Header blog voordelen van een wajong

Wat zijn in 2018 nog de voordelen van een Wajong in vergelijking met een bijstandsuitkering?

Als je duurzaam 100% arbeidsongeschikt bent, zijn de voordelen van een Wajong duidelijk. Er is dan een financieel voordeel (5% meer maandinkomen dan de bijstand). Als je arbeidsvermogen hebt, is de Wajong gelijkgetrokken aan de bijstand op 70% van het minimumjeugdloon. Daarnaast heeft de overheid meer veranderingen aangebracht aan de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Wat zijn dan nog de voordelen van een Wajong?

Wat zijn de voordelen van een Wajonguitkering (als je arbeidsvermogen hebt)?

 • In de Wajong mag je vermogen/spaargeld hebben. In de bijstand ook, maar tot een bepaald bedrag. Die bedragen kun je hier vinden.
 • Of je nog bij je ouders woont of samenwoont (met een huisgenoot) heeft geen invloed op de hoogte van je Wajonguitkering. In de bijstand heeft het wel invloed op je uitkering als je met meerdere mensen in een huis woont. Hier kun je de hoogte van je uitkering berekenen.
 • Met een Wajong kun je werken met behoud van uitkering. Het is mogelijk dat een deel van je inkomen betaald wordt uit de Wajong en een deel uit werk. Werken kan ook lonen. Vooral in de nieuwe Wajong/Wajong 2010. Het UWV heeft een rekenhulp om te berekenen wat er met je uitkering gebeurt als je gaat werken. Mocht het binnen vijf jaar toch niet gaan, dan kun je altijd terugvallen op de Wajong. Hoe het in de bijstand werkt met bijverdienen lees je op deze website.
 • Als je in de bijstand zit moet je in principe één keer per week solliciteren. Je kan hier bij bijzondere omstandigheden wel vrijstelling van krijgen. Bij een Wajonguitkering gelden voor elk individu andere voorwaarden als het om re-integratieplicht gaat. UWV Perspectief heeft de feiten en fabels op een rijtje gezet.
 • Voor werkgevers zijn er bepaalde voordelen bij het in dienst nemen van een Wajonger. Hierdoor is het voor een werkgever aantrekkelijker om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. In de bijstand kunnen die voordelen er ook zijn als iemand onder de Participatiewet valt.

Overigens geldt wel: ook al heeft iets geen invloed op de hoogte van je uitkering, moet je de meeste veranderingen wel doorgeven aan het UWV.

Als je met de 5% korting op de Wajong onder het sociaal minimum uitkomt, kan het zijn dat je aanspraak maakt op een toeslag. Op de website van het UWV kun je kijken of je daarvoor in aanmerking komt en kun je de toeslag eventueel aanvragen.

Gevoelsmatig voordeel

Het hebben van een indicatie voor een Wajonguitkering kan een gevoel van erkenning geven, omdat erkend wordt dat je een beperking hebt en niet of maar gedeeltelijk kan werken. Dat kan natuurlijk ook andersom werken. Er kan een stigma kleven aan een Wajongstatus (‘vaak ziek’, ‘kan minder presteren dan andere werknemers’). Nu er steeds minder verschillen zijn, hebben sommige mensen dan liever een bijstandsuitkering, hoewel daar ook weer bepaalde stigma’s aan vastzitten (‘lui’).

Als je niet of gedeeltelijk kan werken vanwege een beperking of chronische ziekte ben je voorlopig dus nog steeds beter af met een Wajonguitkering vanwege de randvoorwaarden die gunstiger zijn.

Heb je nog aanvullingen op deze blog? Laat het me weten in een reactie of via de contactpagina. Samen maken we dit artikel zo volledig mogelijk!

11 gedachten over “Wat zijn in 2018 nog de voordelen van een Wajong in vergelijking met een bijstandsuitkering?”

 1. Los van voor- en nadelen staat dat je niet zelf mag kiezen tussen bijstand en Wajong. Als de gemeente naar aanleiding van iemands verhaal vermoedt dat diegene in aanmerking komt voor een Wajonguitkering, dan is diegene verplicht een Wajonguitkering aan te vragen, omdat dat een voorliggende voorziening is.
  Zelf zat ik jaren in de bijstand, toen de gemeenten zelf verantwoordelijk werden voor hun bijstandsgeld moest ik een Wajonguitkering aanvragen. Die heb ik ook gekregen.

  Beantwoorden
  • Goed punt. Dat geldt vanaf nu alleen als je 100% duurzaam arbeidsongeschikt bent toch? Alleen dan kom je nog in aanmerking voor een Wajong. Met arbeidsvermogen kom je sowieso in de Participatiewet terecht met de voorwaarden van de bijstand geloof ik. Het is in ieder geval erg ingewikkeld geworden met al deze veranderingen.

   Beantwoorden
 2. Duidelijk artikel. Zelf vind ik het jammer dat je bijverdiensten in de bijstand allemaal moet afgeven. Dat motiveer weinig als je niet fulltime kunt werken. Aan de andere kant komt de gemeente in mijn ogen veel socialer over. Ze laten me aardig met rust en ik hoef niet steeds gekeurd te worden.

  Beantwoorden
  • Ik lees en hoor soms juist de meest schrijnende verhalen over gemeentes. Ik moet daar wel bij zeggen dat het oude verhalen zijn 2010 ongeveer, maar mijn beeldvorming van gemeentes is daar wel door beïnvloed. Ik lees zelden een positief verhaal over het sociale beleid van de gemeentes

   Beantwoorden
 3. Er is mij vaak gezegd door mensen met een Wajong dat ik beter Wajong aan kan vragen met wat ik heb (Fybromyalgie, CV en PTSS) maar nog voor dat die diagnoses gesteld waren moest ik van de Wajong naar de Bijstand want ik had volgens het UWV geen recht meer op Wajong. Weet iemand of je na een x aantal jaar Bijstand alsnog terug kan naar Wajong? Zo ja, hoe werkt dat?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content