Precies twee jaar geleden zat ik bij de Kamer van Koophandel om A-typist in te schrijven als onderneming. Het had zomaar kunnen gebeuren dat ik de deur uit was gelopen zonder inschrijving, maar na wat overtuigingskracht was A-typist officieel een eenmanszaak. Tijd om even terug- en vooruit te kijken: welke groei heeft A-typist doorgemaakt en wat zijn de plannen en dromen voor de toekomst?

Terugkijken

Mijn eerste ondernemersjaar bestond uit: pakken wat je pakken kan. Ik was blij met elke opdracht die ik aangeboden kreeg. Portretfoto’s, productfotografie, foto’s voor een magazine, ik deed het allemaal. Al vrij snel kwam ik erachter dat wanneer je focus vindt, je klanten ook weten waarvoor ze bij je terecht kunnen, en je misschien juist meer (geschikte) opdrachten aangeboden krijgt. Ik ben er nog lang niet wat focus betreft, maar ik ben goed op weg. Omdat ik maar acht uur per week kan werken, gaat het allemaal veel te langzaam naar mijn zin. Maar het is mooi om de vooruitgang te zien als ik terugkijk.

Fotografie: van opdrachten naar verkopen van eigen werk (op producten)

In mijn eerste jaar fotografeerde ik dus vooral in opdracht. Maar mijn soort fotografie (natuur- en conceptuele fotografie) leent zich natuurlijk niet zo goed voor opdrachten. Ik dacht daar lang over na en aan het begin van mijn tweede ondernemersjaar kon ik de ‘Steuntje in de rug’-kaarten introduceren. Ik gebruikte mijn foto’s om een product mee te maken. Dat is iets wat ik vaker wil gaan doen. Ook zijn mijn foto’s te koop voor op websites of in folders.

kaarten, beterschap, sterkte, chronisch ziek, ziek, foto's
Mijn grote trots van afgelopen jaar: de ‘Steuntje in de rug’-kaarten

Schrijven: van beleidsteksten naar redigeren en bloggen

Ik begon A-typist na een werkervaringsplek in de zorg. Daar kende ik mensen en ik kreeg via die contacten opdrachten aangeboden om zorgbeleidsteksten te redigeren. Een beetje saai, maar erg belangrijk werk. Stiekem kon ik natuurlijk ook een beetje letten op de formulering en of er wel begripvol gesproken werd over mensen met een (psychische) beperking.

In mijn tweede jaar richtte ik me nog meer op teksten over en voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Ik redigeerde bijvoorbeeld het nieuwste boek van Birsen Basar: Autisme in andere culturen. Dit soort opdrachten zou ik in de toekomst vaker willen doen.

Toekomst

Concrete plannen:
1. Er is een nieuw logo in de maak! Anouk van bynouk.nl gaat er binnenkort eentje voor me ontwerpen. Omdat ik meer doe dan fotografie alleen, komt er een logo dat meer dan dat uitbeeldt.
2. Regelmatig blijven bloggen. Ik heb er erg veel plezier in en ik hoop dat ik mensen hoop kan geven, dat er mogelijkheden zijn om je waardevol te voelen als je een beperking hebt of chronisch ziek bent.

Dromen:
1. Ik zou graag een nieuw (foto)product willen ontwikkelen voor in mijn webshop, maar wat precies en waar de financiering vandaan moet komen is nog niet duidelijk.
2. Meer boeken over autisme redigeren.
3. Uiteindelijk is mijn ultieme droom natuurlijk dat ik met mijn bedrijf in mijn eigen onderhoud kan voorzien en dat ik niet meer afhankelijk hoef te zijn van de Wajong. Maar dat is nog héél ver weg. Mijn vermogen om geduld te hebben is in ieder geval ijzersterk geworden sinds ik migraine heb en ik weet dat ik autisme heb. 😉