Header blij blog met lijst van series over autisme

Lijst met series over autisme

Hieronder vind je een lijstje met series met een autistisch personage erin. Het zijn geen kijktips, in de zin van dat ik de series beoordeeld heb op beeldvorming. Het zijn gewoon alle series die ik kon vinden. Waar mogelijk heb ik erbij gezet waar de serie te bekijken is.

As We See It (2022)

Extraordinary Attorney Woo (2022)

Move to Heaven (2021)

In deze Zuid-Koreaanse serie volg je de trauma-schoonmakers Geu-ru (gespeeld door Tang Joon-Sang) en Sang-gu. De 20-jarige Geu-ru is autistisch en gebruikt zijn intelligentie, goede geheugen en logica om de onvertelde verhalen van de overledenen via hun achtergelaten spullen te achterhalen. Zijn preoccupatie is marien leven, vissen vooral.

Te zien op Netflix

Professor T (2021)

De titel van deze Vlaamse politieserie verwijst naar de hoogleraar psychologische criminologie Jasper Teerlinck (gespeeld door Koen de Bouw), die Annelies Donckers als consultant bijstaat als zij politiezaken oplost. Teerlinck is autistisch en heeft OCD (smetvrees). De intrusieve gedachten van de personages die soms worden uitgespeeld, geven de serie een onverwacht komische factor. De serie is ook in het Engels gemaakt.

It’s Okay Not to Be Okay (2020)

Deze Zuid-Koreaanse romantische dramaserie volgt de autistische illustrator Moon Sang-tae (gespeeld door Oh Jung-se), die getuige was van de moord op zijn moeder, wat hem een fobie voor vlinders opleverde. Hij en zijn jongere broer Moon Gang-tae moeten steeds verhuizen (om te vluchten voor de vlinders). Moon Gang-tae werkt in psychiatrische ziekenhuizen, waar hij uiteindelijk kinderboekenschrijver Ko Moon-young ontmoet, die (vermoedelijk) een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Er ontstaat een bijzondere band tussen de drie.

Te zien op Netflix

Het A-woord (2020)

Deze Nederlandse feelgood dramaserie van de EO gaat over de 6-jarige Sam (gespeeld door Bart van den Berg) en zijn familie. Sam leeft veel in zijn eigen wereld en heeft meltdowns. Hij krijgt de diagnose autisme, waarna zijn familie “het beruchte a-woord” zoveel mogelijk probeert te vermijden. Maar gaandeweg komen ze erachter dat de norm niet de norm hoeft te zijn. Het A-woord is een remake van Yellow Peppers, zie verderop in het artikel.

Kijk via NPOStart

The Victims’ Game (2020)

In deze Taiwanese crimeserie ontdekt forensisch inspecteur Fang Yi-jen (gespeeld door Joseph Chang) een link tussen zijn vervreemde dochter en een serie mysterieuze moorden. Fang Yi-jen is autistisch, wat in de serie terug te zien is in onder andere zijn analytische vaardigheden en sociale onhandigheid.

Te zien op Netflix

Everything’s Gonna Be Okay (2020)

Als hun vader overlijdt, moet de 25-jarige Nicholas de zorg van zijn halfzusjes op zich nemen, Genevieve en de autistische Matilda (gespeeld door Kayla Cromer die zelf autistisch is). De serie is geschreven en gemaakt door de autistische Josh Thomas, bekend van de Australische serie Please Like Me.

Te zien op Freeform

Lees meer over de autismebeeldvorming in Everything’s Gonna Be Okay

Astrid et Raphaëlle (2019)

In deze Frans-Belgische politieserie volg je de impulsieve commandant Raphaëlle Coste en haar autistische sidekick Astrid Nielsen (gespeeld door Sara Mortensen), die een extreem goed geheugen en groot analytisch vermogen heeft. Ze werkt in de bibliotheek van de gerechtelijke politie en krijgt de taak zich te richten op complexe onopgeloste onderzoeken.

On the Spectrum (2018)

Deze serie gaat over drie jonge autistische huisgenoten in Tel Aviv. Ron (Niv Majar) is dol op robotstofzuigers, extreem goed met computers en vindt het moeilijk het appartement te verlaten. Amit (Ben Yosipovich) hangt rond in cafés, eet junkfood en wordt verliefd op een serveerster. Zohar (Naomi Levov) bereidt eten in een café en wil dolgraag bestellingen roepen door de microfoon. En ze wil een vriendje, maar haar broer maakt zich zorgen over haar veiligheid.

The Good Doctor (2017)

Dr. Shaun Murphy (gespeeld door Freddie Highmore) is een jonge autistische chirurg met een nieuwe baan in een prestigieus ziekenhuis. Hij is savant en kan daardoor kleine details en veranderingen aanwijzen. Ook heeft hij een fotografisch geheugen. Door gebrekkige empathie verloopt zijn contact met patiënten moeizaam. Gebaseerd op het Zuid-Koreaanse origineel, zie verderop in dit artikel.

Te zien op Videoland

Lees meer over de autismebeeldvorming in The Good Doctor

Atypical (2017)

In Atypical volgen we de autistische tiener Sam (gespeeld door Keir Gilchrist) tijdens zijn zoektocht naar meer onafhankelijkheid. Hij wil bijvoorbeeld graag een vriendin en wordt verliefd op zijn therapeut. Serieuze onderwerpen worden afgewisseld met een komische noot, waarbij ook Sams ouders en zus een belangrijke rol spelen.

Te zien op Netflix

Lees meer over de autismebeeldvorming in Atypical

Sorjonen (2016)

De Finse detective Kari Sorjonen (Ville Virtanen) verhuist met zijn gezin naar een stadje aan de Fins-Russische grens. Voor de rust, maar in zijn nieuwe baan bij de plaatselijke politie krijgt de autistische Kari te maken met schokkende moordzaken. Zijn fotografische geheugen, sterke instincten en passie voor zijn werk helpen hem de waarheid te achterhalen.

Te zien op Netflix

The A-Word (2016)

Deze Britse serie is gebaseerd op Yellow Peppers, het Israëlische origineel (zie elders in het artikel), en volgt de 5-jarige jongen Joe Hughes (Max Vento) en zijn familie. Joe kent alle feiten rondom de popliedjes waar hij graag naar luistert via zijn koptelefoon. Hij zondert zich af en Joes ouders gaan op zoek naar de oorzaak van zijn communicatieproblemen. Joe blijkt autistisch. Gedurende de serie zien we dat niet alleen hij eigenaardige sociale eigenschappen heeft. 

Second Chance (2016)

Deze Amerikaanse sci-fi/misdaad/dramaserie is geïnspireerd op Mary Shelleys beroemde boek Frankenstein uit 1818. De corrupte oude sheriff Jimmy Pritchard wordt vermoord. De superrijke techneuten Mary en Otto Goodwin brengen hem weer tot leven in het lichaam van een jongere man. Otto (gespeeld door Adhir Kalyan) is autistisch en spreekt alleen met zijn tweelingzus Mary, in hun eigen taal, en met Arthur, zijn door hemzelf gecreëerde AI-assistent.

Modus (2015)

Een witte Kerst in Zweden en meerdere doden onder verontrustende omstandigheden, dat is hoe de Zweedse serie Modus begint. De autistische tiener Stina Vik (Esmeralde Struwe) ontdekt de moordenaar nadat ze onbewust getuige is van een van zijn daden. Stina en haar moeder Johanna, psycholoog en profiler, gaan op onderzoek uit.

Te zien op Netflix en Videoland

Good Doctor (2013)

Het Zuid-Koreaanse origineel van The Good Doctor, zie elders in het artikel. Park Si-on (gespeeld door Joo Won) is een autistische savant. Hij heeft zes maanden de tijd om zichzelf te bewijzen als kinderchirurg, maar komt in moeilijkheden door conflicten met patiënten en collega’s, die hem als kinderachtig en onbetrouwbaar zien. Park Si-ons uitdagingen worden nog groter als hij verliefd wordt op een collega-arts.

Te zien op Netflix

Elementary (2012)

Elementary is een moderne variant op Sherlock Holmes. De autistische Holmes (gespeeld door Jonny Lee Miller) verhuist naar New York, waar hij na behandeling voor zijn drugsprobleem weer aan het werk gaat als politieadviseur. Hij vormt een duo met Dr. Joan Watson (Lucy Liu), die ‘toevallig’ verslavingsspecialist is.

Te zien op Amazon Prime

Touch (2012)

In Touch maak je kennis met weduwnaar Martin Bohm en zijn 11-jarige zoon Jake (David Mazouz). Jake is autistisch en praat niet. Hij is zo goed in cijferpatronen analyseren dat hij gebeurtenissen – uit het verleden, heden en de toekomst – kan voorspellen. Jake maakt zijn vader duidelijk dat hij de nummers moet volgen. Later blijkt Jake bij een veel groter plot betrokken te zijn.

Bron/Broen (The Bridge) (2011)

Op de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö wordt een doormidden gezaagd lijk gevonden, precies op de grens tussen Denemarken en Zweden. Om de zaak op te lossen vormt de Deense familieman politie-inspecteur Martin Rohde een team met zijn tegenpool, de Zweedse autistische detective Saga Norén. Norén is bloedeerlijk, direct en vraagt regelmatig om hulp om beter te worden in sociale situaties. Een uitgebreide analyse over de serie lees je hier.

Te zien op Netflix

Lees meer over de autismebeeldvorming in The Bridge

Yellow Peppers (2010)

Yellow Peppers is het Israëlische origineel van The A-word, zie elders in dit artikel. In de dramaserie volg je de kleuter Omri en zijn familieleden, die hun familieboerderij omtoveren in een peperkwekerij. Omri’s moeder ziet geen problemen in zijn afwijkende ontwikkeling, maar arts Yaely neemt Omri toch mee voor onderzoek. Hij blijkt autistisch. Diverse gebeurtenissen volgen, waarna Omri wegrent van huis.

Parenthood (2010)

Parenthood is een mix van comedy en drama en volgt drie generaties van de Amerikaanse familie Braverman. Een van de kinderen is Max (gespeeld door Max Burkholder). Hij verzamelt insecten en heeft meltdowns op school. Max blijkt autistisch. Gedurende de serie leert Max’ familie zijn autisme te accepteren en te omarmen, in plaats van te bestrijden. Ondertussen groeit Max op tot tiener, met alle gevolgen van dien.

Te zien op Amazon Prime

Community (2009)

Deze Amerikaanse comedy speelt zich af op een community college. We volgen vijf heel verschillende studenten die samenkomen in een studiegroep. Een van hen is de autistische filmstudent Abed Nadir (gespeeld door Danny Pudi). Hij observeert menselijk gedrag als geen ander en interpreteert de dagelijkse bezigheden van de groep door ze te vergelijken met filmclichés, om vervolgens heel eerlijk en direct de tekortkomingen van zijn vrienden bloot te leggen. Confronterend voor ze, maar vooral leerzaam.

Te zien op Netflix

White Lies (2008)

In deze Zuid-Koreaanse serie wordt de autistische Kang Hyung-woo (gespeeld door Tae-Hiyun Jin) verliefd op zijn verzorger Seo Eun-young. De moeder van Hyung-woo steunt de match en betaalt Eun-young om met haar zoon te trouwen. Hyung-woo kan zichzelf steeds beter uitdrukken en Eun-young gaat steeds meer van hem houden.

The Big Bang Theory (2007)

Deze Amerikaanse comedy draait om de briljante en sociaal ongemakkelijke natuurkundigen Leonard Hofstadter en Sheldon Cooper en hun nieuwe knappe buurvrouw Penny. Leonard, Sheldon en hun vrienden vertonen elk tekenen van neurodiversiteit. Bij Sheldon (gespeeld door Jim Parsons) is dit extra uitvergroot, waarbij met name autisme en OCD te herkennen zijn.

Te zien op Netflix

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naar de inhoud springen