Sinds tien jaar werk ik als zzp’er en sinds een jaar of drie ga ik af en toe op werkvakantie. Ik ga dan een weekje naar een andere omgeving waar ik me vaak beter kan concentreren op mijn werk.
Martine Scharp van Scharp Autismecoaching inspireerde mij naar aanleiding van haar blog over workation om ook op te schrijven hoe ik dat zelf doe.
De voor- en nadelen van een workation met autisme
Voor de ene autistische persoon zal een workation een uitkomst zijn en de andere zal het helemaal niks vinden. Dat ligt er een beetje aan welke combinatie van autismekenmerken bij jou spelen. Het ligt natuurlijk ook aan waar je verblijft. Als je geluk hebt, heb je daar minder geluidsoverlast dan thuis, slaapt het bed lekkerder, is het koeler bij warm weer, enzovoort. Maar als je pech hebt is het totaal andersom.
Meer mogelijke voordelen:
- Minder afleiding en dus beter kunnen concentreren.
- Minder prikkels als je een rustige plek uitkiest.
- Werken, maar tegelijkertijd een gevoel van vakantie hebben.
- Bepaalde kosten kunnen aftrekken als je een bedrijf hebt.
Meer mogelijke nadelen:
- Energie kwijt zijn aan de verandering van omgeving.
- Het verblijf niet kennen en daardoor overal tegenaan stoten of moeten wennen aan op een onbekende plek douchen, koken of slapen.
- Eenzaamheid als je alleen gaat.
- Nieuwe mensen moeten leren kennen en in een groep moeten passen als je met een groep gaat.
Waar ga je op workation?
Tot nu toe ga ik altijd in Nederland en regel ik mijn reis zelf. Er zijn ook organisaties die georganiseerde reizen organiseren, maar tot nu toe heb ik het altijd zelf gedaan en ben ik altijd alleen gegaan. Ik heb van twee vormen gebruik gemaakt:
- Een Airbnb huren: de ene keer ga ik in een stad zitten en de andere keer op het platteland. Die afwisseling bevalt me goed. Ik ga altijd voor een Airbnb waar een volledige keuken in zit. Het verblijf kan ik namelijk gedeeltelijk aftrekken, maar het eten niet en ik kan het me niet veroorloven om steeds eten te bestellen of uit eten te gaan, dus ik wil zelf kunnen koken (of in ieder geval een maaltijd op kunnen warmen).
- Op het huis van bekenden passen: als mijn ouders op vakantie zijn, ga ik vaak een weekje in hun huis zitten. Ik heb de sleutel dus ik kan komen en gaan wanneer ik wil en ik ken het huis en de omgeving goed. Toch voelt het als even eruit zijn. Ook heb ik een keer op het huis van vrienden gepast.
Waar ik ook voor opensta is op het huis van (semi-)onbekenden passen, bijvoorbeeld mensen die ik alleen via social media ken, maar dat heb ik tot nu toe nog nooit gedaan.
Foto van mijn werkweek in Meerkerk, toen ik heel vroeg in de ochtend een wandelingetje was gaan maken. Meer van mijn foto’s zie je op mijn Instagram.
Wat neem je mee op werkvakantie?
Om te kunnen werken op een andere locatie heb ik eigenlijk alleen mijn laptop nodig. Mijn bestanden staan in de cloud en zijn gesynchroniseerd met al mijn apparaten, zodat ik er op elke locatie verder aan kan werken. Soms neem ik een losse muis en toetsenbord mee, en een standaard om mijn laptopscherm hoger te kunnen zetten. Als ik de hele week op een laptop zit te werken krijg ik namelijk snel last van mijn schouders en nek.
Voor mijn eigen comfort neem ik vaak mijn eigen hoofdkussen mee. Ik weet dat er maar weinig kussens zijn waar ik lekker op lig, dus dat ik beter mijn eigen, vertrouwde kussen mee kan nemen, zodat ik daar in ieder geval niet van wakker lig.
Vaak neem ik ook een kratje met eten en drinken mee, zodat ik niet meteen de eerste dag boodschappen hoef te doen. Als ik in een Airbnb verblijf doe ik daar ook zout, peper en olijfolie in. Je weet namelijk maar nooit wat ze wel en niet hebben staan.
Wat voor mij belangrijk is is dat er een fiets aanwezig is op de plek waar ik naartoe ga. Ik heb namelijk zelf geen auto. Zo kan ik toch de omgeving verkennen. Als die er niet is, fiets ik met mijn eigen fiets naar mijn bestemming en laat ik iemand anders mijn spullen brengen. Of als het te ver is om naartoe te fietsen zoek ik iemand met een grote auto waar mijn eigen fiets in past om me te brengen, zodat ik die mee kan nemen.
Hoe ziet de planning eruit?
Als ik op werkvakantie ga, maak ik van tevoren al een planning voor de hele week met één van mijn begeleiders. Ik werk normaal gesproken gemiddeld acht uur per week en ik werk wanneer ik kan, dus soms is dat ook ’s avonds of in het weekend als dat uitkomt. Als ik op workation ga dan werk ik meer dan die acht uur en dus volgens een planning. Ik wil graag meters maken in zo’n week. Vaak kies ik een project waar ik aan wil werken:
- Ik wil bijvoorbeeld een voorraadje blogs klaar hebben liggen.
- Ik wil achterstallig onderhoud doen aan mijn website of andere dingen waar ik in mijn wekelijkse werkuren niet aan toekom.
- Ik wil schrijven aan een groter project, zoals een boek (ik heb meerdere workations besteed aan verschillende boekprojecten. Helaas is daar nog nooit daadwerkelijk een boek uit voortgekomen).
- Vaak neem ik ook meerdere leesboeken mee, waarover ik bijvoorbeeld een recensie wil schrijven.
- Meestal werk ik in een workation niet voor opdrachtgevers. Daar neem ik vakantie van, zodat ik me echt kan richten op mijn eigen projecten. Opdrachtgevers krijgen meestal namelijk voorrang, waardoor ik niet altijd toekom aan mijn eigen projecten, dus daar wil ik soms ook tijd voor maken. Een workation is daar een perfecte manier voor.
Ik deel mijn dagen, net als thuis, in volgens de Activiteitenweger en zorg dus dat ik werken afwissel met voldoende beweging en rust, zodat ik ook in zo’n werkweek in balans blijf. Er vallen in een workation dingen weg uit mijn planning waardoor ik me meer kan richten op mijn werk. Ik hoef bijvoorbeeld niet voor mijn katten te zorgen, hoef minder schoon te maken, heb minder afleiding omdat mensen weten dat ik op vakantie ben, enzovoort.
Op de aankomstdag van mijn werkvakantie plan ik meestal niks. Ik zorg er ook vaak voor dat ik al boodschappen bij me heb voor een paar dagen. Dan hoef ik die niet meteen te doen en kan ik in eerste instantie puur wennen aan mijn nieuwe omgeving.
Wat als het geplande werk niet lukt?
Het gebeurt best vaak dat ik tijdens mijn workation mijn werkplanning aan moet passen. Zowel de planning zelf als inhoudelijk. Voor mijn eerste werkvakantie had ik bijvoorbeeld een nogal ambitieuze werkplanning gemaakt. Ik dacht: een weekje zo veel werken moet wel lukken toch? Ik zou gaan schrijven aan een boek. Ik was pas twee dagen onderweg toen ik volledig vastliep: ik haalde het aantal werkuren helemaal niet en mijn idee voor het boek dat ik wilde schrijven pakte in de praktijk ook niet uit zoals ik wilde. Het boek heb ik toen even helemaal losgelaten. Ik ben blogs gaan schrijven. Dat lukte beter, omdat het korte teksten waren. De werkplanning dacht ik nog wel vol te houden, maar bij de volgende workation heb ik het geleerde meteen toegepast. Ik heb vooral meer rustmomenten ingebouwd, en toen was mijn planning veel beter te doen.
Ik heb ook een keer een werkweek gehad waarin ik me gewoon klote voelde. Er kwam niks uit m’n vingers, ik kon me niet concentreren en op een kamertje zitten werken zonder afleiding zag ik gewoon niet zitten. Gelukkig had ik in dat geval niet betaald voor mijn verblijf, omdat ik op een huis aan het passen was. Ik hoefde dus niet te verantwoorden dat ik aan het werk was en ben de rest van de week gewoon leuke dingen gaan doen.
Ontspanning tijdens een werkvakantie
Tijdens een workation wissel ik werken en rust dus nog steeds met elkaar af. Het lukt me zeker niet om een fulltime werkweek te werken, ook al werk ik meer dan ik thuis zou doen.
Ik lig overdag een keer of drie een half uurtje op bed, als het lekker weer is zit ik graag buiten te lezen en ik vind het leuk om af en toe een halve dag op ontdekkingstocht te gaan in de omgeving waar ik ben. Dan fiets ik bijvoorbeeld naar een dorp of stad in de buurt en ga ik daar naar kringloopwinkels, edelsteenwinkels of bezienswaardigheden. Ook vind ik het leuk om daar dan uit lunchen te gaan.
Begeleiding tijdens een Workation
Mijn begeleiding gaat (in aangepaste vorm) gewoon door tijdens mijn werkvakanties. Als ik dichtbij huis ben dan kunnen mijn begeleiders eventueel langskomen. Als ik verder weg ben, dan gaat de begeleiding op afstand door. Ik bel dan bijvoorbeeld iedere avond met een begeleider en appen kan de hele dag door als ik daar behoefte aan heb. Zo ga ik me niet eenzaam voelen en kan ik als ik vastloop hulp inschakelen.
In het verleden had ik hier meer moeite mee. Toen had ik begeleiding die niet in deze mate door kon gaan tijdens de vakantie en voelde ik me vaak eenzaam en onthand. Ik hield het dan meestal geen hele week vol en mijn gevoelens namen dan vaak de overhand, waardoor ik niet meer aan werken toekwam. Nu kan ik die voldoende bespreken, waardoor ik me echt op mijn werk kan focussen.
Een workation is voor mij dus een perfecte combinatie van me kunnen focussen op mijn werk en er even tussenuit zijn. Het kost me zeker wat, maar levert me voldoende op om af en toe te blijven doen.
Gerelateerde Berichten
- Elektrisch fietsen en autisme: mijn ervaring en tips
Sinds oktober 2023 heb ik een e-bike. Tot ongeveer een jaar geleden zag ik er…
- Autisme en migraine: ik heb een interne onvoorspelbaarheid die mijn planning verstoort
Op Twitter schrijf ik regelmatig over hoe het is om naast autisme ook migraine te…
- Autisme en comorbiditeit: mijn ervaringen met de hulpverlening
Het komt niet heel vaak voor dat autisme alleen voorkomt, zonder daarnaast andere lichamelijke of…
3 gedachten over “Op workation met autisme”
hoi Anne,
Wat leuk dat je door mijn blog geinspireerd bent. Ik zal in mijn volgende nieuwsbrief naar jouw blog verwijzen, dan kunnen mensen jouw ervaringen lezen (als ze dat al niet doen).
Is huizenruil misschien nog iets voor jou?
Hartelijke groet,
Martine Scharp
Dankjewel, leuk als je mijn blog deelt in je nieuwsbrief! Bij huizenruil ben ik een beetje bang dat ik dan met energieverlies vertrek, omdat ik mijn eigen huis netjes achter wil laten voor degene die daar verblijft. Voor de katten zou het wel fijn zijn als ze meer gezelschap hadden dan eens per dag oppas, maar op zich doen ze het daar ook goed op.
Beste Anne [ A-typist ]
Leuk dat je sinds augustus weer aan je blog bezig bent.
Sinds een tijdje weer in heropname en krijgen we verschillende therapieën.
Naast werkvakantie heb je ook sport -en leervakantie.
Frederik