Boekrecensie: Lifehacks voor vrouwen met autisme deel 1 en 2 + Winactie!

Lifehacks voor vrouwen met autisme deel 1 en 2 zijn boeken vol tips van vrouwen die ervaring hebben met autisme. Ofwel omdat ze zelf autistisch zijn, ofwel omdat ze werken met autistische volwassenen of er onderzoek naar doen.

Eerder kwam van dezelfde makers al Lifehacks voor meiden met autisme uit. Veel autistische vrouwen gaven aan zich daarin te herkennen als ze terugkeken op hun jeugd en vroegen zich af of er ook een versie voor volwassen vrouwen kon komen. Die is er dus nu!

De boeken vormen een tweeluik. Het eerste deel kwam eind 2023 uit en het tweede deel in februaroi 2024.

De schrijvers

Normaal gesproken zou ik hier een biografie van de schrijver plaatsen, maar bijna elk hoofdstuk heeft een andere schrijfster, dus dat zou een beetje veel worden. Het voorwoord is geschreven door Bianca Toeps. Andere schrijfsters zijn onder andere Martine Mussies, Sonja Silva en Sylvana van Zweeden.

Iets meer dan de helft van de schrijfsters van het boek is zelf autistisch. De andere helft zijn vrouwen die onderzoek doen naar autisme of actief zijn als hulpverlener.

De redactie van het boek is gedaan door: Els Blijd-Hoogewys, Marleen Bezemer, Audrey Mol en Annelies Spek. Zij zitten allemaal in het bestuur van FANN (Female Autism Network of the Netherlands).

Inhoud van Lifehacks voor vrouwen met autisme

De onderwerpen die in het eerste deel beschreven worden zijn grofweg in te delen in de thema’s: maskeren, diversiteit, contacten en relaties, hormonen, energieverdeling en gezondheid.

In het tweede deel komen weer andere onderwerpen aan bod. Die vallen meer in de categorieën: positieve kanten van autisme, studeren, werk, moeder worden, ouder worden, suïcidaliteit en eetproblemen.

Elk hoofdstuk bevat een inleiding, een ervaringsverhaal, informatie over het onderwerp en tips. De boeken zijn natuurlijk bij uitstek geschreven voor vrouwen met autisme, maar ook voor naasten en andere betrokkenen. Elk hoofdstuk bevat tips voor de vrouw zelf, maar ook voor naasten. Daarnaast merken de schrijvers op dat de informatie in de boeken waardevol kan zijn voor allen die zich herkennen in autisme, ongeacht genderidentiteit of geslacht.

Als het over websites en organisaties gaat, wordt ook steeds de Vlaamse equivalent genoemd. Het boek is dus ook geschikt voor Vlaamse lezers.

Leesbaarheid en vormgeving

Ondanks de verscheidenheid aan schrijvers, is de leesbaarheid van elk hoofdstuk ongeveer hetzelfde. Dat is dus een compliment aan de redactie. De boeken lezen daardoor lekker weg, omdat je je niet bij elk hoofdstuk hoeft aan te passen aan een nieuwe schrijfstijl.

In de boeken worden PFL (person first language, vrouw met autisme) en IFL (identity first language, autistische vrouw) door elkaar heen gebruikt uit respect voor beide zienswijzen. Beide vormen van taalgebruik proberen namelijk stigma te bestrijden, de één door de persoon voorop te zetten en de ander door de identiteit voorop te zetten. In Nederland is een enorme verdeeldheid qua voorkeur voor het één of het ander, dus vind ik het slim dat ze beide gebruiken en per schrijfster hebben bekeken waar diegene zich het prettigst bij voelt.

De voorkant van het boek is getekend door Claudia Libbi en vind ik redelijk neutraal. Er staat in ieder geval geen in elkaar gedoken vrouw op de voorkant, zoals je vaak ziet bij communicatie over meisjes en vrouwen met autisme. Persoonlijk vind ik de gekozen kleuren van de voorkanten erg schreeuwerig: deel 1 is felgroen en deel 2 is felrood.

Mijn mening

Omdat de boeken in twee delen verdeeld zijn, zit je niet met een enorm dik boek in je handen. Dat vind ik zelf wel fijn. Wel betaal je waarschijnlijk meer dan wanneer het één boek was geweest. Dat is dan weer een nadeel.

Sommige hoofdstuktitels vind ik erg vaag. Bijvoorbeeld: ‘Hopsa heisasa’ (gaat over feestjes) of ‘Even mijn innerlijke hond uitlaten’ (gaat over gezonde levensstijl). Ik had er zelf voor gekozen de hoofdstukken gewoon simpel naar de inhoud te noemen. Onder de titel staan wel hashtags die de inhoud van het hoofdstuk directer beschrijven.

Het hoofdstuk ‘First things first’ gaat over executieve functies en geeft tips voor het omgaan met problemen hiermee. Daar is nog niet veel over geschreven, terwijl veel autistische volwassenen wel aangeven hier hulp bij nodig te hebben. Het is dus fijn dat hier aandacht voor is.

Wat ik fijn vond was dat ik bij hoofdstuk 10 van de 37 van deel 1 was en dat ik toen al een hoofdstuk over vrouwen van kleur en over genderidentiteit tegen was gekomen. Fijn dat deze hoofdstukken over diversiteit niet achterin zijn gepropt, maar zo vooraan zijn geplaatst. Het zijn immers belangrijke onderwerpen waar veel autistische vrouwen mee te maken hebben.

In het tweede deel zijn zes hoofdstukken over kinderen en moeder zijn. Mocht je een keuze willen maken tussen beide delen, dan maakt dit de keuze misschien makkelijker. Ben je helemaal niet met kinderen bezig, dan kies je wellicht beter voor deel 1. Ben je moeder of wil je in de toekomst kinderen, dan kun je voor deel 2 gaan. Ook in deel 2 blijven er natuurlijk nog genoeg hoofdstukken over andere onderwerpen over.

In de boeken ligt steeds de nadruk op: het is goed zoals het is. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. De schrijvers en redacteurs pretenderen niet de waarheid in pacht te hebben over hoe je je leven moet leiden als autistische vrouw.

Dit boek biedt een groot aantal Lifehacks, bedoeld om het leven van autistische vrouwen aangenamer en makkelijker te maken. Het is niet bedoeld om autisme te hacken, want dat hoeft natuurlijk niet. Laten we accepteren dat iedereen anders is en iedereen haar unieke zelf mag zijn, met de krachten en beperkingen die daarbij horen.

Ook de tips voor naasten zijn genuanceerd en gaan vooral over: luisteren naar het verhaal van de autistische vrouw, niet zomaar invullen vanuit eigen ervaringen, niet overschatten, maar ook niet onderschatten, ondersteuning en hulp bieden, maar daar wel eerst toestemming voor vragen.

Over het algemeen zijn Lifehacks voor vrouwen met autisme deel 1 en 2 dus actueel, compleet en inhoudelijk onderhoudend. Ik zou het vooral aanraden aan mensen die net een diagnose hebben gekregen of nog geen uitgebreid hulptraject hebben doorlopen. Er is in de boeken geen ruimte om heel diep in te gaan op elk onderwerp, dus als je al lang meeloopt in het autismewereldje, dan heb je veel van de tips waarschijnlijk al eens eerder gelezen. De boeken kunnen in dat geval alsnog handig zijn als naslagwerk. Zit je met een specifiek probleem? Dan zoek je de hashtag op die daarbij hoort en lees je de tips in dat hoofdstuk nog eens.

Winactie is afgesloten. De winnaar is Mirjam. Zij heeft een mail gekregen.

Omdat ik beide delen van de uitgeverij heb gekregen om een recensie over te schrijven, heb ik besloten de boeken ook nog eens te kopen om weg te geven aan één van mijn lezers.

Wat je moet doen is heel simpel: laat voor dinsdag 9 april 12.00 uur een reactie achter onder dit bericht, waarin je aangeeft dat je mee wil doen aan deze actie. Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.

Op 9 april zal ik een loting doen en stuur ik een mailtje naar de winnaar. Deze heeft tot 11 april 9.00 uur om te reageren op mijn mail, anders gaat de prijs naar iemand anders.

166 gedachten over “Boekrecensie: Lifehacks voor vrouwen met autisme deel 1 en 2 + Winactie!”

 1. Dit boek is ook interessant voor Autistische mannen met een vrouwelijke kant zoals ikzelf. Voor mij zijn de 1e 2 hoofdstukken al heel herkenbaar.

  Beantwoorden
 2. Wat een leuke actie!
  Ik zou graag meedoen, ik ben reuze benieuwd! Vooral het stuk over moeder zijn. Ik weet pas sinds kort dat ik zeer hoogstwaarschijnlijk autisme heb ( ik zit nog in een diagnose traject). Er gaat bij wat ik tot nu toe geleerd heb al een wereld voor me open.
  Bedankt in ieder geval voor de actie

  Met vriendelijke groet,
  Ellen

  Beantwoorden
 3. Ik heb al heel lang mijn diagnose maar nooit een hulptraject doorlopen dus ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar alle tips, hoop er wat uit te halen! ^^ Ik doe dan ook graag mee met de winactie, tof dat je dit doet!

  Beantwoorden
 4. Mijn dochter is 22 en “heeft” hoogstwaarschijnlijk autisme. Wij vermoeden dit al jaren, maar het was nooit een issue voor haar of ons. Inmiddels staat zij toch op de wachtlijst voor een diagnose, om hierin meer duidelijkheid en handvaten voor haar zelf te krijgen. Om haar te helpen zou ik graag deze boeken willen winnen. Daarnaast kan ik er zelf ook veel van opsteken 🙃 want ze is weer heel anders dan haar broer met autisme (die zijn diagnose al op jonge leeftijd kreeg).

  Beantwoorden
 5. Ik doe graag mee met de winactie, om mijn eigen autisme beter te kunnen begrijpen. (Zeker nu ik dit eigenlijk met mn begeleider zou doen, maar deze begeleiding weer gaat stoppen vanwege gebrek aan een klik… Dus dan kan ik zelf vast aan de slag hier mee!)

  Beantwoorden
 6. Ik zou graag meedoen aan de winactie. Heb goede dingen gehoord en gelezen over deze twee boeken!
  En je schrijft fijn vind ik, ik lees makkelijk door de blog heen^^

  Beantwoorden
 7. In 2023 op 53 jarige leeftijd pas mijn ASS diagnose gekregen en nog volop zoekende naar hoe nu verder. Ik zou graag kans maken op 1 van de boeken als hulpmiddel daarvoor.

  Beantwoorden
 8. Wat een super win-actie! Geen hopsa heisasa 😉 en stress door te moeten vertellen waarom ik deze boeken graag zou winnen en dat ik daarom dus al niet mee doe. Love it 💜

  & heerlijk die “wazige hoofdstuk titel” herkenning. Ik had toevallig laatst een boek waarbij ik dacht Grrrrr maar nu weet ik niet waar ik aan toe ben..

  Beantwoorden
 9. Ik doe graag mee met de verloting van de boeken! Superleuk dat je deze actie hebt opgezet en ben heel benieuwd naar de boeken!
  Groetjes, Kelly

  Beantwoorden
 10. Ik doe heel graag mee aan de winactie. De boeken zijn helaas dusdanig duur dat ik ze niet in mijn budget kan passen. Ik heb deel 1 gehad van de bieb (deel 2 staat daar nog in bestelling) en ik vond het echt een topboek.

  Beantwoorden
 11. Bedankt voor je heldere recensie. Maakt me nieuwsgierig naar de boeken. Lifehacks voor meisjes ooit gelezen omdat wij zelf al langer autisme vermoedde.
  Na jarenlange hulpverleningstrajecten voor mijn dochter van bijna 20 nu recent autisme gediagnosticeerd. Ik doe graag mee aan deze winactie.

  Beantwoorden
 12. Wat een leuke actie! Graag maak ik kans op deze 2 boeken. Een half jaar geleden de diagnose ASS gekregen, dus deze boeken lijken mij heel zinvol hoe om te gaan met allerlei situaties.

  Beantwoorden
 13. Ik doe heel graag mee met de winactie!

  Sinds november vorig jaar heb ik de classificatie ASS ontvangen. Ik zou graag meer willen leren en ook willen delen met anderen.

  Beantwoorden
 14. Inmiddels al een lange tijd geleden gediagnosticeerd en nog steeds zo zoekende wat het voor mij betekend en hoe ik hier mee om kan gaan. Zoek al heel lang naar goede informatie en tips. Zou dit enorm graag winnen. Want als ik beter in mijn vel kom te zitten hebben mijn kinderen daar ook profijt van.

  Beantwoorden
 15. Wat een leuke actie! Ik ben zo benieuwd naar de boeken en kan nog wel wat “hacks” gebruiken. Ondertussen heb ik een jaartje mijn diagnose, maar lijk nog niet zo heel ver te staan in mijn zoektocht naar mezelf. Deze zouden mij hopelijk weer een stapje verder brengen en zouden een mooie aanvulling zijn voor mijn boekencollectie! 🤞🏼

  Beantwoorden
 16. Ik doe graag mee met de winactie! Na mijn diagnose heb ik niets veranderd en nu loop ik compleet vast. Dus nu ik op de wachtlijst voor behandeling sta ben ik zelf vast begonnen met lezen en deze staan op mijn lijstje!

  Beantwoorden
 17. Ik doe heel graag mee aan de winactie;) Ik heb hier het boek lifehacks voor meisjes met autisme nog in huis liggen maar is nu te kinderachtig geworden nu ik volwassen ben ☺️ Ik win graag de boeken om meer tips te kunnen lezen om het leven makkelijker te maken

  Beantwoorden
 18. Ik kan deze boeken echt super goed gebruiken. Ik blijf maar vastlopen omdat ik gewoon niet weet hoe ik moet stoppen met maskeren. Het zit er zo ingesleten, na 40 jaar niet te weten dat ik autisme had. Maar hoe kun je meer jezelf worden?

  Beantwoorden
  • Ja, lastig is dat he, als je het al zo lang doet, kan het ‘unmasken’ ook heel lang duren. In het boek ‘Unmasking Autism’ staan veel goede tips en oefeningen om meer jezelf te worden. Het is helaas wel alleen in het Engels verkrijgbaar.

   Beantwoorden
 19. Zo benieuwd naar deze twee boeken! Ik heb al een hoop boeken over autisme gelezen, en ontelbaar veel kennis opgedaan door van autisme mijn special interest te maken. Maar deze twee boeken klinken als een fijne aanvulling, vooral om aan anderen in je omgeving stukjes te laten lezen zodat zij meer begrip krijgen (hopelijk) voor je situatie en jou als mens beter begrijpen. Ze staan daarom bovenaan mijn verlanglijstje haha!

  Beantwoorden
 20. Beste A-typiste 😉
  Onze dochter van 14 en ik zouden deze boeken zeer graag willen lezen.
  Wij denken dat het zeer veel herkenning zal oproepen, maar dat we er ook van kunnen leren.
  Dus ook wij doen graag mee aan deze actie! Super leuk!

  Beantwoorden
 21. Wat een gave winactie! Ik doe graag mee!
  De boeken staan al op mijn verlanglijstje en met 3 ‘autisten’ in huis zijn er meerdere in geïnteresseerd om deze boeken te gaan lezen.

  Beantwoorden
 22. Jaa ik win graag beode delen. Ik ben heel nieuwsgierig en deel graag nijn kennis als ervaringsdeskundige . Audhd er en moeder van 2 schatjes. Ik volg je ook op Linked in zoek op Monica. Voor degene die een lezing willen in het noorden van Nederland

  Beantwoorden
 23. Als leven (werkwoord als in ‘bestaan’) 80% kost van wat je te geven hebt, dan is elke lifehack meer dan welkom. Ik loot dan ook graag mee!

  Beantwoorden
 24. Wat een leuke actie zeg !! Zelf al jaren therapie en vastlopen en sinds onze dochter me gaan verdiepen in autisme. Feestje van herkenning 🙈 je raad vast wat een van mijn speciale interesses op dit moment is : meer lezen over autisme bij vrouwen. Deze boeken zijn dus zeer welkom ❤️

  Beantwoorden
 25. Ik loot graag mee. Ik ben nu 75 en weet sinds 1989 dat ik Autist ben. Ik deed meest aan test van studenten Psychologie over Autisme. DSM 4. Ik zou graag deel 1 willen. Groetjes Margriet

  Beantwoorden
 26. Wat fijn dat deze boeken uitgebracht zijn. Ik heb nu een jaar de diagnose en zoek nog heel erg naar hoe ik er beter mee om kan gaan. Ik doe heel graag mee met de winactie!

  Beantwoorden
 27. Deze boeken lijken me echt super handig. Ik kan wel tips gebruiken, omdat ik soms (lees: vaak) moeite heb met het bijhouden van het dagelijks leven en ik nog lang op de wachtlijst sta voor passende hulp.

  Beantwoorden
 28. Ik zou graag meedoen met de win actie, zodat ik de boeken weer kan uitlenen aan de vele vrouwen met ASS die ik begeleid. Vaak hebben ze interesse in bepaalde boeken maar hebben ze niet het inkomen om deze aan te schaffen. Ook gebruik ik zelf natuurlijk de kennis en ervaring van de schrijfsters. Door lezen en ontwikkeling help je steeds meer vrouwen met ASS. Broodnodig!

  Beantwoorden
 29. Ik zou graag mee willen doen met deze winactie zodat ik mezelf beter kan begrijpen en mij kan herkennen in anderen. En zodat mijn begeleider meer inzich kan krijgen en mij nog beter kan helpen!

  Beantwoorden
 30. Ik doe ook graag mee met de winactie. Voor deel 2. Deel 1 heb ik en hier heb ik veel bruikbare tips uit gehaald voor mezelf en mijn 2 kinderen

  Beantwoorden
 31. Goedendag.

  Ik wil graag meedoen met de actie.
  Al lezende zou ik mooi de ervaringen van het personage uit het boek kunnen vergelijken met de ervaringen met het autisme bij mezelf.

  Niks mooiers dan situaties uit het echte leven vergelijken met situaties bij jezelf. Zodoende leer ik omgaan met situaties; is het handig om zo te reageren op een bepaalde situatie of juist niet? (Zo ben ik ook groot liefhebber van scripted realityseries.)

  Beantwoorden
 32. Ik doe graag mee met deze winactie.
  Omdat ik handvatten en lifehacks hoop te vinden waar ik ook écht iets mee kan. Verder vind ik het fijn om ervaringen van anderen te lezen hoe zij er mee omgaan.

  Beantwoorden
 33. Heee! Wat een super leuke recensie & winactie natuurlijk.

  Graag zou ik mee willen doen aan de winactie. Onlangs ben ik op 27-jarige leeftijd gediagnostiseerd met autisme. Ze vonden me voorheen altijd te sociaal terwijl mijn moeder het al mijn hele leven lang roept dat ik autisme heb. Het voelt mooi om erkenning te krijgen maar ook een zoektocht omdat ik altijd geholpen ben vanuit trauma’s en depressies terwijl autisme onder de depressie ligt.

  Mijn insta is; melanyyy.v

  Beantwoorden
 34. Na een leven lang (ben inmiddels 48 jaar!) struggles met in 2023 en dieptepunt, heb ik eindelijk stappen gezet voor hulp en een diagnostisch traject.
  Helaas nog steeds op de wachtlijst sindsdien (oktober 2023). Ik heb echt het gevoel dat ik mezelf opnieuw moet uitvinden en kan daarbij elk handvat / tip / lifehack gebruiken. Er is al zoveel tijd voorbij en verspild…..

  Beantwoorden
 35. Ik doe heel graag mee met de winactie. Ik kreeg midden januari mijn diagnose. Ik ben dus nog erg zoekende en volop op zoek naar goede literatuur. Deze boeken zouden dus echt welkom zijn!

  Beantwoorden
 36. Ik doe graag mee aan de win actie. Anderhalf jaar geleden kreeg ik mijn diagnose. Daardoor ontdekte mijn moeder haar autisme en mijn zus volgde een jaar later. De boeken zouden hier gretig van hand tot hand gaan.

  Beantwoorden
 37. Wij zouden heel graag meedoen met de winactie. Wij hebben de late diagnose nog maar pas. Dus er is nog heel veel dat we er uit zouden willen bijleren. Merci voor de leuke actie.
  Groetjes

  Beantwoorden
 38. Bedankt voor alweer een interessante recentie, daardoor word ik nog nieuwsgieriger naar de inhoud van de boeken. Ik volg je al lang via diverse kanalen en zou het leuk vinden om te winnen voor een vriendin. Waarom? Omdat ik geloof dat ieder zijn eigen talenten moet kunnen benutten:
  – A-typist heeft veel schrijftalent, wat dus goed te lezen is. 😉
  – Een vriendin heeft talent om veel informatie van diverse bronnen op zich te nemen en uit te leggen aan anderen.
  – Ik ben graag een link tussen mensen en ik kan ervan genieten als mensen hun talent met passie inzetten / overbrengen.

  Beantwoorden
 39. Jaaa…ook ik doe graag mee. Voor mijn lieve dochter Mayke Bloem! Staan op haar verlanglijstje….maar omdat ze helaas door haar autisme maar niet aan het werk kan komen is dit een te grote uitgave! Lijkt mij ook als moeder van een stel prachtige boeken….

  Beantwoorden
 40. Ik doe ook graag mee met deze winactie. Ben benieuwd naar de boeken. Lijkt me heel fijn om ook ervaringsverhalen te kunnen lezen en hopelijk wat fijne tips mee te krijgen waar ik iets mee kan.

  Beantwoorden
 41. Ik zou echt graag met deze winactie mee willen doen. Ik heb pas later mijn diagnose gehad en snap nog niet alles. En als ik ze uit heb ga kan ik ze weer uitlenen aan een vriendin van mij die ook later haar diagnose heeft gehad. Misschien dat ik hem na het leze zo goed vind dat ik ze zelf koop.

  Beantwoorden
 42. Ik doe ook graag mee met de winactie. Vorig jaar op mijn 56e gediagnosticeerd nadat ik voor de zoveelste keer was uitgevallen op mijn werk. Nu een hoop te leren over mijn autistische zelf en hoe ik de toekomst anders tegemoet kan gaan dan het verleden. Uit een ander boek heb ik veel herkenning gehaald. Live hacks om er mee om te leren gaan kunnen me denk ik verder helpen. Dank je wel voor deze actie!

  Beantwoorden
 43. Ik doe ook graag mee aan de verloting. Ik heb deze boeken al een tijdje op het oog, omdat ik er veel lof over heb gehoord. Daarom zou ik ze graag willen lezen en er misschien hacks uithalen die mij en anderen kunnen helpen.

  Beantwoorden
 44. Wat een goede winactie zonder allerlei voorwaarden om online berichten te delen enzo. Ik zou beide boeken graag lezen dus doe bij deze mee!

  Beantwoorden
 45. Super gave actie ik doe graag mee omdat ik er van overtuigd ben dat deze boeken me nog meer handvaten geven zodat ik nog meer mensen kan ondersteunen die door de maatschappij niet begrepen worden en daardoor enorm lijden en alles wat ik kan doen zal ik doen voor hun en deze boeken kunnen daar zeker een grote hulpbron voor zijn . Ik wens iedereen succes met deze prachtige win actie

  Beantwoorden
 46. Hoi Anne,

  Ik wil heel graag meedoen met de winactie. Het eerste boek heb ik onlangs zelf al aangeschaft en ik vind het een erg fijn boek. Mocht ik de gelukkige winnaar zijn dan wil ik het eerste boek aan de begeleiding van de woonvorm geven. Ik denk dat ze nog wel wat verdieping kunnen gebruiken over ASS bij vrouwen. Het tweede deel zal ik dan zelf houden, omdat daar ook hele interessante onderwerpen in staan.

  Groetjes,
  Marieke

  Beantwoorden
 47. Ik weet pas sinds kort dat ik autisme heb en ben dus helaas pas laat gediagnostiseerd. Ik zou veel hebben aan deze boeken, want wat lifehacks kan ik zeker gebruiken!

  Beantwoorden
 48. Ik heb intussen de ‘meiden’ en het eerste deel van de ‘vrouwen’ gelezen. Ik vond het ook als man interessant, hoewel ik de ‘meiden’ om een of andere reden liever las, wellicht het verrassingseffect. Ik wil ook meedoen met de wedstrijd.

  Beantwoorden
 49. Nog net op tijd zie ik! Wat hoop ik deze boeken te winnen. Via de bieb kan ik ze nl. nog niet lezen of zelfs maar reserveren. Ik blijf veel behoefte aan informatie houden over vrouwen en autisme nu ik sinds een paar jaar weet dat ik autisme heb.

  Groetjes,
  Beppie van ’t Hul

  Beantwoorden
 50. Ik doe graag mee met deze win actie.
  Ik ben moeder van 3 kids met ass, waarvan 1 een meid. Sinds kort ben ik zelf in onderzoek en het lijkt erop dat ook ik het heb. Wel op andere gebieden en heel anders dan de jongens. Over kinderen genoeg gelezen en handvatten gekregen, hoewel dat toch vaak over jongens gaat.

  Beantwoorden
 51. Ik lees weinig over autisme, omdat ik er eigenlijk wel een beetje klaar mee ben. Maar deze boeken zou ik toch graag een kans geven, dus ik doe graag mee aan de winactie.
  Succes met het kiezen van een winnaar!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud