het is hier autistisch, autisme, vrouwen, ass, asperger, tv, televisie, programma

Vrouwen met autisme in aflevering 2 van ‘Het is hier autistisch’

Zei ik vorige week nog niks te herkennen in de eerste aflevering van ‘Het is hier autistisch’… de tweede aflevering gaf daarin voor mijzelf meer voldoening. Zowel in de verhalen van de twee vrouwen als in de stukjes over Filemon zelf. Het laatste deel van de aflevering over vaccinatie en genezing laat ik dan even buiten beschouwing. Ik had graag de mening van Filemon daarover gehoord. In de vorige aflevering gaf hij wel zijn reflecties naar aanleiding van de beelden, maar juist bij dit controversiële stukje niet. Op Twitter verklaart hij dat hij dacht dat vanzelf wel duidelijk zou worden dat dit slechts een mening was, maar uit de vele boze reacties bleek dat dit niet zo vanzelfsprekend was.

Vrouwen met autisme

Voor het programma zijn twee redelijk bekende vrouwen met autisme gevraagd. Christina Curry, dochter van Patricia Paay en Adam Curry, die er vorig jaar in een heldhaftige column voor uitkwam dat ze Asperger heeft. De originele column staat niet meer online, maar in dit topic op het Fok!Forum is hij nog te lezen. Daarnaast Birsen Basar, die zich inzet voor de beeldvorming van vrouwen met autisme en mensen met autisme van een andere cultuur. Zij heeft daarover al meerdere boeken geschreven.

Beide vertellen over waarom vrouwen met autisme minder snel gediagnosticeerd worden en waarom het autisme zich op een andere manier uit dan bij mannen. Ze noemen een aantal punten:

  • Vrouwen groeien op een andere manier op dan mannen, door de manier waarop de maatschappij naar mannen en vrouwen kijkt. Vrouwen worden geacht zich meer sociaal te gedragen en gaan daardoor sociaal gedrag imiteren.
  • Vrouwen zouden hun autisme beter kunnen camoufleren. Ze hebben vaak interesses die qua onderwerp niet zozeer afwijken (wel qua intensiteit) en hebben meer behoefte aan wederkerig contact, waardoor ze aangepaster overkomen.
  • Vrouwen met autisme internaliseren hun problemen meer, wat zich kan uiten in angsten en depressieve klachten. Bij mannen/jongens uit het zich vaker in probleemgedrag, waardoor het autisme eerder opvalt.

Ervaring versus wetenschap over autisme bij vrouwen

Alles wat de vrouwen in deze aflevering van ‘Het is hier autistisch’ noemen is ook wetenschappelijk onderzocht. Een belangrijk persoon binnen het onderzoek naar vrouwen met autisme is Annelies Spek. Op haar website zijn verschillende artikelen te vinden over vrouwen met autisme die deze ervaringen bevestigen. Ook wordt er momenteel onderzoek gedaan naar camoufleren bij autisme en het verschil tussen mannen en vrouwen daarin.

Niet alleen wat Christina en Birsen vertelden was voor mij herkenbaar, maar ook wat er gebeurde in het contact met Filemon. Christina vergat bijvoorbeeld bijna Filemon iets te drinken aan te bieden, maar kwam daar nog net op tijd achter. Dit is voor mij heel herkenbaar van autisme bij vrouwen: niet vanuit intuïtie eraan denken dat je iemand iets te drinken aan moet bieden, maar er vanuit logisch nadenken alsnog achter komen dat dit misschien wel handig is. Zo ben ik de hele dag aan het redeneren over hoe ik me moet gedragen in verhouding tot andere mensen.

Het verhaal van Filemon

In de tweede aflevering neemt Filemon ons mee naar zijn huis en laat hij zien hoe hij daar functioneert. Ik vind dit een hele waardevolle toevoeging aan het programma; dat hij ook vertelt over zijn eigen leven. Ik herkende me in de volgende dingen:

  • Altijd bezig zijn met een bepaald project (Filemon had het over borden die hij kon sparen bij de supermarkt en Christina Curry over Rick Springfield). Ik kan gefascineerd raken door een bepaald onderwerp en daar dan ineens dagen mee bezig zijn. Gelukkig hebben die projecten nu vaak met mijn werk te maken, dus dan valt het niet zo op. 😉
  • Je niet kunnen inbeelden hoe iets in de toekomst zal zijn. Filemon zegt: “Het idee dat ik over tien jaar zou moeten verhuizen, daar word ik nu al gestrest van. Ik kan me ook niet echt voorstellen hoe het is om ergens anders te wonen.” Dat had ik letterlijk kunnen zeggen. Ik zal ooit weg moeten uit het wooninitiatief waar ik nu woon, maar daarover nadenken geeft instant stress.
  • “Onrust, onrust, onrust”, zegt Filemon als het over zijn gezin gaat. “Het is wel fijn als er mensen om me heen zijn, maar die moeten eigenlijk niks zeggen.” Dit is voor mij ook herkenbaar. Thuis vind ik het heerlijk als mensen iets met elkaar aan het doen zijn en ik gewoon mijn eigen gang kan gaan.

Ik ben benieuwd welke stukjes van het autismespectrum we in de volgende twee afleveringen nog te zien krijgen. Wat vond jij van deze aflevering?

7 gedachten over “Vrouwen met autisme in aflevering 2 van ‘Het is hier autistisch’”

  1. Ik heb het weer niet gezien en als ik dan lees dat er ook nog een controverse in zit ben ik helemaal blij dat ik het niet gezien heb. Dat creëert nu al iets van onrust..gelukkig kan ik dat nu in rust benaderen en dat scheelt iets.. Ik merkwel dat ik me over het algemeen niet snel in vrouwen kan herkennen.. heb dan soms echt het idee dat me aan een ander kant van het spectrum bevind (behalve bij een goede vriendin maar ook daar grote verschillen! maar wel raakvlak)

    Beantwoorden
  2. Ik vond het een hele verhelderende aflevering en ben blij dat ze een aflevering over vrouwen met autisme hebben gemaakt. Ik was al bang dat ze dit niet specifiek zouden benaderen en dat dan (onder de leken) nog niet bekend zou worden dat er een groot verschil is tussen mannen en vrouwen met autisme. Voor mij kwamen er veel herkenbare dingen voorbij in de aflevering. Dat maakt dan toch weer dat ik me niet helemaal vervreemd voel van anderen omdat ik weet dat er meer vrouwen zijn met autisme. Dit geeft wel steun. Tot nu toe ben ik erg te spreken over de serie.

    Beantwoorden
  3. Gelukkig dit keer niet van die stereotypen. Dit gaf mij rust bij het kijken. Zat me bij deel 1 voortdurend op te winden. Dit deel vobd ik heel interessant. Ben heel benieuwd naar deel 3.

    Beantwoorden
  4. ‘Ik kan enorm genieten van iemand die intens geïnteresseerd is in 1 ding.’
    Dat vind ik echt auti. Zo mooi om te zien, dat enthousiasme. Zag je ook echt in het gesprek tussen Christina en Filemon. En dan blij zijn met de herkenning.

    Beantwoorden
  5. Zoooooo veel herkenning!
    Maar zooooo veel irritatie bij die ouders die denken dat voeding dé oplossing is!!!! En dat idd inenting hét probleem is… Pffff
    Ben wel blij dat ik het terug kan kijken, komt een beetje laat voor mij en het zet me ook altijd weer aan het denken. Niet goed voor het slapen gaan…

    Bedankt voor je feedback iedere keer! Heel verhelderend!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud