar is met 3,51 euro nog steeds betaalbaar.

Winactie

De winactie is verlopen. De drie winnaars hebben een mailtje ontvangen.

41 gedachten over “Het Hidden Disabilities Sunflower Keycord”

 1. Ik ga in augustus op vliegvakantie om geregistreerd partnerschap te vieren en zie nu al op tegen de vluchthavens, dus zo’n keycord zou heel fijn zijn!

  Beantwoorden
 2. Hallo ik zou graag
  Een keycord winnen omdat het mij enorm zou helpen terug te durven buiten komen dit vind ik nu bijzonder stressvol door alle blikken en ik hoop dat de mensen mij minder zullen aanstaren als ik een keycord heb en met minder stress naar de winkel enzo kan en wie weet ooit de stap durf zetten ik het vliegtuig

  Beantwoorden
 3. Ik zou graag een gewone keycord willen winnen met een kaartje I’m Autistic.

  Dat zou mij in de bus en in Wenen erg van pas kunnen komen.

  Beantwoorden
 4. Ik zou graag het reguliere keycord winnen. Met al dat gedoe op de luchthaven zou het fijn zijn een rustpunt te creëren door gebruik te kunnen maken van dit sunflower keycord.

  Beantwoorden
 5. Ik zou mee willen doen voor mijn vriend. En dan het regulier sunflower keycord. Als partner van zie ik hoe mijn vriend soms echt wegvaagt in de menigte. Als ik erbij ben baan ik een weg naar een rustig plekje zodat hij zijn prikkels kan verwerken. Als ik er niet bij ben zou een keyboard geweldig zijn. Mensen die het moeten weten, zien het cord en kunnen in actie komen als het nodig is. Voor anderen is het een mooi fleurig keycord die hij om heeft🙂

  Beantwoorden
  • Wil niet hebberig zijn. Maar zou voor alle drie in aanmerking willen komen om te winnen. Heb zelf een zware autistische zoon en we hebben een vriendinnen en vrienden welke autisme hebben en niet iedereen weet hier van dus erg handig voor dagjes weg of een reis.

   Beantwoorden
 6. Wist niet dat dit er was, wat een vrolijke keyboard en een mooie betekenis daar achter.❤️
  Iedereen verdient geluk, positiviteit, kracht, groei en vertrouwen. Maar vooral als je een onzichtbare beperking hebt. Het helaas dat niet iedereen begrijpt dat je iets kunt hebben zonder dat je het ziet. En juist voor zulke mensen is het moeilijk met soms weinig begrip. Ik zou graag de kinder keycord willen voor mijn dochtertje met ASS!
  Lief dat je dit uit je zelf doet.

  Beantwoorden
 7. Ik zou heel graag willen winnen .
  Omdat ik nooit hulp durf te vragen en regelmatig vast loop .
  En daarom veel binnen blijf zitten .
  En er normaal uit zie en mensen weten het gewoon niet .wel me familie natuurlijk

  Beantwoorden
 8. Hoi Anne, Wat fijn om hier van op de hoogte te zijn, ik kende de ‘Sunflower Hidden Disabilities’ artikelen niet. Dank je wel. Ook voor je lieve gebaar. Ik zou ontzettend blij zijn met de keycord. Ik heb een grote sociale angst en durf niet goed naar buiten en me onder de mensen te begeven. Zo’n keycord zou me minder kwetsbaar en onveilig doen voelen.

  Beantwoorden
 9. Als oudere dame met autisme , nog werkzaam , heb ik wel veel moeite om me te uiten en vind het initiatief ” keycord” of pasje geweldig om op die manier herkenbaar te kunnen zijn

  Beantwoorden
 10. Jeetje wat lief van je om wat weg te geven 🙂
  Ik zou hele graag het armbandje willen winnen. Ik word blij van armbandjes en zo kan ik naar mijn vriend seinen als ik het moeilijk heb in voor mij latsige situaties, dan kunnen we er denk ik ook gewoon om lachen.

  Ik vond trouwens je andere blog over de orthopedagoog ook heel behulpzaam, dat wilde ik nog tegen je zeggen.

  Bedank! Marit

  Beantwoorden
 11. Wat een animo, blijkbaar is er echt behoefte aan! Ik kende de keycord al, maar durfde ‘m nog niet te bestellen. (Dacht dat je er ook een autipas bij moest hebben.)
  Ik zou de gewone keycord wel willen winnen, misschien durf ik dan ook iets minder te maskeren…

  Beantwoorden
 12. Wat onwijs goed dat je hier aandacht aan geeft en ook op deze manier het verder wilt verspreiden! Voor mij zou het keycord nog een te grote stap zijn, maar het armbandje zou ik wel willen winnen om een stap in die richting te kunnen/durven zetten!

  Beantwoorden
 13. Voor m8jn 18 jarige dochter die nog zoekende is hoe om tw gaan met haar autisme, zou ik graag de Sunflower-keycord willen winnen. Dit, kan, haar helpen bij het zelfstandig reizen.

  Beantwoorden
 14. Ik zou graag de reguliere willen. We gaan1 augustus naar Engeland en eind oktober naar Griekenland. Mijn oudste is nu al zenuwachtig vanwege de drukte nu al op de vliegvelden.

  Beantwoorden
  • Ik had er nog nooit van gehoord. Het lijkt mij ook fijn in het OV. Ik doe graag mee met de winactie voor het armbandje. Leuk dat je extra hebt besteld om deze weg te geven.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content