Voorkant van de krachtplanner

Hoe ik mijn planning maak als vrouw met autisme + win een KRACHTplanner!

Een planning maken als je autistisch bent kan soms een uitdaging zijn. Het overzicht houden is lastig. Ik wil zelf het liefst alles altijd duidelijk en voorspelbaar maken, maar tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor plannen die kunnen veranderen en moet mijn planning haalbaar zijn qua belastbaarheid. Dat ik ook lichamelijke klachten heb, maakt de uitdaging nog eens extra groot, want mijn migraine komt altijd op de meest onvoorspelbare momenten.

Céline van AutismeKracht heeft een planner ontwikkeld voor iedereen die baat heeft bij meer overzicht en structuur. Ze merkte dat veel mensen verschillende agenda’s of to do-lijstjes door elkaar heen gebruiken en wilde alle facetten samenvoegen in één agenda, zonder dat het te druk zou worden.

Foto van de voorkant van de paarse Krachtplanner

Aangezien ik ook altijd heel bewust bezig ben met mijn planning en het krijgen van meer overzicht, wilde ik graag weten of de Krachtplanner iets bij kan dragen voor mensen die nog op zoek zijn naar meer structuur, en Céline was zo lief om me er eentje op te sturen. En… er is ook nog een winactie waarmee je een KRACHTplanner kunt winnen! Onderaan deze blog kun je lezen hoe je mee kunt doen aan de winactie.

Wat werkt

In de loop der jaren heb ik een hoop uitgeprobeerd op het gebied van plannen en heb ik daar veel begeleiding bij gehad. Nog steeds heb ik elke week een planmoment, waarin ik met een begeleider kijk of mijn weekplanning voldoende in balans is.

Dit zijn dingen waarvan ik ontdekt heb dat ze voor mij werken:

 • Kleuren gebruiken: ik gebruik kleurtjes in mijn agenda, zodat ik mijn activiteiten in verschillende categorieën kan indelen. Dit kun je doen door activiteiten te koppelen aan kleuren, zodat je bijvoorbeeld een kleur voor werk hebt, een kleur voor vrije tijd, enzovoort (zoals in de Krachtplanner, waar je later meer over lees). Zelf geef ik mijn activiteiten een kleur aan de hand van hoeveel energie iets kost.
  Groen= vooral leuk en kost weinig energie of geeft zelfs energie
  Geel= neutraal
  Oranje= kost veel energie, maar kan ook nog een beetje leuk zijn
  Rood= kost alleen maar energie en is niet leuk
  Door middel van de kleuren kan ik bepalen of mijn dag en week in balans zijn.
 • Digitaal plannen (met Google calendar): voor mij werkt het het prettigst als mijn agenda digitaal is. Op die manier heb ik mijn planning altijd bij me, doordat ik hem kan synchroniseren met al mijn apparaten. Als ik maar één dag tegelijkertijd zien kan dat, maar als ik de hele week wil zien, kan ik dat met één druk op de knop aanpassen. Ook blijft het er altijd netjes uitzien, omdat ik afspraken kan verplaatsen zonder dat ik ze door hoef te strepen.
 • Dag opdelen in dagdelen: ik deel mijn dag op in drie delen (ochtend, middag, avond). Dit houdt het voor mij overzichtelijker. Tussen de ochtend en de middag, en de middag en de avond, doe ik altijd een rustmoment van 20 minuten (op de bank liggen met muziek aan). Dit houdt wat structuur in de dag en het helpt me schakelen naar activiteiten die in het volgende dagdeel gepland staan. In principe plan ik nooit op alle drie de dagdelen iets. Maximaal twee. Het geeft me dus ook houvast in het houden van balans.
 • Vrije tijd/vrije dag inplannen: op woensdag heb ik standaard een vrije dag. Dat deelt de week ook op in twee delen, waardoor er na twee dagen actief zijn altijd een of twee dagen rust volgen. Als ik een stressvolle week tegemoet ga, plan ik soms ook ontspannende activiteiten in. Anders vergeet ik dat en is er geen tegenhanger voor de stress.

De KRACHTplanner van AutismeKracht

De KRACHTplanner is er in het paars en in het groen. In deze blog zie je foto’s van de paarse versie.

Als je de planner openlegt, kun je zeven dagen tegelijkertijd en naast elkaar voor je zien. Dat vind ik zelf al heel fijn voor het overzicht over een week. Daarnaast is er plek voor notities, een to do-lijstje en een weekdoel, en heeft de agenda de mogelijkheid om je stemming bij te houden, waardoor je deze heel makkelijk kan vergelijken met wat je die week gedaan hebt. Je kunt zelf de data invullen, waardoor je op elk moment met de planner kunt starten. Vóór elke maand is er een maandoverzicht, zodat je ook het overzicht hebt over de hele maand, en na elke maand volgt een terugblikpagina, om even terug te kijken op hoe de afgelopen maand ging.

Zo ziet een pagina in de KRACHTplanner eruit.

De planner biedt ook een legenda, waarmee je activiteiten aan een kleur kunt koppelen (wat ik zelf ook doe, maar dan digitaal). Op die manier heb je snel overzicht over wat je die week allemaal te doen hebt en of er een balans is tussen werk en rust, bijvoorbeeld.

Close-up van de legenda van de Krachtplanner

Wat ik minder fijn vond toen ik de agenda in mijn handen had, was het gladde papier. Ik vind het zelf niet fijn om daarop te schrijven en ik vraag me af of je vegen krijgt als je het niet lang genoeg laat drogen. Er is inmiddels ook een versie beschikbaar met mat papier, dus je kunt nu zelf kiezen uit wat je het prettigst vindt.

Win een KRACHTplanner! (je kunt niet meer meedoen; de winnaar is bekend)

AutismeKracht stelt een paarse KRACHTplanner beschikbaar voor om weg te geven aan de lezers van deze blog. De winnaar is @maximedaphne, die via Instagram meedeed aan de winactie.

4 gedachten over “Hoe ik mijn planning maak als vrouw met autisme + win een KRACHTplanner!”

 1. Herkenbaar hoe jij je dagen en week plant. Mooi ook hoe deze planner met kleurtjes werkt. Dat helpt inderdaad om snel te zien of er een beetje balans in je dag of week zit.
  Voor mezelf heb ik de perfecte planner nooit kunnen vinden en dus maak ik volgend jaar mijn planner zelf (ook nog eens leuk om te doen!). Ben heel benieuwd hoe dat gaat bevallen.
  De winactie sla ik over, want deze planner werkt met tijden en daar krijg ik de zenuwen van, als alles ‘op tijd’ moet;).

  Beantwoorden
 2. Ik ben nog heel erg zoekende in wat voor mij werkt qua een planning maken en me daar ook aan houden. De KRACHTplanner ziet er uit als een planner die echt kan werken en dit zou ik graag willen uitproberen.

  Beantwoorden
 3. Hallo ik heb geen Instagram dus laat hier een berichtje achter. Mijn zoon heeft autisme en daardoor is het voor mij van groot belang alles goed te plannen. Zelf ben ik regelmatig het overzicht kwijt. Vooral de legende spreekt me erg aan , indelen naar energie. Ik zou hem zeker graag uit proberen om alles weer in goede balans te krijgen!

  Beantwoorden
 4. Ik worstel al mijn hele leven met planningen, dagschema’s en to-do lijstjes… poging na poging loopt op niets uit. Deze planner gaat me hopelijk helpen die warrige brei in mijn hoofd enigszins te ordenen zodat ik hopelijk ietsjepietsje meer rust krijg in mijn lijf en wat meer zelfvertrouwen! Morgen is mijn 30e verjaardag, een perfecte dag voor een nieuwe start!😅 #autismeadhd

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content