Onlangs heeft de vragenlijst die onderdeel was van het boek Niet ongevoelig een update gekregen. De eerste versie was al zo’n tien jaar oud, waardoor het tijd was voor een vernieuwing, want de kennis van autisme bij vrouwen is in de afgelopen tien jaar natuurlijk enorm toegenomen. De afgelopen maand liet de maakster van de test, Henny Struik, de vragenlijst testen door vrouwen met autisme en nu is hij beschikbaar om in te vullen: https://www.assbijvrouwen.nl/
Vragenlijst Autisme bij Vrouwen
In de eerste 24 uur dat de test online ging, werd hij al bijna 500 keer ingevuld. “En of er ook behoefte bestaat aan een goede vragenlijst over autisme bij vrouwen!” schrijft Henny Struik op Facebook.
De vragenlijst bestaat uit 60 vragen en na het invullen krijg je een uitslag die je vertelt in welke mate jouw uitslag overeenkomt met die van vrouwen met autisme. De gegevens worden ook weer gebruikt om autisme bij vrouwen verder te analyseren (zie hiervoor de privacyverklaring).
De huidige autismetesten, zoals de Autism Spectrum Quotient (AQ-test), gaan erg uit van mannen met autisme. Zo is een vraag bijvoorbeeld: “Ik word gefascineerd door getallen.” Terwijl vrouwen met autisme vaak meer gericht zijn op taal dan op cijfers. Henny Struik ontwikkelde dus een vragenlijst die ontwikkeld is vanuit vrouwen met autisme.
Niet ongevoelig
Henny Struik ken je misschien nog van het boek Niet ongevoelig; het eerste Nederlandstalige boek over vrouwen met autisme. Henny werd op latere leeftijd gediagnosticeerd met autisme en doet daar sindsdien onderzoek naar. Voor Niet ongevoelig interviewde ze tientallen vrouwen met autisme, waarvan citaten in het boek opgenomen zijn.
Gerelateerde Berichten
- Bekende vrouwen met autisme
Ook met autisme kun je beroemd worden. Om veel verschillende redenen zelfs, zoals uit onderstaand…
- Onderzoekers ontwikkelen vragenlijst om compensatiestrategieën van mensen met autisme te signaleren
Steeds meer mensen met autisme krijgen hun diagnose pas op volwassenen leeftijd. Voor hulpverleners kan…
- Oproepje: meedenken over de behandeling van vrouwen met ASS
Voor een boek over de behandeling van volwassenen met autisme, is het Female Autism Network…
8 gedachten over “Vernieuwde Vragenlijst Autisme bij Vrouwen”
Ik scoorde – zoals gedacht- bijna 100 procent. De afwijkende 4 antwoorden houden vermoedelijk verband met hoe mijn vader was en mijn enige broer die Down had.
Is het zinvol om op je 65e nog handvatten te zoeken of wordt het tijd dat de omgeving eens met mijn minder logische kanten leert omgaan?
Ik heb de AQ vragenlijst ingevuld voor mijn test ik scoorde 169
Ik vond de vragenlijst te algemeen en onduidelijk. Zeker niet autismevriendelijk! Ik miste heel erg de mogelijkheid om nuances aan te geven. Bijv. Moeite met sociale contacten kan in verschillende scenario’s anders zijn.
Een vragenlijst die online kan worden ingevuld en/ of anderzijds leunt op zelfrapportage kan niets met nuance.
Ik heb vaker gehoord dat die behoefte er is, maar zie als samensteller van de vragenlijst geen enkele mogelijkheid om aan die behoefte te voldoen.
Hi, zou graag willen weten of er in Nederland een centrum is gespecialiseerd in autisme diagnostiek bij vrouwen. Ik scoor ook bijna 100%, maar ben nu in een traject van de viersprong terecht gekomen waar autisme niet wordt herkend.
Annelies Spek is gespecialiseerd in autisme bij vrouwen: https://www.autismeexpertise.nl/ Kijk wel even goed bij het kopje ‘Kosten’, omdat je bij hen vaak wel een deel zelf moet betalen, of helemaal niet in aanmerking komt als je bij een bepaalde verzekeraar zit.
Bedankt!!