Header bij blog over beeldvorming van autisme in Nederland

Lijst met autistische mensen die iets betekenen voor de beeldvorming

Ik zag deze blog voorbij komen op Twitter, en dacht: daar moet ook een Nederlandse versie van komen! Dus hierbij: een selectie van mensen met autisme die je zou moeten kennen, omdat ze iets betekenen voor de beeldvorming van autisme in Nederland. Er zullen vast nog veel meer belangrijke mensen zijn en er komen er natuurlijk ook steeds meer bij. Heb ik iemand gemist die er volgens jou echt in moet staan? Reageer dan even onder deze blog. De namen staan op alfabetische volgorde.

 • Annelien Blom werkt bij Autitalent en geeft voorlichtingen over autisme. Ook werkt ze regelmatig mee aan interviews om de beeldvorming rondom autisme te verbeteren. Ze schrijft blogs voor Autisme Digitaal.
 • Anouschka Schutte is professioneel vertaler vanuit haar eigen bedrijf Proactive Translations. Op haar blog schrijft ze over haar ervaringen met autisme.
 • Arjan Stoffels zit namens PAS in de Ervaringsraad van het Netwerk voor Innovatie en Productontwikkeling Autisme (NIPA) en neemt actief deel aan de Informatietafel Autisme. Hij is voorzitter van Stichting Autminds.
 • Birsen Basar is een Turks-Nederlandse vrouw met autisme. Ze zet zich in voor mensen met autisme van andere culturen in Nederland en reist ook regelmatig af naar het buitenland om daar lezingen te geven.
 • Chanel Matil Lodik (@Marketingvrouw op Instagram) is een autistische vrouw en moeder die schrijft over antiracisme, diversiteit en inclusie.
 • Céline Mollink is ervaringsdeskundige en werkzaam als psycholoog. Met haar bedrijf AutismeKRACHT biedt ze coaching aan autistische mensen en op Instagram plaatst ze onder andere herkenbare quotes.
 • Christina Curry is de dochter van Adam Curry en Patricia Paay. Een aantal jaar terug maakte ze bekend dat ze autisme heeft en ze verscheen ook in een aflevering van ‘Het is hier autistisch’.
 • Diederik Weve werkte bij Shell en zette zich binnen en buiten het bedrijf in voor meer openheid rondom autisme. Hij is ook voorzitter van PAS Nederland; de belangenvereniging voor normaal- tot hoogbegaafde personen met autisme en organiseert AutMinds; een congres voor en door mensen met autisme.
 • Elijah Delsink is sinds zijn zestiende NVA-ambassadeur. Hij strijdt voor het onderwijs en tegen alternatieve geneeswijzen die claimen autisme te kunnen genezen.
 • Ellen Aldershof is Autisme-consulente en is op Twitter actief op het account Autism Life. Ze is mede-oprichter van de Autismesoos Chill Aut, geeft lezingen, is trainer Overprikkelingscoach en is vrijwilliger bij AIC Almere. Ze schreef ook een blog voor A-typist.
 • Erik Jan Harmens is een schrijver met autisme. Hij schreef bijvoorbeeld het boek Pauwl; over een man met autisme. In Trouw schrijft hij elke zaterdag columns over prikkels.
 • Filemon Wesselink kreeg zijn diagnose autisme toen hij daar onderzoek naar liet doen in de vierdelige serie die hij maakte: Het is hier autistisch. Hij spreekt regelmatig over zijn autisme in de media.
 • Henny Struik schreef het succesvolle boek Niet ongevoelig, over vrouwen met autisme, en maakte de Vragenlijst autisme bij vrouwen.
 • Janneke (iksimij) heeft autisme en een sensorische informatieverwerkingsstoornis. Over die combinatie schrijft ze op haar blog. Janneke geeft ook regelmatig lezingen.
 • Jasper Wagteveld is werkzaam als ervaringsdeskundige bij Dokter Bosman en zet zich in voor het betrekken van ervaringsdeskundigen en een realistisch beeld van autisme.
 • Jill Hoogerwerf geeft op Instagram een kijkje in haar leven met autisme.
 • Judith Ros is al lange tijd actief als ervaringsdeskundige. Ze geeft lezingen over haar autisme en heeft een eigen YouTube-kanaal: Door het oog van een autist.
 • Judith Visser is een Nederlandse schrijfster met autisme, die een aantal succesvolle boeken heeft uitgebracht. Ook geeft ze lezingen over haar autisme en bracht ze een boek uit over autisme: Zondagskind.
 • Karin van den Bosch was de grondlegger van PAS Nederland en zat in het eerste bestuur van de vereniging.  Daarnaast heeft zij nog veel meer betekend voor de emancipatie van volwassenen met autisme in Nederland. Karin heeft bijvoorbeeld meegeschreven aan de Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van autismespectrumstoornissen bij volwassenen (2013). Ook heeft ze het les- en studiemateriaal over Autisme (de ‘boom’ over autisme) vanuit een disability studies invalshoek samengesteld.
 • Klaske van der Weide werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek over autisme. Ze is bijvoorbeeld verbonden aan de Academische Werkplaats Autisme. Ook schrijft ze over autisme op haar blog Altijd anders dan gedacht.
 • Laura Brouwers: is bekend van haar Instagramaccount dat meer dan een miljoen volgers heeft, waarop ze tekeningen plaatst. Was ook te zien in een aflevering van de serie Talent: Autisme.
 • Marc Beek geeft Autisme Belevingswandelingen. Tijdens een wandeling leert hij mensen de denkwijze van iemand met autisme te begrijpen.
 • Marc van den Burgh is Autisme Ambassadeur binnen defensie. Hij maakt zich sterk voor meer psychische diversiteit op de werkvloer, zoals hij in dit interview vertelt. Ook is hij bestuurslid bij Vanuit Autisme Bekeken en is hij voorzitter van de Ervaringsraad Autisme Netwerk Nederland.
 • Marc Evers is een paralympische zwemmer met autisme en een licht verstandelijke beperking. Hij is ook ambassadeur van de NVA.
 • Maureen heeft Asperger en heeft een visuele handicap. Ze is actief als autisme-ambassadeur en spreker.
 • Mieke van Stigt is socioloog, pedagoog, columniste en schrijfster. Ze schreef bijvoorbeeld het boek Alles over pesten. Ook schrijft ze regelmatig rake columns (over autisme) op Sociale Vraagstukken.
 • Monique Post geeft lezingen over autisme in het Nederlands en Engels, is ambassadrice van de NVA en werkt samen met Martine Delfos.
 • Neuroelfje is een autisme-activist, die op hun blog schrijft over autisme in combinatie met allerlei maatschappelijke thema’s. Ook is hen actief op Twitter en Instagram.
 • Suzanne Agterberg schreef twee boeken over autisme: Autisme anders bekijken en Vind je eigen weg met jouw autisme. Ze ontwikkelde ook het Autismepaspoort. Vanuit haar bedrijf Spectrumvisie geeft ze workshops en lezingen en doet ze consultaties op scholen. Suzanne is lid van de Expertgroep autisme en een verstandelijke beperking van de NVA en ze is actief deelnemer aan het onderzoek Sensaties van een Goed Leven, waar het platform Sensonate uit voortgekomen is.
 • Zjos Dekker is actief op Twitter waar ze regelmatig over haar autisme schrijft. Ze is ook in te huren voor lezingen over autisme.

43 gedachten over “Lijst met autistische mensen die iets betekenen voor de beeldvorming”

  • Precies. Het lijkt me fijner als je net een diagnose hebt of als tiener met autisme als je ook mensen kent die succesvol zijn, dan alleen mensen die vastlopen in het leven. Hoewel die laatste categorie, en juist mensen die een ‘average’ leven hebben, ook zichtbaar moeten zijn voor een realistische beeldvorming.

   Beantwoorden
 1. Als aanvulling op het lijstje zou ik graag Francesco Daniel zien. Deze zeer getalenteerde singer/songwriter/schrijver/tekenaar/illustrator is pas 21 maar heeft dankzij zijn autisme zoveel talenten die hij ten volle benut! Hij heeft onlangs een EP uitgebracht met zelfgeschreven en zelf gecomponeerde liedjes over hoe het voor hem is om te leven met autisme (Thougts of the puzzle mind) hij is ambassadeur voor Autisme Experience en hij heeft er ook over geschreven in zijn gedichten bundel die hij ook zelf geïllustreerd heeft. Kortom: iemand die laat zien dat er ook positieve kanten zijn aan autisme!

  Beantwoorden
 2. Jammer dat ik er niet op sta, ik moet nog even beter mijn best doen 😛 (dit is een sarcastische opmerking, mocht de emote niet voldoende duidelijk zijn :P)

  Maar wat ik wil zeggen: Goed lijstje. Ik ken nog wel een aantal mensen die zouden passen maar ik ben zo slecht met namen, dan zou ik die moeten opzoeken….

  Beantwoorden
 3. wat dacht je van sigrid landman en haar dochter rianneke vos?
  beiden hebben boeken/boek geschreven over hun ervaringen als autist.

  Beantwoorden
 4. Eva louise.
  Schildert,illustreert, en schrijft.De wereld van Piep(Autistisch kuiken)
  Ambassadeur van het Fonds Psychische Gezondheid.

  Beantwoorden
 5. graag zou ik Fabienne Hendriks aanbevelen .
  zij heeft onlangs een boek geschreven en deze is uitgegeven: Mijn Autisme.
  ook heeft ze een eigen website met Forum: Leven met Autisme

  Beantwoorden
 6. Ken je Evita Bakker? (Ook bekend als Sharon Bakker)
  Zij schrijft de prachtigste gedichten en heeft al drie bundels uitgegeven onder de namen Sharev en Rijmelarijntje en Sharon Evita Bakker. Ze heeft ook de diagnose autisme en is een zeer mooi en inspirerend mens.

  Beantwoorden
 7. Kees Momma, schrijver van ‘En toen verscheen een regenboog’ en begenadigd tekenaar.

  Verder zou je kunnen overwegen deze namenlijst te alfabetisering. Zeker als je nog wilt uitbreiden, blijft het daarmee zowel willekeurig als overzichtelijk.
  Willekeurig als, niet op grond van geleverde prestaties.

  Beantwoorden
 8. Totaal overbodige contest als je het mij vraagt. Geen van de genoemden heeft maar iets betekend voor het fenomeen autisme dan alleen overschrijven van wat al bekend is in eigen woorden. Voorts komt het voort uit een onbedwingbare neiging om popi-lijstjes te maken. Ik krijg er een vreemde smaak van in m’n mond.

  Beantwoorden
  • Het is ook geen contest, vandaar dat de namen ook op willekeurige volgorde staan. Het is om te informeren over welke mensen zich bezighouden met de beeldvorming. Misschien vindt iemand er een voorbeeld in, of hoop, of doet iemand die niet zoveel over autisme weet nieuwe kennis op.

   Beantwoorden
 9. Mysig, oftwel Elise Cordaro, is een Vlaamse dame met autisme en ADHD die regelmatig herkenbaar en vlot schrijft over haar strubbelingen en successen. Ze deelt ook grappige getekende verhaaltjes en stripfiguurtjes. Ook een aanrader om te volgen. Kan via Facebook en op haar eigen naam via Instagram, volgens mij ook via Twitter.

  Beantwoorden
 10. Collette de Bruin heeft in een lezing aangegeven Asperger te hebben.

  Door eigen ervaringen en haar oplossingsvermogen is ze in staat om te kijken welke schakelstukjes er nodig zijn om een kind beter te kunnen laten functioneren.
  Ze heeft “geef me de 5 ” geschreven en “auti-communicatie” en “Dit is Autisme” samen met Fabienne Naber. Collette is een mooi mens. Veel van. geleerd voor wat ik kon toepassen voor mijn zoontje. Zag daardoor vooruitgang.

  Beantwoorden
 11. Misschien kun je deze inspirerende mensen nog allemaal toevoegen. 🙂
  Vera Helleman = emotie coach
  Jellienke Winters = ervarings deskindige
  Frank van de groot = forensisch patholoog
  Xavier Moktar = heeft een goed boek over zichzelf geschreven
  Elijah Delsink is
  ambassadeur van het NVA
  Judith Ross maakt vlogs
  Sanne van een beetje bijzonder maakt blogs en vlogs
  Mandy Verleijsdonk maakt ook blogs en vlogs
  Fabian Franciscus = cabaretier
  Jeffrey Wijkhuisen = goochelaar
  Ivo Ketelaar = fotograaf

  Beantwoorden
 12. Sam Peeters van de website tistje, hij heeft ook een boek geschreven. Heb ‘m nog niet gelezen 😉

  Céline Mollink van AUTISMEKRACHT = Psycholoog Ervaringsdeskundig trainer en autismecoach

  S.M. Van der Molen maakt vlogs

  Anke Van Pruijenbroek heeft het boek’ ‘spoor ik wel’ op 17 jarige leeftijd geschreven. Echt een heel goed geschreven boek.

  Beantwoorden
 13. Wat dacht je van Jopie Louwe Kooijmans / NeurElfje? Die doet zo veel goeds voor beeldvorming en ik heb echt veel van hen geleerd! Meer dan van mijn autismecoach

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud