Vragenlijst voor vrouwen met een subtieler autismebeeld

Nieuwe vragenlijst voor mensen met een subtieler autismebeeld

De M-ASD is vanaf nu beschikbaar voor gebruik door professionals. De vragenlijst, en de bijbehorende handleiding en scorehulp, zijn gratis te downloaden. Aan normberekening voor gebruik buiten de ggz wordt nog gewerkt.

Alleen voor vrouwen?!

De M-ASD is ontwikkeld door Marleen Bezemer (onderzoeker en GZ-psycholoog) en Els Blijd-Hoogewys (klinisch psycholoog en psychotherapeut). Marleen en Els zijn beide bestuursleden van FANN (Female Autism Network of the Netherlands). Sinds 2016 doen zij onderzoek naar deze vragenlijst. In het begin heette het de Miss-ASD, specifiek op vrouwen gericht.

De onderzoekers kwamen er echter achter dat er natuurlijk niet alleen bij vrouwen sprake is van een (op het oog) subtieler autismebeeld. De vragenlijst is daarom aangepast om voor iedereen te gebruiken en ging toen M-ASD heten.

Zelfrapportagelijst

Met de zelfrapportagelijst kan worden gescreend of er sprake is van autisme. De vragen in de lijst gaan over: sociaal communicatief gedrag, rigiditeit, sensoriek, camouflage en informatieverwerking. De M-ASD vraagt dus naar de kenmerken van autisme uit de DSM-5, maar ook naar de (onbewust) toegepaste strategieën om autisme te camoufleren en/of compenseren.

Je vult de vragenlijst zelf in (als autistisch persoon) en deze kan vervolgens gescoord en geïnterpreteerd worden door een clinicus.

Achtergrond van de M-ASD

Deze lijst alleen is niet genoeg voor een autismediagnose. Een traject naar een diagnose bestaat uit uitgebreid psychologisch onderzoek met gesprekken (met de persoon zelf en eventueel met familieleden), gedragsobservaties, beschikbare informatie uit het verleden en vragenlijsten.

De behoefte aan de M-ASD is ontstaan vanuit het feit dat bij vrouwen autisme vaak nog gemist wordt, waardoor zij goede hulp mislopen. Dit kan leiden comorbide psychiatrische problemen en een lagere kwaliteit van leven. Subtieler ogend, betekent dus niet minder ernstig. Met deze vragenlijst worden hopelijk minder diagnoses gemist.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud