Header bij nieuwsbericht over keuringsartsen van het CBR

NVA roept op tot onafhankelijk onderzoek naar CBR-keuringsartsen

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft afgelopen vrijdag laten weten dat de vereniging melding gedaan heeft van zorgfraude bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De NVA ontving tientallen klachten over ernstige misstanden bij de verplichte medische test die mensen met autisme moeten ondergaan voor ze hun rijbewijs kunnen halen. Dat er hele lange wachttijden zijn bij het CBR is inmiddels bekend, maar volgens de NVA gaat het nog een stapje verder en is er sprake van frauduleuze praktijken bij de keuringsartsen

Niet alleen lange wachttijden

Wanneer iemand bij het CBR aangeeft autisme te hebben, moet diegene een verplichte gezondheidskeuring ondergaan bij een door het CBR aangewezen keuringsarts. Bij de NVA kamen verschillende meldingen binnen van artsen die alleen contante betalingen accepteerden of die weigerden een factuur te overleggen. Daarnaast waren er meldingen van artsen die onduidelijke en niet-relevante tests uitvoerden, die ter plekke de kosten verhoogden, of die facturen stuurden waar werkzaamheden op stonden die niet uitgevoerd waren.

Melding van zorgfraude

De NVA bracht deze meldingen al eerder onder de aandacht van het CBR en van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar er werd niks mee gedaan. De NVA roept daarom nu minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op om een onafhankelijk onderzoek te starten, met als doel de uitbuiting van mensen met autisme door het CBR te stoppen.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content