autisme, ass, asperger, trein, spoor, fiep, informatie, mogelijkheden, maatschappij, interesse

Mogelijkheden voor mensen met (hoogfunctionerend) autisme in de huidige maatschappij

Er wordt vaak gesproken over hoe autisme meer gediagnosticeerd wordt in de huidige maatschappij, omdat de prestatiedruk hoog is en de prikkels nauwelijks te vermijden zijn. Maar de huidige maatschappij heeft naar mijn idee ook een aantal dingen makkelijker gemaakt voor mensen met autisme, voornamelijk door de vooruitgang in technologie. In het kader van Klaagvrije maandag leek het me passend om hier vandaag een positieve blog over te schrijven. Deze punten zullen vooral van toepassing zijn op mensen met autisme vanaf een normale begaafdheid. Iemand met autisme en een verstandelijke beperking zal misschien niet (zelfstandig) gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld het internet.

1. Technologie maakt het makkelijker om duidelijkheid te verschaffen

Zelf maak ik bijvoorbeeld veel gebruik van Google Streetview als ik ergens naartoe moet waar ik nog nooit ben geweest. Ik kan dan al zien hoe het gebouw eruitziet. Omleidingen worden ook vaak op internet aangegeven, waardoor je (als je het van tevoren goed uitzoekt) minder snel voor verrassingen komt te staan. De persoon met autisme kan hier zelf natuurlijk gebruik van maken, maar ook voor ouders en begeleiding is dit een mogelijkheid om meer voorspelbaarheid te geven.

2. Er zijn meer manieren om schriftelijk te communiceren

Door social media en apps is het makkelijker om schriftelijk (of met plaatjes) contact te onderhouden met bekenden. Hierdoor is het mogelijk om even de tijd te nemen om een reactie te verwerken en om na te denken over een antwoord. Het gaat minder snel dan face-to-face contact. Instanties hebben vaak de mogelijkheid om via Twitter of contactformulieren contact op te nemen. Bellen is lang niet altijd meer nodig. Ook contact zoeken met gelijkgestemden is makkelijker. Veel mensen met autisme zijn te vinden op het Autsiderforum of in diverse Facebookgroepen, zoalsĀ Autisme Samen Sterk. Ook mensen met dezelfde (bijzondere) interesse vinden is makkelijker geworden door het internet.

3. Apps voor planning en herinneringen

Er worden veel apps speciaal voor mensen met autisme gemaakt, die het bijvoorbeeld makkelijker zouden moeten maken om te schakelen van de ene naar de andere activiteit. Sommige mensen met autisme zouden daardoor zelfstandiger kunnen functioneren. Ook apps die niet speciaal voor mensen met autisme ontworpen zijn, bieden meer duidelijkheid. Zoals op je telefoon een reis met het openbaar vervoer uit kunnen stippelen en het kunnen zien als er werkzaamheden of storingen zijn. De Belgische website Apps-Autisme zet apps op een rijtje die bruikbaar kunnen zijn als je autisme hebt.

4. Informatie is beter toegankelijk door het internet

Over de mafste onderwerpen is online informatie te vinden. Als ik niet weet hoe iets werkt of wat er verwacht wordt, zoek ik dat vaak even op of stel ik de vraag op een forum of Twitter. Zeker als je de Engelse taal machtig bent is de hoeveelheid informatie oneindig.

5. Meer bekendheid voor autisme en daaruit voortvloeiende mogelijkheden

Autisme is een bekender begrip geworden in de laatste jaren (hoewel die beeldvorming niet altijd gunstig is). Hierdoor is er meer aandacht voor aanpassingen speciaal voor mensen met autisme. Er zijn gespecialiseerde behandelingen (autismeteams in de ggz) en begeleiding (woonprojecten) beschikbaar. Er zijn zelfs vakanties speciaal voor mensen met autisme, en autismehulphonden. Op werkgebied zijn er ICT-bedrijven opgezet die gebruik maken van de kwaliteiten van mensen met autisme.

Deze lijst is vast niet compleet! Heb je aanvullingen? Reageer dan hieronder.

1 gedachte over “Mogelijkheden voor mensen met (hoogfunctionerend) autisme in de huidige maatschappij”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content