Header van de blog met aan de rechterkant een aankonidiging van de serie Heartbreak High. De personages zitten op schoolstoelen op een oranje achtergrond.

Quinni in Heartbreak High is autistisch en wordt gespeeld door een autistische actrice

Vanaf 14 september 2022 is de remake van Heartbreak High te bekijken op Netflix. Het is een Australische serie die voor het eerst in 1994 op de tv kwam. De serie gaat over een groepje scholieren en hun belevenissen op hun school Hartley High. Destijds werd de serie geroemd om de diversiteit van de personages en ook in deze nieuwe versie stelt de diversiteit niet teleur.

Quinni

In de remake die onlangs uitgekomen is, zit ook een autistisch personage: Quinni. De rol van Quinni wordt gespeeld door Chloé Hayden, die zelf ook autistisch is (en ADHD heeft) en al langere tijd actief is op social media als autisme-activist. Onlangs bracht ze het boek Different, not less uit, over het vinden van jezelf in een neurotypische wereld. Waarom is het belangrijk dat juist Chloé de rol speelt en niet een acteur zonder autisme? Dit is wat ze er zelf over zegt:

“(…) this is the first time we’ve actually seen what a real-life autistic experience is like because it’s played by someone who’s autistic rather than someone who watched a 20-minute YouTube video on, ‘What is autism?'”

https://www.refinery29.com/en-gb/2022/09/11116464/chloe-hayden-heartbreak-high

Het is overigens niet helemaal de eerste keer dat we een autistisch persoon een autistische (hoofd)persoon zien spelen. Dat gebeurde eerder in de series Everything’s gonna be okay en As we see it.

Amerie, Darren en Quinni

Representatie

Quinni is een personage met verschillende kanten en tegenstrijdigheden, wat het zo realistisch maakt. Ze is een vrolijk persoon die zich goed uit kan drukken, maar heeft ook dagen dat ze niet kan praten. Ze kan meedoen aan een demonstratie op school, maar kan ook opgekruld in haar slaapkamer zitten, omdat het allemaal te veel is.

Ook loopt Quinni tegen verschillende reacties aan van haar omgeving. Sommige mensen begrijpen haar heel goed, zoals haar vaders en haar goede vriend Darren. Darren ondersteunt Quinni bijvoorbeeld als ze overprikkeld raakt, en ondertitelt ook naar andere mensen wat ze wel en niet moeten doen als Quinni in paniek is. Sommige mensen begrijpen er ook nog weinig van, zoals Sasha, degene met wie Quinni een relatie krijgt. Als Quinni hun vertelt dat ze autistisch is, reageert Sasha: ‘But you’re so… emotionally intelligent!’

“The thing is, media has such a hold on us as to what we believe is real life. So, people see autistic people represented in media played by non-autistic men and they go, ‘That’s what autism is’,” she says. “So then they see me and they’re like, ‘You’re a young woman who knows how to speak and who can make eye contact and is doing OK for herself. You can’t be autistic, that’s not what my idea of autism is, therefore you cannot be autistic’.”

https://www.refinery29.com/en-gb/2022/09/11116464/chloe-hayden-heartbreak-high

Wat ik verfrissend vind is dat de serie een keer niet om autisme draait. Quinni speelt een redelijk grote rol in de serie, maar is niet het hoofdpersonage. Het autisme is een bijzaak. Het is er gewoon. Volgens mij is het ook de eerste keer dat het maskeren van autisme een thema is in een tv-serie. Sasha zegt dat ze andere autistische mensen kent en dat die niet zoals Quinni zijn. Quinni legt uit dat ze haar autisme camoufleert.

Misschien is Quinni in Heartbreak High wel het eerste personage waarmee ik me persoonlijk gerepresenteerd voel. Ik schrijf een hoop over autismerepresentatie, maar kan niet zeggen dat ik mezelf vaak herken. In Quinni herken ik het wisselend functioneren, de gevoeligheid voor prikkels en dan het gesprek niet meer kunnen volgen, een relatie willen hebben, maar tegelijkertijd tegen ingewikkelde zaken aanlopen.

Diversiteit

Quinni is lesbisch of panseksueel. We weten dat het vaker voorkomt dat mensen met autisme in het LGBTQIA+-spectrum vallen, maar als het over autisme gaat in films of op tv, is het personage vaak heteroseksueel, of seksualiteit en relaties worden helemaal niet genoemd. In Heartbreak High is dat dus anders.

Bij representatie van queer relaties op tv, zie je vaak dat er een probleem is: één van de twee is bijvoorbeeld nog niet uit de kast, en/of moet de relatie geheim houden voor hun familie. Bij de relatie tussen Quinni en Sasha is dat anders. Ze lijken allebei oké te zijn met hun seksualiteit.

Naast de verhaallijn van Quinni zijn er verhaallijnen over racisme, non-binair zijn, homoseksueel zijn, en een ouder hebben met psychische problemen. Dit maakt het over het algemeen een prettige serie om te kijken, omdat er voor bijna iedereen wel een personage in zit waar je herkenning in kunt vinden.

Conclusie

Het personage Quinni komt authentiek over en dat is erg belangrijk in het huidige klimaat van autismebeeldvorming, waar we nog steeds vaak als karikaturen neergezet worden. Daardoor kan het kijken naar de worstelingen van Quinni wel ook wat pijnlijk zijn, juist omdat ze zo herkenbaar zijn.

Het is duidelijk dat Chloé mee heeft mogen denken over het script, zodat tot de meest accurate representatie gekomen kon worden, en dat is te zien. Hopelijk nemen andere film- en televisiemakers dit als voorbeeld.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud