Header met aan de linkerkant een weegschaal en aan de rechterkant de tekst: Meer balans in je planning met de Activiteitenweger

Je energie verdelen met de Activiteitenweger bij autisme

Als autist heb ik veel moeite met het verdelen van mijn energie. Ik voel niet goed wanneer ik over mijn grens ga, en ik heb moeite met het beginnen en stoppen met een taak. Naast mijn autisme heb ik chronische migraine en daarvoor kwam ik bij een ergotherapeut terecht, die met mij de Activiteitenweger invulde. Ik merkte dat dit voor mijn autisme ook een erg prettig hulpmiddel was en het heeft voor mij veel problemen met het verdelen van energie opgelost. Veel mensen waren benieuwd naar hoe zoiets dan werkt. Vandaar dat ik in deze blog op wil schrijven hoe een traject gaat, zodat jij als lezer er misschien ook van kan profiteren.

Ergotherapeut

Om met de Activiteitenweger te werken heb je de hulp nodig van een ergotherapeut. Iedereen heeft in de basisverzekering tien uur ergotherapie per jaar. Hier heb je zeker genoeg aan om met de Activiteitenweger te leren werken. Je kunt zelf een ergotherapeut uitkiezen en je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts.

Een ergotherapeut helpt je bij het zo goed mogelijk deel kunnen nemen aan het dagelijks leven. Dat kan door te oefenen, door een hulpmiddel in te zetten, of door de activiteit of de omgeving aan te passen.

Ergotherapeuten voor kinderen zijn vaak ook gespecialiseerd in sensorische integratie. Zij kunnen bijvoorbeeld adviseren bij problemen met prikkelverwerking en bij het gebruik van hulpmiddelen, zoals een verzwaarde deken.

Op deze website vind je meer informatie over ergotherapie.

De Activiteitenweger

Met de Activiteitenweger kun je een dagelijkse planning maken (eventueel door middel van een app), die erop gericht is jezelf niet over-, maar ook niet onder te belasten. Het werkt lekker duidelijk meetbaar, met cijfers en kleurtjes, en is daardoor wat mij betreft erg geschikt bij autisme in combinatie met bijvoorbeeld vermoeidheids- of pijnklachten, al zal het natuurlijk niet bij iedereen aanslaan.

De Activiteitenweger inrichten

Op internet vind je behoorlijk wat informatie over de Activiteitenweger en ook de app ‘Energie balans planner’ (waar ik zelf mee werk) kun je gratis downloaden in de App store of in de Google Play Store. Toch zou ik aanraden om je te laten begeleiden door een ergotherapeut. Bij mijn ergotherapeut ging het traject als volgt:

  1. Eerst maakten we een lijst waarbij we al mijn (terugkerende) activiteiten indeelden in groen, geel, oranje en rood. Waarbij groen ontspannend is (geeft energie), en rood heel veel energie kost. Alle kleuren staan voor een bepaald aantal punten.
  2. Daarna moest ik 3-4 dagen per kwartier bijhouden wat ik deed en dat optellen volgens het aantal punten wat bij de kleuren hoort. Ook moest ik een kruisje zetten op het moment dat ik ‘op’ was op een dag.
  3. Daar kwamen een aantal totalen uit. Aan de hand daarvan stelde de ergotherapeut een aantal punten vast dat ik per dag uit kan geven aan energie, zodat ik niet over- of onderbelast raak. Bij mij was dat in eerste instantie tussen de tien en dertien punten, maar dit is dus erg persoonlijk. Het kan ook op 30 of zelfs 50 punten uitkomen; zo’n groot verschil kan erin zitten.
  4. Toen kon ik met de app mijn dagen in gaan plannen, waarbij ik moest zorgen dat ik tussen de tien en dertien punten bleef. Toen ik daaraan gewend was kon ik naar twaalf tot vijftien punten, en dat doe ik nu, driekwart jaar later, nog steeds. Je kunt de Activiteitenweger dus gebruiken om je activiteiten op te bouwen, maar dit hoeft niet. Ik denk zelf dat ik voorlopig op dit puntenaantal blijf.

In de app die ik gebruik (er zijn er meerdere, dus kijk welke je fijn vindt) kun je een lijstje maken met je activiteiten. Dit zijn bijvoorbeeld een deel van mijn oranje activiteiten. De tijden kun je in je planning nog aanpassen.

Die activiteiten plan je in op een dag en zo ziet een deel van mijn dag er dan bijvoorbeeld uit. Ik doe dat plannen elke avond voor ik ga slapen, zodat ik weet wat ik de volgende dag ga doen en ik daar rust over heb.

Op deze dag kwam ik op een totaal van 13,5 punten uit (zie rechts onderin in het blauwe ovaaltje), wat dus precies tussen twaalf en vijftien punten in zit.

De resultaten

Waar de Activiteitenweger mij bij geholpen heeft:

  • Meer vertrouwen hebben in mijn belastbaarheid (niet meer bang om te overbelasten) en daarmee structureel actiever kunnen zijn.
  • Het lukt me beter om te starten en stoppen met een activiteit (hoewel er nog steeds wel tijd verloren gaat aan de schakeling van de ene naar de andere activiteit, maar wel minder dan eerst).
  • Het is me gelukt om een aantal activiteiten structureel op te pakken, die ik graag wilde doen, maar wat altijd te overbelastend voelde, bijvoorbeeld lezen en Spaans leren met DuoLingo.
  • Ik ben minder vermoeid, omdat ik meer doe, maar wel op zo’n manier dat het me niet overbelast.
  • Er is meer balans gekomen in mijn planning (niet de ene dag niks doen en de volgende dag heel veel, maar elke dag ongeveer hetzelfde).
  • Ik kan beter voorspellen wat ik aankan, en als ik over het aantal punten heen ga, is het duidelijk waarom ik de volgende dag moe ben.

Soms lukt het me dus niet om binnen het aantal punten te blijven, bijvoorbeeld als ik een dagje wegga. Dat vind ik lastig, want het nadeel van zo’n systeem is dat ik me er dan ook vrij stug aan vast ga houden. Als je weet dat je hier ook last van hebt, is het helemaal slim om hulp in te schakelen. Ik heb bijvoorbeeld de afspraak gemaakt met mijn ergotherapeut: ik hou me aan mijn planning, maar krijg ik migraine, dan vervalt het puntensysteem en mag ik bijvoorbeeld op bed gaan liggen de rest van de dag, als dat nodig is.

Als ik over de vijftien punten heen ga dan probeer ik de volgende dag niet te compenseren, omdat ik dan weer in het patroon kom van de ene dag niks doen en de andere dag heel veel. Maar ik probeer wel aan de onderkant van het aantal punten te gaan zitten, dus bijvoorbeeld op twaalf.

Waar de Activiteitenweger me helaas niet mee geholpen heeft is minder migraine hebben. Dat is jammer, maar was ook niet mijn verwachting. Wel kan ik mét de pijn in mijn leven meer doen dan ik eerst kon en dat vind ik fijn.

5 gedachten over “Je energie verdelen met de Activiteitenweger bij autisme”

  1. Waw, bedankt om dit te delen! Ik heb ook ASS, chronische hoofdpijn en frequent migraine. Ik woon in België. Ik bespreek dit eens met mijn psychiater, therapeute en jobcoach. Ik loop tegen dezelfde dingen aan: over mijn grenzen gaan en pas te laat voelen – starten en stoppen met activiteit – keuzes maken op het moment zelf voor een activiteit – schakeltijd nodig enz.

    Beantwoorden
  2. Wat mooi dit! En heerlijk overzichtelijk zo met een app die de punten voor je telt.
    Toevallig had ik deze week gesprekken met hulpverleners over balans en dag inrichten (ik herken het probleem van moeite met starten en stoppen met een taak) en ik ga dit onthouden en ook eens bespreken. Dankjewel voor het delen!

    Beantwoorden
  3. Als autist heb ik ook veel gehad aan ergotherapie. Er is in kaart gebracht hoe mijn prikkelgevoeligheid eruit ziet. De therapeute was goed geïnformeerd over autisme en kwam met heel praktische tips.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud