Recensie van Het grote autisme begeleidingsboek van Josine van Boxmeer

Het grote autisme begeleidingsboek is een gids die helpt bij het doen van dagelijkse taken. Het boek belooft onduidelijkheid, spanning en stress te verminderen. Je kan het boek als autistisch persoon zelf gebruiken, of samen met een naaste, begeleider, coach of therapeut.

Josine van Boxmeer

Josine is opgeleid als logopedist, maar werkt inmiddels als autismespecialist. Sinds 2021 richt ze zich volledig op autismebegeleiding en communicatieadvies. In 2021 kreeg Josine zelf ook de diagnose autisme.

Naast Het grote autisme begeleidingsboek schreef Josine nog veel meer boeken, zoals Communiceren bij autisme en Het ontprikkeldieet.

De titel en ondertitel

Toen ik de titel van dit boek voor het eerst voorbij zag komen, dacht ik dat het een boek voor begeleiders was. Het blijkt juist meer een zelfhulpboek voor autistische mensen. Dit sluit op zich niet uit dat het ook gebruikt kan worden door mensen die autistische mensen begeleiden.

De ondertitel van het boek is Jouw gids voor een gelukkig(er) en zelfstandig(er) leven. Het is goed dat er -(er) is toegevoegd aan zelfstandig en gelukkig, want anders was het een belofte geweest die je wat mij betreft niet waar kunt maken met een boek.

Vormgeving en leesbaarheid

Ik las het boek zelf in een digitale uitgave, maar het fysieke boek is gebonden door middel van een spiraal. Daardoor kun je het makkelijk open laten liggen op een pagina die op dat moment voor jou relevant is.

Bijna alles in het boek is in blauwtinten, inclusief de illustraties. Zelf vind ik dit een rustige kleur om naar te kijken en dat bijna alles in één kleur is, straalt ook rust uit.

De leesbaarheid van het boek is goed. De teksten lezen soepel en er wordt weinig moeilijke taal gebruikt. Er staan ook geen lange stukken tekst in het boek (vrijwel alles staat in blokjes en lijstjes), waardoor je er vrij snel doorheen kunt lezen, ondanks het aantal pagina’s.

De inhoud

Het boek is ingedeeld in verschillende thema’s, bijvoorbeeld: zelfkennis, planning en structuur, het huishouden, duidelijkheid en voorspelbaarheid. Eigenlijk alles wat je tegen kan komen in het leven (met autisme).

Elk thema heeft dezelfde opbouw. Het begint bijvoorbeeld met een blokje ‘Zelfspraak’. Hierin staan geruststellende uitspraken die je tegen jezelf kan zeggen. Daarna volgt een blokje ‘Wie/wat kan me helpen’, waarin uiteenlopende helpende zaken staan, zoals leefstijltips, hulpmiddelen en apps. Daarna volgt een blok ‘Wat kun je doen als’. Hierin zijn praktische tips gegeven bij verschillende situaties die je tegen kunt komen in je leven met autisme. Daarna volgen stroomschema’s, tips, voorbeelden, etcetera.

Wat ik zelf heel verhelderend vond om te weten toen ik net begeleiding kreeg, en wat ook terug te vinden is in het boek, is dat er verschillende begeleidingsniveaus zijn. Als je deze weet, kun je ook vragen om wat je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

  1. Het samen doen
  2. Het voordoen-nadoen
  3. Het zelf doen met verbale ondersteuning
  4. Het doen aan de hand van een stappenplan
  5. Het zelf doen

Zo staan er tal van nuttige lijstjes en tips in het boek die je kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen en aan te geven aan anderen wat je nodig hebt.

Mijn mening

Het grote autisme begeleidingsboek kost 69 euro. Dat is natuurlijk een flinke uitgave voor een boek. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel autistische mensen niet te betalen is. Je krijgt op zich wel waar voor je geld. Het boek zelf bevat veel pagina’s met info (266) en daarnaast zijn er nog werkbladen die als PDF meegeleverd worden (215 pagina’s).

Ik vond dat er wel héél veel invullijsten zijn. Het is erg compleet en zo is er voor ieder wat wils, maar het is ook makkelijk om het overzicht te verliezen: waar begin je mee?! Gelukkig staan deze invullijsten niet in het boek zelf, maar in de bijgeleverde PDF-bestanden. Dat maakt het overzichtelijker, maar ik zou zelf hulp nodig hebben om te bepalen waar ik moest starten.

In het boek herkende ik een aantal dingen uit de cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit kan heel geschikt zijn voor autistische mensen, maar iedereen is natuurlijk anders en voor sommige mensen is het geen goede match. Eden schreef eerder voor A-typist over autisme en cognitieve gedragstherapie.

Veel van de technieken die ik tegenkwam in het boek heb ik in het verleden al samen met mijn begeleiding gedaan. Ik vind het waardevol dat deze technieken nu gebundeld zijn in een boek en dat ze toegankelijk zijn gemaakt. Voor mij persoonlijk betekent het wel dat het boek niet meer zo geschikt is voor de levensfase waarin ik me bevind.

Het boek lijkt me erg geschikt voor iemand die net de diagnose autisme heeft gekregen en begint aan het proces om zichzelf te leren kennen. Of voor mensen die nooit een hulptraject hebben gehad. Voor mensen die langer een diagnose hebben en ook hulp hebben gehad, kan het ook geschikt zijn, maar dan meer als naslagwerk of opfriscursus.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud