fidget cube, header, review, product review, aliexpress, nep, namaak

Productreview: namaak Fidget Cube van AliExpress

In verschillende autismegroepen op Facebook kwam ik berichtjes tegen over de Fidget Cube. Aangezien mensen soms gek worden van mijn zenuwachtige gefriemel leek het me echt iets voor mij. Maar aangezien ik leef op het budget van een uitkering, besloot ik een neppe variant te kopen via AliExpress. Dit is goedkoop, maar de verzending duurt wel lang. Je kunt er ook aan komen via bol.com, dan heb je hem de volgende dag in huis. In deze blog lees je mijn ervaringen. Is het de moeite waard of een miskoop?

fidget cube, nep, namaak, doosje, aliexpress, shipping
Fidget Cube?

De Fidget Cube begon als Kickstarterproject van Matthew en Mark McLachlan. Ze haalden bijna 6,5 miljoen dollar op, terwijl het doel 15000 euro was, en daarmee was het één van de succesvolste Kickstarterprojecten. De Fidget Cube kan je helpen om beter te focussen. De kubus is daardoor populair bij mensen met bijvoorbeeld ADHD en autisme.

De originele Fidget Cube kun je kopen via de website van Antsy Labs.

Via AliExpress betaalde  ik 7,87 euro inclusief shipping costs en de cube deed er 1,5 maand over om bezorgd te worden. Die bezorgtijd is normaal, dus houd daar rekening mee als je hem op die manier besteld. Ik bestelde er natuurlijk eentje die helemaal bij me past qua kleuren. 😉

De Fidget Cube van AliExpress heeft, net als de originele cube, zes zijden:


Click

De eerste zijde bevat vijf knopjes die ingedrukt kunnen worden. Het zou het spelen met een pen kunnen vervangen. De knopjes op de neppe Fidget Cube maken allemaal een vrij hard klikgeluid, terwijl op de originele cube ook twee stille knopjes zitten. Ook heeft de originele cube zachte, rubberen knopjes, terwijl de neppe cube hard plasticen knopjes heeft.

Spin

De tweede zijde bevat een schijf met een klein bultje erop voor grip. De schijf op mijn cube ging wat stroef, maar wordt wel steeds soepeler bij meer gebruik.

Flip

De derde zijde bevat een schakelaar. Deze vind ik zelf erg fijn. Je kunt ‘m heen en weer klikken en er zit ook een soort stille stand op. Als je de switch een beetje indrukt is er geen klik te horen. Deze doet het op de neppe cube dus ook.

Glide

De vierde zijde bevat een soort joystick. Deze is in te drukken en alle kanten op te bewegen. Hij is alleen niet heel beweeglijk. Dit schijnt op de originele cube beter te zijn.

Roll

De vijfde zijde bevat een balletje dat je onder je vingers kunt laten rollen. Ook zijn er drie tandwieltjes. De tandwieltjes gaan erg stroef en maken een hard geluid. Dit is op de originele cube ook anders.

Breathe

De zesde zijde bevat een kuiltje waar precies je duim in past. Dit moet een worry stone nabootsen. Ik had zelf weinig verwacht van deze zijde, maar ik heb er toch wel wat aan. Het kuiltje voelt prettig en zeker als je het verbindt aan ‘even stilstaan en ademhalen’ kan dit erg nuttig zijn tegen stress.

Ik vond een Youtubefilmpje waarin duidelijk de verschillen tussen de echte en de neppe Fidget Cube getoond worden.

fidget cube, fidget, cube, friemelen, stimming, blauw, wit, nep, namaak, aliexpress
Aanrader?

Ik heb een vrij duidelijke eindconclusie:
Wil je de Fidget Cube alleen thuis gebruiken? Dan zou ik een neppe van AliExpress kopen. Het grote verschil in prijs is het dan waard.
Wil je hem ook buitenshuis gebruiken op kantoor en in vergaderingen? Dan zou ik voor een echte gaan.

De neppe variant maakt namelijk veel lawaai en is daardoor niet echt geschikt om in het openbaar te gebruiken, mocht je dat willen.

Ik heb zelf steeds de neiging om iets anders te gaan doen als ik films of series kijk. Ik kan me dan niet genoeg focussen op één ding. De Fidget Cube helpt me daarbij.

Tangle of Fidget Cube?

Een populair friemelspeelgoed tot nu toe was de Tangle. Ook de Tangle kan spanning en stress verlagen en de concentratie verhogen. Ik heb er zelf ook eentje gehad, maar hij verdween vrij snel in de kast. Het voordeel van de Fidget Cube vind ik dat er veel meer mogelijkheden zijn. Alles waar je behoefte aan zou kunnen hebben qua friemelen zit erop. Hij ziet er naar mijn idee ook iets volwassener uit en je hebt er fijnere motoriek voor nodig dan voor een Tangle. Ik denk dus dat de Fidget Cube beter bij volwassenen zou passen en de Tangle bij kinderen. Het voordeel van de Tangle is de prijs: hij is al vanaf 3,99 te verkrijgen. Zelfs de neppe variant van de Fidget Cube is dan dus duurder.

Ik schreef ook een review over de fidget spinner en ik zette alle fidget toys die ik kon vinden op een rijtje.

8 gedachten over “Productreview: namaak Fidget Cube van AliExpress”

 1. Wat jammer dat hij zoveel herrie maakt. Ik zou hem denk ik wel vooral thuis gebruiken, maar dan zou ik alsnog zelf gek worden van al het geluid. Ik twijfel al heel lang of ik hem zal kopen of niet (ook via Ali) maar ik twijfel nog maar even verder haha

  Beantwoorden
 2. Dankjewel voor je review!

  Mijn favoriete friemeldingetje is iets wat ik ooit in de wereldwinkel heb gekocht (ik geloof voor €3,-)
  Ik kan niet vinden of het nog ergens verkrijgbaar is, maar het is dit dingetje:

  https://www.google.nl/search?q=mandala+fidget+toy&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi7m8_J0dbSAhXGOhoKHXQTCtIQ_AUICCgB&biw=1280&bih=915

  Ik vind hem heel erg fijn, omdat hij veel opties heeft en op de een of andere manier gewoon heel goed aansluit bij mijn friemelbehoefte. Ik las later dat het eigenlijk een soort mediteerhulp is in het Boeddhisme. Daar gebruik ik het niet voor, maar het deed met er wel aan denken dat een friemelbehoefte eigenlijk van alle tijden en van alle plaatsen is. In de katholieke kerk kent men immers ook de rozenkrans, en ik kan me voorstellen dat het voor sommigen tijdens het bidden net zo’n soort functie vervuld als (bijvoorbeeld) de fidget cube doet als je je wilt concentreren.

  Beantwoorden
  • Die ken ik! Hadden we vroeger thuis. Ik vond die ook wel fijn, maar aan de andere kant frustreerde het me ook vanwege de verschillende vormpjes die je ermee kunt maken en sommige vormpjes vond ik dan niet ‘goed’.

   Slimme opmerking die je daar maakt over mediteren en bidden. Zo heeft het van vroeger uit al een functie gehad om iets in je handen te hebben om mee te friemelen.

   Beantwoorden
 3. ik heb meerdere van die cubes, alle goed koop lager dan 5 EU en ieder van deze is anders, verschillen maat, verschillen geluid, verschillen hard of zacht werkend. het is bijna niet mogelijk vanuit een cube een recensie te schrijven of te beoordelen. maar op zich een goede “gereedschap” voor concentratie, te rust komen of wat ook.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content