Header blog onderzoek naar representatie van autisme

Oproepje: autistische mensen gezocht voor onderzoek naar autisme in films en series

Acht jaar na mijn afstuderen ga ik mijn studie film- en televisiewetenschappen weer inzetten voor een project. Er zijn redelijk wat onderzoeken gedaan naar de representatie van autisme, maar wat nog mist is hoe wij autistische mensen zélf eigenlijk de manier waarop autisme weergegeven wordt ervaren. Daarom ga ik daar onderzoek naar doen en uiteindelijk hoop ik de resultaten te kunnen bundelen in een boek over de representatie van autisme, waarin ik onder andere aanbevelingen wil doen aan makers die een film of serie over autisme willen maken.

Fase 1 van het onderzoek

Momenteel ben ik in het eerste stadium van het onderzoek. Ik ben op zoek naar vijftien mensen met autisme die een vragenlijst in willen vullen over fictiefilms en -series. In de toekomst volgen misschien nog de volgende onderwerpen:

 • Autisme in documentaires
 • Autisme in boeken
 • Autisme op het internet

Ik zou dit ook graag op internationaal niveau willen gaan onderzoeken, zodat ik uitspraken kan doen die gelden voor een groter gebied dan alleen Nederland. Ik ben er nog niet uit over hoe ik dat aan ga pakken. Als je daar ideeën over hebt; laat het me zeker weten.

Voorwaarden om deel te nemen

Om mee te kunnen doen aan het onderzoek moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt een diagnose autisme(spectrumstoornis)
 • Je bent in staat om schriftelijk een vragenlijst in te vullen (hier mag je uiteraard hulpmiddelen bij gebruiken of iemand die opschrijft wat jij zegt)
 • Je hebt minimaal drie fictiefilms of -series over autisme gezien

Omdat de vragenlijst bestaat uit allemaal open vragen, zal je minimaal 20 minuten bezig zijn met het invullen ervan. Hou daar rekening mee als je je opgeeft. Hou er ook rekening mee dat ik je uitspraken eventueel wil verwerken in een boek. In de vragenlijst kun je aangeven in hoeverre je wil dat je uitspraken anoniem verwerkt worden.

Bedankt voor jullie aanmeldingen! Momenteel heb ik genoeg respondenten gevonden voor dit onderdeel van mijn onderzoek, maar via onderstaand formulier kun je je opgeven om op de hoogte gehouden te worden en krijg je bericht als ik in de toekomst respondenten zoek.

  Wil je niet meedoen aan het onderzoek of kun je niet meedoen omdat je niet aan de voorwaarden voldoet, maar wil je wel op de hoogte blijven of heb je suggesties voor hoe ik dit onderzoek kan optimaliseren? Laat het me dan weten op info@a-typist.nl

  6 gedachten over “Oproepje: autistische mensen gezocht voor onderzoek naar autisme in films en series”

   • Hoi Roxanne, voor nu heb ik voor dit onderdeel voldoende respondenten, maar je kunt je nog wel opgeven, dan krijg je een berichtje als er een ander onderwerp aan bod komt. Met dit onderwerp had ik wat haast, maar in de toekomst is er waarschijnlijk meer tijd, waardoor je ook mee kunt doen als je nog wat wil kijken of lezen.

    Beantwoorden

  Plaats een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Ga naar de inhoud