Lotgenootje is een start-up die verzwaarde knuffels maakt. Ik mocht hun onlangs uitgebrachte konijnenknuffel uittesten.
Eerder schreef ik op deze website al over verzwaringsdekens, en zo zijn er nog meer verzwaringsproducten. Verzwaringsknuffels bestaan ook al een tijdje, maar winnen wel aan populariteit. Ze zijn lichter dan verzwaringsdekens, waardoor ze handzamer zijn en je ze makkelijker even verplaatst. Daarnaast zien ze er natuurlijk schattig uit.
In ruil voor deze review heb ik de verzwaringsknuffel van Lotgenootje gratis gekregen. Ik geef uiteraard wel altijd mijn eerlijke mening.
Lotgenootje
Oprichter van Lotgenootje is Marien Jansen; een jonge ondernemer en maatschappelijk werker. Hij zag in de zorg het effect van diepe druk en wilde zelf een product ontwikkelen dat aansloot op die behoefte.
De voordelen van de knuffels van Lotgenootje ten opzichte van andere (buitenlandse) aanbieders, is dat Lotgenootje zelf testperiodes heeft gedaan bij gezinnen thuis, in de zorgsector en met specialisten, dat er een CE-keurmerk is, en dat de glasparels door het hele lijf van de knuffel verdeeld zijn. De zwaarte zit dus niet alleen in de romp van de knuffel, maar ook in de poten. Daardoor voelt de knuffel net als een baby of dier dat terugknuffelt.
Lotgenootje krijgt voornamelijk positieve reviews. Op de eigen website, maar ook op Bol en op Trust pilot. De website zit heel simpel en overzichtelijk in elkaar, waardoor je snel bij de informatie komt die je nodig hebt.
Lotgenootje konijn
Marien begon met het uitbrengen van knuffels in de vorm van een hond en een beer, om de start-up simpel en gericht te houden. Ik vind dit ondernemingstechnisch gezien wel slim en volgens mij heeft het ook gewerkt. Ik vond zelf de ontwerpen van de beer en de hond alleen vrij saai, dus het zette me nog niet aan tot het opnemen van contact met Marien.
Toen ik echter zag dat er ook een konijn bij gekomen was, heb ik meteen een mailtje gestuurd. Vooral de lange oren spraken me aan. Sinds ik jong ben heb ik al een konijn als knuffel en wrijf ik graag met mijn vingers langs die lange oren, als een soort stimming. Daarom sprak het konijn van Lotgenootje me ook aan. De oren geven voor mij een extra dimensie aan de knuffel.
Unboxing
Het pakket kwam aan in een neutrale, kartonnen doos. Daarin zat een leuk ontworpen koker met daarop de slogan van Lotgenootje: waar liefde zwaar weegt.
De tekst gaat verder onder de foto’s.
De doos met daarin de koker.
Mijn kat Gijsje vond de doos waarin mijn Lotgenootje kwam wel interessant…
In de koker zit meteen de knuffel. Ik vroeg me van tevoren af of ook de kop van het konijn en de oren verzwaard waren. In de kop zitten wel wat glasparels, maar niet zo veel als in het lijf van de knuffel. In de oren zit geen verzwaring. Ik had hier van tevoren niet per se een voorkeur in, maar het is wel goed om te weten. Tijdens het testen merkte ik dat het minder verzwaarde hoofd me soms in de weg zat en dat ik de knuffel daardoor soms ondersteboven gebruik. Ik denk wel dat ik de overwegingen snap om het hoofd niet te verzwaren: de knuffel zou dan niet meer kunnen zitten, omdat het hoofd dan naar beneden zakt. Ook is er een grotere kans op het scheuren van de stof, omdat de nek van de knuffel dan vrij kwetsbaar wordt.
De tekst gaat verder onder de foto’s.
Hoe het eruitziet als je de koker openmaakt…
De knuffel helemaal uitgepakt!
De knuffel is in totaal twee kilo zwaar (de hond en de beer van Lotgenootje hebben hetzelfde gewicht). Wat mij betreft is dit precies goed. De prijs van alle knuffels van Lotgenootje is 59,95 euro per stuk (inclusief verzending). Voor een knuffel die in Nederland ontworpen en getest is vind ik dit een nette prijs. Goedkopere knuffels zijn over het algemeen vaak lichter dan twee kilo en hebben maar op één plek verzwaring. Aan de andere kant is het voor 60 euro ook mogelijk om een (veel zwaardere) verzwaringsdeken te kopen. Het is dus slim om te bedenken wat je nodig hebt en wil bereiken met jouw verzwaringsproduct. Wil je iets om onder te slapen, alleen thuis te gebruiken en wil je diepe druk over je hele lichaam? Dan kun je beter voor een verzwaringsdeken gaan. Wil je een product dat je mee kan nemen, overal kunt gebruiken en heb je vooral behoefte aan het gevoel van een knuffel? Dan kun je een verzwaringsknuffel overwegen.
Mijn ervaring
Vóór deze knuffel van Lotgenootje had ik nog geen ervaring met verzwaarde knuffels. Wel met verzwaringsdekens. Ik heb hier ook een uitgebreide blog over geschreven. Met periodes vind ik het fijn om een verzwaringsdeken te gebruiken, maar met periodes ook helemaal niet. Het nadeel van verzwaringsdekens vind ik dat ze zó zwaar zijn dat je ze niet makkelijk even verplaatst naar de plek waar jij je bevindt. Dat probleem is met een verzwaringsknuffel opgelost.
Ik merk dat ik ook wel over het punt heen ben dat ik me ervoor schaam dat er een knuffel op mijn bank zit. Ik heb het konijn dus in de hoek van mijn bank gezet en als ik er behoefte aan heb, dan pak ik hem erbij. Tijdens het tv kijken en het lezen vind ik het fijn om de knuffel tegen me aan te houden. Het voelt alsof één van mijn katten bij me ligt, maar dan op een moment dat het mij uitkomt en niet alleen wanneer zij er zin in hebben.
Aan één zijkant van de romp van het konijn zit klittenband, wel onder een laagje pluche natuurlijk. Dit voelt redelijk hard aan en kan sensorisch wat minder prettig voelen. Het klittenband zit daar, omdat Lotgenootje dit gebruikt heeft om de verzwaring in de knuffel te stoppen. Het voordeel hiervan is dan weer, dat je door het klittenband open te maken, zelf nog extra gewicht toe kunt voegen of bijvoorbeeld een geurbuideltje toe kunt voegen. De glasparels zitten in verschillende compartimenten. Mocht dit lek raken, loopt dus niet meteen je hele knuffel leeg.
Mijn oordeel is over het algemeen dus positief! Voor mijzelf is vooral de vraag of ik de knuffel op de lange termijn ook ga blijven gebruiken. Ik vergeet zulke hulpmiddelen er op den duur vaak bij te pakken, terwijl ik wel weet dat ik er wat aan heb.
Gerelateerde Berichten
- Review: Chewigem Hand Fidget
Of ik een product uit de collectie van Educadora wilde uittesten, vroeg de eigenaresse van…
- Resultaten Academische Werkplaats Autisme gepresenteerd
Eind november werden de resultaten van de Academische Werkplaats Autisme (AWA) gepresenteerd op een slotbijeenkomst.…
- Inventarisatie-avond over autisme in andere culturen
Birsen Başar organiseert samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) een inventarisatie-avond over autisme…