Header van blog over een tool waarmee je je eigen autisme kunt ontdekken

Je eigen autisme leren kennen met De Atlas van Participate Autisme

Op social media kwam ik een aantal keer berichten tegen over De Atlas. De Atlas is een hulpmiddel voor volwassenen om je eigen autisme beter te leren begrijpen. Zelf kreeg ik na mijn diagnose (zo’n tien jaar geleden), een uitgebreid hulpverleningstraject aangeboden. Dat begon met psycho-educatie in een groep en daarnaast individuele gesprekken met een psycholoog. Hoe het nu gaat weet ik niet, maar ik hoor vaak verhalen van mensen die een diagnose krijgen op latere leeftijd en dan… niks. Terwijl het leren kennen en accepteren van je eigen autisme naar mijn idee zo belangrijk is voor een goed leven! De online gids van Participate Autisme zou een manier kunnen zijn om wat je bijvoorbeeld in boeken leest, op jezelf toe te passen. Of om er met een familielid of een hulpverlener voor te gaan zitten, zodat er een leidraad is voor gesprekken over je autisme.

De website van Participate Autisme ken ik al een tijdje. Ik gebruik de website weleens als ik informatie zoek of als ik iemand anders iets uit wil leggen over mijn autisme. De informatie staat super duidelijk en overzichtelijk opgeschreven, en wordt bovendien vaak geïllustreerd met filmpjes en/of ervaringsverhalen. Ik schrijf deze blog overigens op eigen initiatief. Ik heb hiervoor niet samengewerkt met Participate Autisme.

Aanmelden voor De Atlas

Aanmelden gaat super makkelijk. Je vult je e-mailadres in en je ontvangt een link om te kunnen beginnen. Het is helemaal gratis. Je vorderingen kunnen tussentijds opgeslagen worden, en de volgende keer kun je gewoon weer je e-mailadres invullen, waarna je een link toegestuurd krijgt en bij je gegevens kunt. Ik merkte zelf dat ik niet meteen overal een antwoord op had en dat ik er even over na moest denken, dus het is fijn dat je een andere keer weer verder kunt gaan waar je gebleven was.

Beginnen met De Atlas

De Atlas bestaat uit vragenlijsten over autisme, die je kunt invullen naar aanleiding van wat op jou van toepassing is. Niet alle onderdelen hoeven ingevuld worden. Er zijn nogal wat domeinen en vragen namelijk, maar je kunt ervoor kiezen om alleen bepaalde delen in te vullen.

De Atlas zit als volgt in elkaar. Er zijn vier domeinen en daar vallen weer verschillende onderwerpen onder:

 1. Informatieverwerking:
  • Zintuiglijke prikkelverwerking
  • Waarnemingsstijlen
 2. Emotioneel welbevinden:
  • Emoties
  • Gewoontes, rituelen, dwang en verslaving
  • Veranderingen
 3. Communicatie en sociale relaties:
  • Communicatie
  • Mijn netwerk
  • Relaties en seksualiteit
 4. Mijn leven en mijn ambities:
  • Talenten en interesses
  • Vrije tijd
  • Dagbesteding en/of werk
  • Wonen
  • Zelfstandigheid en ondersteuning

Als je verder klikt op één van de onderdelen kun je weer kiezen uit: uitleg over dit domein, vragenlijst en extra informatie.

Voorbeeld

Ik probeerde De Atlas zelf uit, aangezien ik dacht dat ik er zelf ook veel aan zou kunnen hebben. Zeker als ik aan andere mensen zou willen uitleggen hoe autisme zich uit bij mij, aangezien dat redelijk onzichtbaar is. Als voorbeeld neem ik het eerste domein, namelijk informatieverwerking.

Bij ‘uitleg over dit domein’ vind je een korte samenvatting met inhoudelijke informatie over – in dit geval – informatieverwerking bij autisme. Bij ‘extra informatie’ is uitgebreidere informatie te vinden, links naar andere websites, ervaringsverhalen en tips voor boeken over het onderwerp.

Bij de vragenlijst over informatieverwerking vind je weer een aantal knoppen. Bijvoorbeeld een onderverdeling in horen, zien, smaken, enzovoort. Vervolgens kun je nog aanklikken welke waarnemingsstijlen op jou van toepassing zijn en wat je verder eventueel nog kwijt wil over jouw informatieverwerking.

In de inspiratieboxen naast de vragen vind je ervaringen van andere mensen met autisme, om je een beetje op weg te helpen bij het verwoorden van jouw situatie. Je kunt je daarbij bijvoorbeeld afvragen: geldt dit voor mij ook? Of juist niet?

In dit filmpje kun je zien wat andere mensen met autisme van De Atlas vinden.

Mijn oordeel

Door het invullen van de vragenlijsten stel je dus langzaam maar zeker een soort autismepaspoort samen. Op elk moment kun je jouw Atlas downloaden en krijg je een PDF met jouw ingevulde informatie, zodat je die bijvoorbeeld mee kunt nemen naar een gesprek. Ook als je een vermoeden hebt van autisme en je wil niet per se op zoek naar een diagnose, maar je wil wel weten hoe bepaalde dingen bij jou werken, is de Atlas goed te gebruiken.

In de gids is zowel aandacht voor de dingen die niet goed gaan, als voor de dingen die wel goed gaan. Bij elk onderdeel staat ook de vraag: wat kan jou helpen, of: wat kunnen andere mensen doen om jou te helpen. Het is bekend dat executieve functies falen in tijden van stress. Als er onduidelijkheid is of er verandert iets, is het lastig om nog te bedenken wat je kan helpen. Met De Atlas kun je daar op een rustig moment alvast over nadenken en ontwikkel je een soort coping toolbox voor jezelf.

Ik vind De Atlas een super nuttig hulpmiddel voor volwassenen met autisme die behoefte hebben aan het beter leren kennen van zichzelf en daarom wil ik daar door middel van deze blog wat meer aandacht voor creëren. Deel het vooral met autistische mensen en hulpverleners, waarvan je denkt dat ze hier ook iets aan zouden kunnen hebben!

5 gedachten over “Je eigen autisme leren kennen met De Atlas van Participate Autisme”

 1. Ik had hier nog nooit van gehoord. Bedankt voor je blog. Dit klinkt erg nuttig, voor mezelf, maar ook als hulpmiddel in mijn begeleiding.

  Beantwoorden
 2. Hoi Anne,

  Ik keek weer eens op je website. En nu zag ik deze blog. Wat een goede en nuttige informatie (wist ik niet, schaam) Dank. Leuk wat je allemaal aan t doen bent. Succes!

  Beantwoorden
 3. Hoi Anne,

  Leuk om weer eens op je blog te kijken.
  Wat een nuttige en goede informatie. Wist ik niet (schaam) Dank!
  Succes met je blog. Ik kom af en toe een op je site kijken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud