Foto van een vrouw die je van de achterkant ziet, met een knot in haar haar

Vernieuwde Vragenlijst Autisme bij Vrouwen

Onlangs heeft de vragenlijst die onderdeel was van het boek Niet ongevoelig een update gekregen. De eerste versie was al zo’n tien jaar oud, waardoor het tijd was voor een vernieuwing, want de kennis van autisme bij vrouwen is in de afgelopen tien jaar natuurlijk enorm toegenomen. De afgelopen maand liet de maakster van de test, Henny Struik, de vragenlijst testen door vrouwen met autisme en nu is hij beschikbaar om in te vullen: https://www.assbijvrouwen.nl/

Vragenlijst Autisme bij Vrouwen

In de eerste 24 uur dat de test online ging, werd hij al bijna 500 keer ingevuld. “En of er ook behoefte bestaat aan een goede vragenlijst over autisme bij vrouwen!” schrijft Henny Struik op Facebook.

De vragenlijst bestaat uit 60 vragen en na het invullen krijg je een uitslag die je vertelt in welke mate jouw uitslag overeenkomt met die van vrouwen met autisme. De gegevens worden ook weer gebruikt om autisme bij vrouwen verder te analyseren (zie hiervoor de privacyverklaring).

De huidige autismetesten, zoals de Autism Spectrum Quotient (AQ-test), gaan erg uit van mannen met autisme. Zo is een vraag bijvoorbeeld: “Ik word gefascineerd door getallen.” Terwijl vrouwen met autisme vaak meer gericht zijn op taal dan op cijfers. Henny Struik ontwikkelde dus een vragenlijst die ontwikkeld is vanuit vrouwen met autisme.

Niet ongevoelig

Henny Struik ken je misschien nog van het boek Niet ongevoelig; het eerste Nederlandstalige boek over vrouwen met autisme. Henny werd op latere leeftijd gediagnosticeerd met autisme en doet daar sindsdien onderzoek naar. Voor Niet ongevoelig interviewde ze tientallen vrouwen met autisme, waarvan citaten in het boek opgenomen zijn.

4 gedachten over “Vernieuwde Vragenlijst Autisme bij Vrouwen”

  1. Ik scoorde – zoals gedacht- bijna 100 procent. De afwijkende 4 antwoorden houden vermoedelijk verband met hoe mijn vader was en mijn enige broer die Down had.

    Is het zinvol om op je 65e nog handvatten te zoeken of wordt het tijd dat de omgeving eens met mijn minder logische kanten leert omgaan?

    Beantwoorden
  2. Ik vond de vragenlijst te algemeen en onduidelijk. Zeker niet autismevriendelijk! Ik miste heel erg de mogelijkheid om nuances aan te geven. Bijv. Moeite met sociale contacten kan in verschillende scenario’s anders zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content