Aan de rechterkant de voorkant van het boek Unmasking Autism. Deze bestaat alleen uit letters. Links staat de tekst: Boekrecensie Unmasking Autism

Boekrecensie: Unmasking Autism van Devon Price

In 2022 kwam Unmasking Autism uit; over en voor autistische mensen die hun autisme camoufleren. Het boek is nog niet in het Nederlands gepubliceerd; alleen in het Engels. In deze recensie zullen ook wat Engelse stukjes tekst uit het boek geciteerd worden. Deze kun je eventueel vertalen met Google Translate.

Devon Price

Devon is een trans persoon en identificeert zich als hij/hem. In Unmasking Autism neemt hij dit gegeven ook mee als hij schrijft over autisme. Zo maakt hij de vergelijking tussen een gemaskeerde autist en een homoseksueel die nog in de kast zit. Aandacht besteden aan gemarginaliseerde groepen onder autistische mensen is belangrijk, want, schrijft Devon:

“For Autistic people of color, being seen as hostile or difficult can become downright dangerous. (…) They also have to worry about incarceration or death at the hands of the police.”

Dit onderwerp komt dan ook veelvuldig terug in het boek.

Devon is sociaal psycholoog en weet dus veel over hoe mensen en groepen in elkaar steken. Hij schreef eerder het boek Laziness does not exist, over de druk vanuit de maatschappij om te presteren, en hoe we op een menselijkere manier kunnen gaan leven.

Unmasking autism

Het boek bestaat uit een combinatie van informatie over het maskeren van autisme, en tips om te ‘unmasken’.

“This book is for any person who is neurodiverse (or suspects that they are neurodiverse) and wants to attain new levels of self-acceptance.”

Waarom maskeren we eigenlijk?

“When an autistic person is not given resources or access to self-knowlegde, and when they’re told their stigmatized traits are just signs that they’rea disruptive, overly sensitive, or annoying kid, they have no choice but to develop a neurotypical façade.”

Veel autistische mensen krijgen pas op latere leeftijd hun diagnose, waardoor zijzelf en de omgeving niet weten waar hun gedrag vandaan komt. Dit wordt dan bestempeld als vervelend en kan aanzetten tot het maskeren van het gedrag.

Het boek biedt strategieën om te stoppen met het verstoppen van autistische kenmerken. Hiervoor zijn verschillende oefeningen opgenomen in het boek. Deze gaan vooral over het ontdekken van je waarden. Welke zijn voor jou persoonlijk belangrijk? En hoe kun je daar meer vanuit gaan leven? Het begint met een oefening waarbij je moet denken aan vijf momenten in je leven waarin je je het meest levend en jezelf voelde. Aan de hand van een serie oefeningen kun je daar uiteindelijk je waarden uit halen.

Wat me opviel tijdens het lezen was dat het boek vol staat met citaten die ik graag wilde onthouden. Ik heb dus flink wat aantekeningen gemaakt tijdens het lezen.

In het boek staan ervaringen van veel verschillende autisten, met allerlei verschillende achtergronden. Eén ding hebben ze natuurlijk gemeen: ze hebben hun autisme (ooit) gecamoufleerd en hebben daar in meer of mindere mate mee om leren gaan. Ik vind zelf dat er in het boek een goede mix is tussen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek.

Het is een behoorlijk dik boek met veel tekst en je kan je dus voorstellen dat bijna alle onderwerpen rondom het ‘unmasken’ van autisme aan orde komen. Zo gaat het bijvoorbeeld over het inrichten van je huis, op zo’n manier dat je het er zelf prettig vindt om te wonen. Wil je die speelgoedverzameling bijvoorbeeld wegdoen, omdat je daar gelukkiger van wordt, of omdat je dan volwassener lijkt? Dit is één van de redenen waarom autistische mensen camoufleren: om niet te kinderachtig te lijken. Het was voor mij goed om zo eens alle beslissingen in mijn leven af te gaan en te bedenken wat ik eigenlijk voor mezelf doe, en wat voor andere mensen.

Taalgebruik

Devon gebruikt in Unmasking Autism IFL (identity-first language). Ook gebruikt hij het woord disabled om autistische mensen te omschrijven, omdat hij vindt dat we van het idee af moeten dat iemand gehandicapt noemen iets negatiefs is. Gehandicapt zijn is gewoon een neutraal gegeven. Wat ik voor het eerst in een boek zag, was dat Autisme en Autistisch geschreven werden met een hoofdletter. Dit om te laten zien dat het iets is waar je trots op mag zijn.

Het belang van dit boek

Waarom is het eigenlijk belangrijk dat autistische mensen unmasken?

“A world that allows all Autistics to safely unmask is a world where anyone with strange interests, passionate emotions, environmental sensitivities, social quirks, or other differences is still seen as worthy and whole.”

Het is voor iedereen dus belangrijk dat autistische mensen kunnen stoppen met camoufleren.

1 gedachte over “Boekrecensie: Unmasking Autism van Devon Price”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud