Foto van een vrouw die je van de achterkant ziet, met een knot in haar haar

Vernieuwde Vragenlijst Autisme bij Vrouwen

Onlangs heeft de vragenlijst die onderdeel was van het boek Niet ongevoelig een update gekregen. De vernieuwde test is nu beschikbaar om in te vullen. De eerste versie van de test voor autisme bij vrouwen was al zo’n tien jaar oud, waardoor het tijd was voor een vernieuwing, want de kennis van autisme bij vrouwen is in de afgelopen tien jaar natuurlijk enorm toegenomen. De afgelopen tijd liet de maakster van de test, Henny Struik, de vragenlijst testen door vrouwen met autisme om de uitslag zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Let op: deze vragenlijst is niet gemaakt door a-typist.nl, maar door Henny Struik. Voor vragen en opmerkingen over de lijst kun je terecht op deze website.

Vragenlijst Autisme bij Vrouwen

In de eerste 24 uur dat de test online ging, werd hij al bijna 500 keer ingevuld. “En of er ook behoefte bestaat aan een goede vragenlijst over autisme bij vrouwen!” schrijft Henny Struik op Facebook.

De vragenlijst bestaat uit 60 vragen en na het invullen krijg je een uitslag die je vertelt in welke mate jouw uitslag overeenkomt met die van vrouwen met autisme. Dit zegt dus nog niks over een diagnose, maar kan wel aanleiding zijn om verder onderzoek te laten doen als je vastloopt in je leven. De antwoorden die ingevuld worden in de vragenlijst, worden ook weer gebruikt om autisme bij vrouwen verder te analyseren (zie hiervoor de privacyverklaring).

De huidige autismetesten, zoals de Autism Spectrum Quotient (AQ-test) die vaak gebruikt wordt in diagnosetrajecten, gaan erg uit van mannen met autisme. Zo is een vraag bijvoorbeeld: “Ik word gefascineerd door getallen”. Terwijl vrouwen met autisme vaak meer gericht zijn op taal dan op cijfers. Henny Struik ontwikkelde dus een vragenlijst die ontwikkeld is vanuit vrouwen met autisme en meer aansluit op hun belevingswereld.

Niet ongevoelig

Henny Struik ken je misschien nog van het boek Niet ongevoelig; het eerste Nederlandstalige boek over vrouwen met autisme. Henny werd op latere leeftijd gediagnosticeerd met autisme en doet daar sindsdien onderzoek naar. Voor Niet ongevoelig interviewde ze tientallen vrouwen met autisme, waarvan citaten in het boek opgenomen zijn. Voor veel vrouwen met autisme is er herkenning te vinden in het boek.

24 gedachten over “Vernieuwde Vragenlijst Autisme bij Vrouwen”

  1. Ik scoorde – zoals gedacht- bijna 100 procent. De afwijkende 4 antwoorden houden vermoedelijk verband met hoe mijn vader was en mijn enige broer die Down had.

    Is het zinvol om op je 65e nog handvatten te zoeken of wordt het tijd dat de omgeving eens met mijn minder logische kanten leert omgaan?

    Beantwoorden
  2. Ik vond de vragenlijst te algemeen en onduidelijk. Zeker niet autismevriendelijk! Ik miste heel erg de mogelijkheid om nuances aan te geven. Bijv. Moeite met sociale contacten kan in verschillende scenario’s anders zijn.

    Beantwoorden
    • Een vragenlijst die online kan worden ingevuld en/ of anderzijds leunt op zelfrapportage kan niets met nuance.

      Ik heb vaker gehoord dat die behoefte er is, maar zie als samensteller van de vragenlijst geen enkele mogelijkheid om aan die behoefte te voldoen.

      Beantwoorden
  3. Hi, zou graag willen weten of er in Nederland een centrum is gespecialiseerd in autisme diagnostiek bij vrouwen. Ik scoor ook bijna 100%, maar ben nu in een traject van de viersprong terecht gekomen waar autisme niet wordt herkend.

    Beantwoorden
  4. Dag, ik heb de test gedaan en heb een vraagje: staat er ergens hoe je de scores kunt duiden?
    Ik scoorde 27 van de 60, wat houdt dat in? Hoe moet ik deze score interpreteren?

    Beantwoorden
  5. Bedankt voor de test, ik heb sinds kort een vermoeden van autisme zijn of hebben en hier heb ik een score van 49 van de 60, mede bij wat ik de laatste tijd hoor en lees, twijfel ik er echter niet meer aan dat ik autist ben. Deze test was voor mij opnieuw een bevestiging van mijn vermoeden.

    Beantwoorden
    • Je scoort 51 op basis van 60 vragen. Dat betekend dat Score 60, 100% is.
      volgens mij scoor jij dan 85% maar mijn rekenen is echt bagger dus neem m’n woord er niet voor 🙂

      Beantwoorden
  6. Ik vond sommige vragen lastig te beantwoorden, omdat ik me diverse situaties kon indenken waarbij het antwoord dan tegenovergesteld was en ik moeite had om te bedenken welke situatie in de vraag bedoeld zou zijn, maar met 55 van 60 is dat overdenken(?) waarschijnlijk niet gek. 🙂 Ik vraag me wel af of ik hier iets mee moet. Ben inmiddels 50. Ook vraag ik me bij sommige vragen af of die niet beïnvloed kunnen worden door een andere aandoening (bv depressie, fibromyalgie, enz). Ik heb deze vragenlijst gemaakt omdat er veel autisme voorkomt (gediagnosticeerd) in de mannen in mijn familie en ik toch veel ben gaan herkennen in hun gevoelens, maar op “gewone” autisme tests eigenlijk altijd nee krijg aangezien ik die gedragingen dan weer niet herken. Bedankt voor deze aandacht bij vrouwen en meisjes. Ze hebben dit echt nodig, omdat je niet gezien wordt in het onderwijs, want je bent niet lastig.

    Beantwoorden
  7. 34 van de 60 punten, wat moet ik daar dan van denken?
    Ik heb bij bepaalde vragen ook constant het idee of dat niet komt door mijn (door de GGZ) gediagnosticeerde stoornissen. Moeite met het aangaan van sociale contacten, ‘ja maar, is dat niet door mijn sociale angst/ontwijkende persoonlijkheidsstoornis’. Ik voel me vaak gespannen of gestresst, ‘jaaa… maar ik heb ook enkele angststoornissen.’

    Beantwoorden
  8. Ik scoorde 56/60, wat nogal hoog is. Maar ik heb ook de diagnose adhd. Dus ik weet niet of die test even geldig is omdat adhd en autisme sommige symptomen gemeenschappelijk hebben denk ik. Weten jullie hier iets meer van?
    Alvast bedankt!
    Mvg Isa (19j)

    Beantwoorden
    • dat vind ik ook!!! ik heb een paar keer enorm zitten denken of ik ik het er nou helemaal mee eens of helemaal mee oneens was, omdat er al een ontkenning in de vraagstelling stond.

      Beantwoorden
  9. Ik heb sinds de diagnose van mijn dochter op adhd (add), gedacht dat ik dit ook heb omdat ik mijzelf herkende. Ik scoor nu echter 64.
    Hoe moet ik dit duiden?

    Beantwoorden
  10. Jammer dat er geen schaal vermeld is van niet – mogelijk licht – mogelijk middel – en het lijkt ons best dat u een arts contacteert … ik scoor 44 van 60 dan neem ik maar aan dat ik toch een middelmatige vorm van autisme heb, maar redeneer ik dan goed of …

    Beantwoorden
  11. Ik vond het geen slechte vragenlijst, maar wel relatief veel ‘afgeleide’ vragen (bv ‘ik wordt vaak overschat’) en relatief weinig concrete vragen (bv ik heb een of meerder zintuiglijke over- en/of ondergevoeligheden). En alleen maar vragen over wat je moeilijk vindt (en gewone mensen niet,) en helemaal geen vragen over waar je goed in bent (en gewone mensen niet). Dus al met al erg negatief van toon. Je kunt dezelfde vraag ook positief formuleren, bv niet ‘ ik ben niet flexibel in het omgaan met veranderingen maar ‘ik kan goed vasthouden aan wat ik me voorgenomen heb’. Problematiserend, dat is het woord dat ik zocht.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud