Voor ieder wat wils: (bijna) alle fidget toys op een rijtje!

Naast de Fidget cube en de Fidget spinner, die ik al eerder reviewde, zijn er nog veel meer friemelspeeltjes op de markt. Ze zouden concentratieverhogend zijn en zouden rustgevend kunnen zijn voor kinderen of volwassenen met autisme. Ook kunnen ze helpen om afleiding te vinden van angst of pijn. Aan de populariteit van de Fidget spinner te zien, vinden veel mensen er iets helpends in. Ik maakte een lijst van de verschillende fidget toys die op de markt zijn.

 • De Tangle was één van de eerste fidget toys en was lange tijd ook de enige die populair werd onder kinderen met bijvoorbeeld autisme. Het zijn schakels van plastic of metaal die je door je vingers kunt laten bewegen. Er zijn ook versies met haren of ribbels voor meer tactiele prikkels.
 • Fidget toy Stephie, ook wel Flippy Chain genoemd: twee ringen waar twee schakels van een fietsketting aan zitten, zodat ermee gedraaid kan worden. In dit filmpje wordt het speelgoed gedemonstreerd; ook gericht op hoeveel geluid hij produceert.
 • Een fidget toy die op de vorige lijkt is de Roller chain. Dit zijn zes schakels van een fietsketting aan elkaar die je bijvoorbeeld om het topje van je vinger kunt laten draaien. Dit speeltje is er ook in de vorm van een armband.
 • De Fidget Dice lijkt op de Fidget cube, maar heeft meer zijden en dus meer mogelijkheden. In dit filmpje worden de twee met elkaar vergeleken.
 • In dezelfde categorie is er de Fidget Pad. Deze heeft meer de vorm van de console van een spelcomputer en heeft acht verschillende functies.
 • De Infinity Cube kan allerlei kanten op geschoven worden. In dit filmpje kun je hem in actie zien, naast wat andere fidget toys.
 • De Lollipopter: lijkt inderdaad op een combinatie van een lolly en een helikopter en is fijn om mee te spelen en om naar te kijken.
 • Monkey Ring: een rubberen ring met zachte uitsteeksels die rondgedraaid kan worden. Als je op de link klikt zie je bij de suggesties dat er meer varianten zijn van dit speeltje. Bijvoorbeeld balletjes of rollers.
 • De Twiddle bestaat uit schakels die je kunt kneden of aan of uit elkaar kan halen. Hij is er in allerlei kleuren en ook in verschillende groottes.
 • Gyrobi fidget spinner: verschillende gekleurde ringen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Het voordeel van dit speeltje is dat hij helemaal stil is.
 • Voor mensen die continu met hun rits spelen is er nu ook de rits armband.
 • De Gear ring is een ring die je gewoon aan je vinger kan dragen. De buitenste randen kunnen rondgedraaid worden en laten ook de tandwieltjes draaien. Hij ziet er industrieel uit en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het nadeel van deze ring is dat je ook betaalt voor zijn looks: hij kost 165 dollar. Gelukkig zijn er inmiddels via winkels als bol.com en AliExpress veel goedkopere alternatieven te vinden.
 • Je gebruikt je pen toch al om mee te friemelen, dus waarom dan niet een pen maken met wat extra functies? De ThinkInk pen is net als de Fidget cube door middel van een Kickstarterproject op de markt gekomen.
 • De Fidget ball is zowel een fidget toy als een puzzel. De kleinere balletjes moet je naar de juiste kleur zien te krijgen.
 • Pencil fidgets: Opzetstukjes voor op potloden in de vorm van een bout aan een schroef, die heen en weer gedraaid kan worden.
 • Voor de Moon Drop fidget spinner moest ik toch echt even een filmpje opzoeken om beeld te krijgen van hoe het werkt. Dit speeltje bootst de zwaartekracht op de maan na.
 • Veel mensen vinden het laten knappen van bubbeltjesplastic rustgevend. Er is nu een sleutelhanger gemaakt waarmee je hier eeuwig mee kan doorgaan.
 • De Jammer is een Japans speeltje dat je salto’s kunt laten maken. Er zijn veel trucjes mee mogelijk, zoals in dit filmpje te zien is. Ermee spelen zou je oog-/handcoördinatie verbeteren.

Op dit Pinterestbord zie je ook de plaatjes bij de verschillende speeltjes.

Veel van de links in dit artikel gaan naar Amazon, omdat de meeste speeltjes nog niet goed verkrijgbaar zijn in Nederland. In Nederland kun je voor een groot aanbod friemelspeelgoed terecht bij Senso Care of Educadora.

7 gedachten over “Voor ieder wat wils: (bijna) alle fidget toys op een rijtje!”

 1. Zo, wat een hoop verschillende! Hier thuis hebben we een paar tangles en de nu zo populaire fidget spinners.
  Ik zou er wel een voorraadje van willen hebben voor in de klas. En dan geef ik niet eens les aan kinderen, maar studenten van 18+. Een mooi alternatief voor de smartphone. ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content