Foto van een vrouw die je van de achterkant ziet, met een knot in haar haar

Vernieuwde Vragenlijst Autisme bij Vrouwen

Onlangs heeft de vragenlijst die onderdeel was van het boek Niet ongevoelig een update gekregen. De vernieuwde test is nu beschikbaar om in te vullen. De eerste versie van de test voor autisme bij vrouwen was al zo’n tien jaar oud, waardoor het tijd was voor een vernieuwing, want de kennis van autisme bij vrouwen is in de afgelopen tien jaar natuurlijk enorm toegenomen. De afgelopen tijd liet de maakster van de test, Henny Struik, de vragenlijst testen door vrouwen met autisme om de uitslag zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Vragenlijst Autisme bij Vrouwen

In de eerste 24 uur dat de test online ging, werd hij al bijna 500 keer ingevuld. “En of er ook behoefte bestaat aan een goede vragenlijst over autisme bij vrouwen!” schrijft Henny Struik op Facebook.

De vragenlijst bestaat uit 60 vragen en na het invullen krijg je een uitslag die je vertelt in welke mate jouw uitslag overeenkomt met die van vrouwen met autisme. Dit zegt dus nog niks over een diagnose, maar kan wel aanleiding zijn om verder onderzoek te laten doen als je vastloopt in je leven. De antwoorden die ingevuld worden in de vragenlijst, worden ook weer gebruikt om autisme bij vrouwen verder te analyseren (zie hiervoor de privacyverklaring).

De huidige autismetesten, zoals de Autism Spectrum Quotient (AQ-test) die vaak gebruikt wordt in diagnosetrajecten, gaan erg uit van mannen met autisme. Zo is een vraag bijvoorbeeld: “Ik word gefascineerd door getallen”. Terwijl vrouwen met autisme vaak meer gericht zijn op taal dan op cijfers. Henny Struik ontwikkelde dus een vragenlijst die ontwikkeld is vanuit vrouwen met autisme en meer aansluit op hun belevingswereld.

Niet ongevoelig

Henny Struik ken je misschien nog van het boek Niet ongevoelig; het eerste Nederlandstalige boek over vrouwen met autisme. Henny werd op latere leeftijd gediagnosticeerd met autisme en doet daar sindsdien onderzoek naar. Voor Niet ongevoelig interviewde ze tientallen vrouwen met autisme, waarvan citaten in het boek opgenomen zijn. Voor veel vrouwen met autisme is er herkenning te vinden in het boek.

12 gedachten over “Vernieuwde Vragenlijst Autisme bij Vrouwen”

 1. Ik scoorde – zoals gedacht- bijna 100 procent. De afwijkende 4 antwoorden houden vermoedelijk verband met hoe mijn vader was en mijn enige broer die Down had.

  Is het zinvol om op je 65e nog handvatten te zoeken of wordt het tijd dat de omgeving eens met mijn minder logische kanten leert omgaan?

  Beantwoorden
 2. Ik vond de vragenlijst te algemeen en onduidelijk. Zeker niet autismevriendelijk! Ik miste heel erg de mogelijkheid om nuances aan te geven. Bijv. Moeite met sociale contacten kan in verschillende scenario’s anders zijn.

  Beantwoorden
  • Een vragenlijst die online kan worden ingevuld en/ of anderzijds leunt op zelfrapportage kan niets met nuance.

   Ik heb vaker gehoord dat die behoefte er is, maar zie als samensteller van de vragenlijst geen enkele mogelijkheid om aan die behoefte te voldoen.

   Beantwoorden
 3. Hi, zou graag willen weten of er in Nederland een centrum is gespecialiseerd in autisme diagnostiek bij vrouwen. Ik scoor ook bijna 100%, maar ben nu in een traject van de viersprong terecht gekomen waar autisme niet wordt herkend.

  Beantwoorden
 4. Dag, ik heb de test gedaan en heb een vraagje: staat er ergens hoe je de scores kunt duiden?
  Ik scoorde 27 van de 60, wat houdt dat in? Hoe moet ik deze score interpreteren?

  Beantwoorden
 5. Bedankt voor de test, ik heb sinds kort een vermoeden van autisme zijn of hebben en hier heb ik een score van 49 van de 60, mede bij wat ik de laatste tijd hoor en lees, twijfel ik er echter niet meer aan dat ik autist ben. Deze test was voor mij opnieuw een bevestiging van mijn vermoeden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content