spinner

Productreview: Fidget Spinner van AliExpress

Een tijdje terug testte ik de Fidget Cube, maar inmiddels is er een friemelspeeltje dat nog veel populairder is: de Fidget Spinner! Ik kocht er eentje via AliExpress en betaalde 2,22 dollar inclusief verzenden, wat ongeveer 2 euro is. Het duurde twee weken voor ik hem in huis had. Uiteraard koos ik mijn favoriete kleur, maar de spinners zijn er inmiddels in allerlei kleuren en vormen.

Wat is het?

De Fidget Spinner is een friemelspeeltje dat bedoeld is om de concentratie te verhogen van kinderen met ADHD of om kinderen met autisme minder onrustig te maken. Je houdt hem tussen je duim en een andere vinger en geeft er een zwaai aan, zodat hij begint te draaien. Door de kogellager in het midden draait hij heel soepel en lang.

De spinner maakt een soort sissend (of soms tikkend) geluidje, waar de meningen over verdeeld zijn. Voor de één draagt het bij aan het rustgevende effect. Voor de ander (bijvoorbeeld in een klassensetting) stoort het.

fidget spinner, spinner, fidget. friemelen, speelgoed, autisme, adhd
Friemelen

De Fidget spinner is anders dan de meeste fidget toys, in de zin dat je er niet heel actief mee kunt friemelen. Hier zijn wel wat dingen op bedacht, want in de drie uitsteeksels van mijn spinner zitten bijvoorbeeld ook kogellagers, waardoor je die ook tussen je vingers kunt houden en ze kunt draaien.

Mijn speeltje licht ook op in het donker (glow in the dark). Niet alle Fidget spinners hebben deze eigenschap. Ik kan me voorstellen dat dit ’s avonds geruststellend kan zijn voor het slapen gaan.

Andere toepassingen

Inmiddels is de Fidget spinner zo populair dat hij niet meer alleen gebruikt wordt voor kinderen met autisme en ADHD. Op sommige plekken zijn de speeltjes zelfs verboden in de klas, omdat ze juist onrust veroorzaakten.

Friemelen is ook allang niet meer het enige dat je met de Fidget spinner kan. Op Youtube zijn allerlei tutorials te vinden voor trucjes die je met de spinner kunt doen.

Aanrader?

Persoonlijk vind ik de spinner niet concentratieverhogend en ook niet rustgevend. Ik had de spinner een tijdje op mijn tafel liggen en merkte dat mensen meteen geïnteresseerd waren in wat het was en dat ze het wilden uitproberen. Die nieuwsgierigheid merkte ik bij mezelf ook wel. Als ik hem tegenkom ga ik er toch even mee friemelen. De Fidget cube was misschien iets geschikter voor volwassenen en de Fidget spinner meer voor kinderen.

Wil je de Fidget spinner gewoon in Nederland bestellen, zodat je hem sneller in huis hebt dan via AliExpress? Dat kan op bol.com. Er zijn enorm veel verschillende versies verkrijgbaar.

3 gedachten over “Productreview: Fidget Spinner van AliExpress”

  1. Het is echt een hele hype geworden met die dingen. Mijn dochter moest en zou er ook één hebben. Maar 2 weken wachten is dan teveel, dus heeft ze ‘m op de markt gekocht. Zelf vind ik er niet zoveel aan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content